۲۶ مهر؛ روز تربیت بدنی
26 مهر روز تربیت بدنی و ورزش بر جامعه ورزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران مبارک
هفته تربیت بدنی هر سال در ایران از ۲۶ مهر تا 2 آبان برگزار می شود و بیست و ششم مهر ماه روز تربیت و بدنی و ورزش است. ورزش برای همه رده های سنی و بر همه ابعاد انسانی اثر می گذارد بهگونهای که از یکسو قدرت و توانایی جسمانی ورزشکار را افزایش میدهد و از سوی دیگر، باعث سلامت بدن انسان میشود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع، روز تربیت بدنی و ورزش هرساله در ۲۶ مهر ماه در کشور و همزمان با روزهای نخست فعالیت مدارس و دانشگاه ها گرامی داشته شده و به ترویج فرهنگ ورزش همگانی و اهمیت ورزش در مدارس و دانشگاه ها پرداخته می شود. یک جامعه سالم جامعهای است که در آن افراد به ورزش اهمیت دهند و ساعتی از زمان خود را در محیط بیرون، محل کار و یا حتی در خانه به ورزش و فعالیت های بدنی بپردازند.
تاریخچه روز تربیت بدنی
از سال ۸۳، روز ۲۶ مهرماه به عنوان «روز تربیت بدنی» نامگذاری شده است و از آن سال تاکنون مسئولان ورزش کشور تلاش می کنند تا تمام همایش ها و کلنگ زنیها را به این روز موکول کنند و برای آن که مردم رسما بیشتر با ورزش در ارتباط باشند، این روز را به هفته تربیت بدنی و ورزش ارتقا داده اند و تا جایی که امکان دارد از ورزش همگانی و جایگاه آن در سلامت جامعه صحبت می کنند.
تاریخچه ورزش در ایران
ایران یکی از کشورهایی است که از گذشته در نظام تعلیم و تربیت خود، اولویت زیادی به تربیت بدنی و ورزش داده است. در کتابهای باستانی آمده است که ورزش در ایران باستان، با هدف سلامت، شادابی، پویایی، توانمندی و آماده بودن برای دفاع از وطن شکل گرفته و هدف اصلی آن، تربیت جوانان بوده است. از جمله ورزشهایی که از دیر باز تاکنون در کشور رواج داشت میتوان به تیراندازی، کوه نوردی، شمشیرزنی، دو، اسب دوانی، شترسواری، ارابه رانی، مشت زنی، شنا و کشتی اشاره کرد.
آثار فردی ورزش
ورزش و فعالیت بدنی، بر جنبههای گوناگون فرد اثر می گذارد. ورزش توانایی و قدرت جسمانی ورزشکاران را بالا میبرد و به دنبال آن باعث سلامت بدن میشود. امام علی (ع) در این باره میفرمایند: سلامتی نعمتی است که از زیادی مال بهتر است. علاوه بر این ورزش به تعادل جسم و جان و با نشاط شدن روحیه کمک میکند، روحیه ی با نشاط نیز باعث طراوت و شادابی بدن میشود. فعالیت بدنی و ورزش با خنثی کردن تأثیر مخرب انواع بیماری ها مانند دیابت قندی، فشار خون بالا، بیماری های قلبی عروقی، بیماری های تنفسی یا همچنین با به حداقل رساندن پیری فعال در افراد مسن، نقش مهمی در حفظ وضعیت مناسب سلامتی، از قبیل احتمال ضعف، از دست دادن عضلات و زوال عقل ایفا می کنند.
ورزش و فعالیت های بدنی در بسیاری از بیماری های مزمن موثر شناخته شده اند که مستقیماً سلامت جسمی و روانی را تقویت می کنند. دلیل اصلی تشویق ورزش منظم، بهبود مولفه های آمادگی جسمانی است که شامل قدرت عضلانی، آمادگی قلبی ـ تنفسی، هماهنگی، تعادل و چابکی است. این مولفه ها با عملکردهای فیزیولوژیکی سیستم های گردش خون، تنفسی، عصبی، عضلانی و اسکلتی رابطه مستقیمی دارند و با سیستم های غدد درون ریز، ایمنی، گوارشی و یا کلیوی ارتباط غیر مستقیم دارند. ورزش با توجه به شواهد اپیدمیولوژیکی اثرات پیشگیرانه و درمانیش به عنوان درمان واقعی در نظر گرفته می شود و یکی از راه های پیشگیرانه برای عدم ابتلا به بیماری های غیرواگیردار است.
آثار روانی ورزش
ورزش علاوه بر اینکه باعث سلامت جسم میشود، بر روح و روان فرد نیز تأثیر مثبت میگذارد. یکی از این نتایج مفید افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس در ورزشکاران است. افزایش شور و نشاط، امید به آینده و عدم افسردگی نیز از دیگر نتایج مثبت روحی ورزش برای افراد است.
توصیههای مفید ورزشی
ـ ورزش هیچگاه محدود به زمان، مکان، جنس و سن نیست پس در تلاش باشید تا یک برنامه منظم و مستمر ورزشی در سبک زندگی خود قرار دهید.
ـ اگر بیماری خاصی دارید قبل از انجام ورزش بهتر است با پزشک مربوطه مشورت کنید.
ـ بهتر است در ساعتهای بسیار گرم روز از انجام ورزش خودداری کنید.
ـ برخلاف تصور عمومی، نوشیدن آب در حین فعالیت ورزشی مضر نیست و شما میتوانید از مایعات استفاده کنید.
ـ برای انجام یک ورزش ساده کافی است از لباس مناسب و کفش ورزشی استفاده کنید.
ـ بهتر است برای انجام ورزش ساعت خاصی را در طول روز مشخص کنید و از انجام ورزش در محیطهای آلوده بپرهیزید.
ـ حتما ورزش را با حرکات کششی آغاز کنید تا بدن شما گرم شود و آمادگی لازم را برای ادامه فعالیتهای بدنی پیدا کند.
با ورزش روحیه نشاط و شادابی را برای خود، خانواده و جامعه ی پیرامون بسازید.
نظر دهید