سومین جلسه کارگاه آموزشی اخلاق حرفهای با عنوان «شایستگی اجتماعی» بهصورت مجازی برگزار شد
در سومین جلسه کارگاه آموزشی اخلاق حرفهای با عنوان «شایستگی اجتماعی» بر هوش هیجانی بالا بهعنوان یکی از عوامل مهم افزایش شایستگی اجتماعی تأکید شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دفتر امور ایثارگران، سومین جلسه کارگاه مجازی اخلاق حرفهای را یکشنبه 27 شهریور 1401 ساعت 21 شب با موضوع «شایستگی اجتماعی» برگزار شد.
دکتر پورنسائی با این جمله از ارسطو مبحث هوش هیجانی را آغاز کرد: همه میتوانند خشمگین و عصبانی شوند، اما خشمگین شدن نسبت به فرد مناسب، در زمان و مکان مناسب، به دلیل مناسب، به روش و اندازه مناسب کار هرکسی نیست. همه گفته ارسطو در دو کلمه هوش هیجانی خلاصه میشود.
عضو هیئتعلمی دانشگاه رامسر هوش هیجانی را شناخت، درک و کنترل احساسات خود و دیگران در روابط بین فردی تعریف کرد و گفت: هوش هیجانی برخلاف هوش شناختی کاملاً اکتسابی است و باید در محیط اجتماعی و بهمرور زمان یاد گرفت و آن را تقویت کرد.
دکتر پورنسائی هوش هیجانی را دارای 4 مؤلفه دانست:
- مهارتهای ارتباطی که یکی از عوامل مهم کسب شایستگی اجتماعی هم به شمار میآیند.
- مهارت خودگردانی، با استفاده از روشهای مختلف مثل مکانیسمهای دفاعی، احساسات و عواطف خود را به شیوه جامعه پسند بروز دهیم.
- مهارت خودآگاهی، با نظارت و کنترل و ارزیابی افکار و احساسات خود بهصورت مداوم میتوان هوش هیجانی را تقویت کرد.
- مهارت همدلی، با درک احساسات و عواطف دیگران در شرایط تنشزا و پراسترس واکنش مناسب از خود بروز دهیم.
وی در توضیح مکانیسم دفاعی آن را سازوکاری در موقعیتهای پرتنش برای کاهش اضطراب و استرس بهصورت موقت و یا دائم دانست و به دو دسته مهم آن اینگونه اشاره کرد:
- مکانیسم دفاعی والایش یا تصعید که معمولاً با شوخی و تلطیف فضای سرد و یا پرتنش استفاده کمی شود و رفتاری مثبت شناخته میشود.
- مکانیسم دفاعی تحریف و یا انکار که شاید در لحظه مفید باشد ولی اصرار بر آن ممکن است آسیبزا باشد، بهعنوانمثال زمانی که پزشک به بیمار خبر بیماری صعبالعلاج و یا سخت میدهد شاید بیمار یا والدین وی در اثر فشار عصبی شدید، ابتدا انکار کنند ولی اصرار بر آن باعث تأخیر در مراحل درمانی و منجر به عواقب جبرانناپذیر خواهد شد.
دکتر پورنسائی تقویت هوش هیجانی را برای افزایش شایستگی اجتماعی لازم و ضروری دانست و گفت: درصورتیکه در روابط اجتماعی با فرد مقابل دچار مشکل و تنش شدیم با استفاده از هوش هیجانی بالا توقع و انتظار را از او برمیداریم و با تحلیل شرایط رفتار مناسب را انجام میدهیم، یعنی شرایط را تغییر میدهیم، یا میپذیریم و یا از کنار آن رد میشویم.
دکتر پورنسائی ضمن تبادلنظر و پاسخ به سؤالات، پاسخ به این سؤال که «چگونه میتوان هوش هیجانی را تقویت کرد؟» به جلسه آینده موکول کرد.
توضیح اینکه کارگاه اخلاق حرفهای یکشنبهها از ساعت 21 الی 22 بهصورت رایگان برگزار میشود و علاقهمندان میتوانند در فضای اسکای روم هر هفته این مباحث را پیگیری نمایند. برای شرکت در کارگاه روی لینک اینجا کلیک کنید و بهعنوان میهمان وارد شوید.
نظر دهید