به مناسبت هفته پژوهش و فناوری و 25 آذر روز پژوهش

آشنائی با مرکز تحقیقات تجویز و مصرف منطقی دارو

مرکز تحقیقات تجویز و مصرف منطقی دارو اولین مرکز پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی تهران در زمینه مصرف بهینه و منطقی دارو است.

به گزارش روابط عمومي دانشگاه علوم پزشکي تهران مجموعه داروخانه هاي دانشگاه، مرکز تحقیقات تجویز و مصرف منطقی دارو، از مراکز تحقیقات دانشگاه علوم پزشکی تهران و اولین مرکزی است که در زمینه مصرف بهینه و منطقی دارو، در ایران پژوهش می کند.
این مرکز با رای شورای گسترش دانشگاه های علوم پزشکی،  اخذ موافقت اصولی در دی ماه 89 و از مهر 90 فعالیت خود را  به صورت رسمی آغاز کرد. سپس در تیرماه94، توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، به عنوان یکی از مراکز تحقیقات قطعی شناخته شد.
این مرکز با بهره مندی از همکاری متخصصان حوزه های مختلف از جمله داروسازی بالینی، فارماکولوژی، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، اپیدمیولوژی، فارماکواپیدمیولوژی و پزشکان، به عنوان یکی از مراجع پژوهشی متمرکز بر بهینه سازی مصرف و ایمنی دارو، در محورهای پژوهشی مرتبط از جمله خدمات دارودرمانی، مراقبت های دارویی، فارماکوویژیلانس (عوارض دارویی، خطاها و تداخلات دارویی)، بررسی و ارزیابی مصرف دارو، آموزش به بیمار، پایبندی دارویی و تدوین نقشه راه پژوهش های مرتبط با تجویز و مصرف منطقی دارو در کشور، فعالیت و مطالعه دارد.
مرکز تحقیقات تجویز و مصرف منطقی دارو افتخار دارد که به عنوان یکی از مراکز تحقیقات مصوب و قطعی وزارت بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی تهران، در دل مجموعه داروخانه های دانشکده داروسازی متولد و با حمایت های مستمر این مجموعه، رشد و بالندگی قابل توجهی در آن محقق شده است. 
رسالت مرکز در به کارگیری نتایج حاصل از پژوهش، ایجاب می کند تا ضمن انجام مطالعات مختلف در داروخانه های این مجموعه در زمینه آموزش  بیماران، به عنوان بازوی پژوهشی مجموعه داروخانه های دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در پروژه های ارزیابی و ارتقا سلامت کارکنان از جمله واکسیناسیون  و پروژه های مرتبط با پاندمی COVID-19 نیز همکاری گسترده داشته باشد.
از رسالت های دیگر مرکز، گسترش دانش با کیفیت بالا، ترجمان دانش به راهبردهای موثر واثربخش؛ افزایش اعتماد و اتکای متقابل بین ارایه کنندگان خدمات سلامت، شهروندان و بیماران؛ بسط پژوهش‌های مرتبط با توانمندسازی جامعه (اعم از شهروندان و بیماران)، در جهت مصرف منطقی داروها است.
از زمان شروع فعالیت مرکز تا پایان سال 98 ، علاوه بر تصویب 85 مطالعه، در قالب طرح های پژوهشی یا پایان نامه های دانشجویی مقاطع دکترای حرفه ای و تخصصی داروسازی و اتمام حدود نیمی از آنها، 182 مقاله نیز در نشریات علمی پژوهشی بین المللی  در مجلات نمایه شده  (Web of Knowledge (ISI، پایگاه PubMed و Scopus انتشار یافته و 36 خلاصه مقاله نیز در کنگره های داخلی و خارجی، در قالب پوستر یا سخنرانی ارائه شده اند.
مرکز تحقیقات، علاوه بر فعالیت های پژوهشی، در حوزه آموزش به دانشجویان داروسازی، دستیاران داروسازی بالینی و دستیاران  تخصصی پزشکی، در حوزه پژوهش و پروتوکل های دارویی در بیمارستان، اصول پژوهش، نقد، نگارش، نشر پروپوزال و مقاله های مطالعات بالینی، برگزاری دوره ها و کار گاههای آموزشی، مرور نظام مند و متا آنالیز، رویکرد مبتنی بر شواهد در دارودرمانی و نقش داروساز در تجویز و مصرف منطقی دارو در جامعه،  در برگزاری کارگاه های ادواری مرکز اطلاع رسانی داروپزشکی 13 آبان، دوره های آموزش آزاد تلفیق دارویی در بیمارستان ها، طراحی و توسعه سیستم فارماکوویژیلانس در شرکت های دارویی نیز فعالیت دارد. 
این مرکز به واسطه فعالیت یکی از اعضای خود در سمت مدیریت نظارت و پایش فرآورده های سلامت در معاونت غذا و داروی دانشگاه و در راستای ارتقا تجویز منطقی دارو، همکاری تنگاتنگی در بخش های علمی، پژوهشی و تدوین پروتکل های دارویی بیمارستان ها، با این معاونت دارد. انعقاد تفاهم نامه در انجام مطالعات، هم اندیشی و مشارکت در داوری پروپوزال ها، برگزاری سخنرانی و همکاری با مرکز ملی تحقیقات بیمه سلامت و سازمان بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح، بخش دیگری از فعالیت های این مرکز تحقیقاتی است.
مرکز تحقیقات تجویز و مصرف منطقی دارو  هم سو باسیاست های دانشگاه در گسترش فعالیت های بین المللی، به عضویت گروه اصلی ایران در شبکه بین المللی مصرف منطقی دارو (INTERNATIONAL NETWORK FOR RATIONAL USE OF DRUGS) درآمده است.
یکی دیگر از فعالیت ها، همکاری با انجمن متخصصان داروسازی بالینی ایران در انتشار 20 شماره از مجله علمی پژوهشی “Journal of Pharmaceutical Care”  و نمایه آن در پایگاه های اطلاعاتیEBSCO ،ProQuest ،Google Scholar ،DOAJ ،Index Copernicus ،UlrichWeb ،Global Serials Directory ،MagIran و ISC، از سال 92 تا پایان سال98 و انتشار 13 عنوان کتاب در حوزه های مرتبط با تجویز و مصرف منطقی دارو و دارودرمانی مبتنی بر شواهد، است. 

 

نسیبه  نصیرپور
تهیه کننده:

نسیبه نصیرپور

تصاویر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *