ابتلای سالانه بیش از 100 هزار ایرانی به سرطان
نشست خبری کنگره بینالمللی پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطانها برگزار شد
کنگره بینالمللی پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطانها با شعار «همسویی و همگرایی پژوهش و اقدام» و با هدف ارائه تصویری واقعی از مهمترین اقدامات صورت گرفته و پژوهشهای انجامشده در پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطانها از 9 بهمن ماه به مدت سه روز برگزار میشود.
گالری عکس
نشست خبری این کنگره روز چهارشنبه 6 بهمن 95 با حضور دکتر ایرج حریرچی، قائم مقام وزیر بهداشت، پروفسور محمدعلی محققی رییس مرکز تحقیقات سرطان انستیتو کانسر و رییس شبکه ملی تحقیقات سرطان و دکتر کاظم زندهدل، قائممقام و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات سرطان انستیتو کانسر و دبیر علمی کنگره در سالن اجتماعات انستیتو کانسر برگزار شد.
ایرنا- قائم مقام وزیر بهداشت، درمان وآموزش پزشکی با بیان اینکه سالانه بیش از 100 هزارایرانی به انواع سرطان مبتلا می شوند، گفت: هرچند تعداد مبتلایان به سرطان در ایران در حال افزایش است اما این میزان از متوسط جهانی کمتراست.
دکتر حریرچی افزود:10 میلیون بروز سرطان در سال 2000 میلادی به 14 میلیون در سال 2012 رسیده که پیش بینی می شود این تعداد در سال 2030 به 25 میلیون نفر برسد.
حریرچی ادامه داد: مرگ و میر ناشی از بیماری سرطان در دنیا در سال 2000 میلادی 6 میلیون نفر بوده که درسال 2012 به 8 میلیون نفر رسیده و پیش بینی می شود که در سال 2030 میلادی به 13 میلیون نفر برسد.
قائممقام وزیر بهداشت اظهار کرد: حدود نیمی از مرگهای ناشی از سرطان با تشخیص زودهنگام (غربالگری) قابلپیشگیری است.
وی اظهار کرد که در سالهای گذشته سونامی سرطان در ایران مطرح شده که این موضوع غلط است. هرچند تعداد مبتلایان به سرطان در ایران در حال افزایش است اما این میزان از متوسط جهانی کمتراست.
وی، به دلایل اصلی افزایش سرطان در کشور اشاره کرد و گفت: افزایش سن، عوامل محیطی و سبک زندگی عامل اصلی افزایش سرطان در ایران است.
وی بر انجام تحقیقات در زمینه درمان و تشخیص زودرس تأکید کرد و گفت: بیش از 10 هزار مقاله در این زمینه در ISI منتشر شده است.
دکتر حریرچی ادامه داد: در سال گذشته در حوزه سرطان 2 هزار 436 مقاله توسط دانشمندان ایرانی منتشر شده است.
وی به انجام کوهورت در استان گلستان اشاره کرد و گفت: در این مطالعه اثبات شده که تریاک سرطانزا است و الکل و برخی از عفونتها هم میتواند عامل سرطان باشند.
وی با اشاره به اینکه سه دسته مرکز ارائه خدمات پیشگیری راهاندازی خواهد شد، گفت: در دسته اول که مراکز تشخیص زودهنگام سرطان و غربال گیری سرطان است 148 مرکز ایجاد خواهد شد.
دکتر حریرچی افزود: 74 مرکز در قالب دسته دوم در 50 شهر کشور ایجاد خواهند شد که این مراکز شامل رادیوتراپی و شیمیدرمانی است و فعالیت ساخت 2 مرکز در قالب دسته سوم بهزودی در تهران و کرج آغاز خواهد شد.
وی به سرطانهای شایع در کشور اشاره کرد و گفت: در مردان به ترتیب معده، پروستات، مثانه و روده بزرگ و در زنان سینه، روده بزرگ، معده و لوسمی از سرطانهای شایع هستند.
دکتر حریرچی افزود که میزان بروز سرطان در مردان و زنان ایرانی به ترتیب 134 و 128 نفر درهر 100 هزار نفر است و میانگین جهانی به ترتیب 208 نفر و 165 نفر است.
وی بر تغییر شیوه زندگی در کشور تأکید کرد و گفت: 10 درصد افراد بالغ در کشور سیگار میکشند؛ بیش از 50 درصد افراد جامعه کلسترول و نزدیک به 10 درصد قند خون دارند.
حریرچی هزینه مستقیم و غیرمستقیم سرطان سالانه در ایران را 10 هزار میلیارد تومان اعلام کرد و گفت که 83 درصد این هزینهها توسط دولت و بقیه توسط مردم تأمین میشود.
وی ادامه داد که در سال 2015 میلادی هزار و 160 میلیارد دلار در دنیا در حوزه سرطان هزینه شده است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در این نشست خبری پروفسور محمدعلی محققی با اشاره ضرورت پیشگیری و تشخیص بهموقع سرطانها گفت: توجه به پیشگیری در سطح اول و دوم اگر بهدرستی انجام شود و ساختار و منابع لازم آن در نظام سلامت ایجاد شود میتوان از بروز اغلب سرطانها در آینده جلوگیری کرد.
رییس کنگره با بیان اینکه، این کنگره به شناسایی راهبردها و راهکارهای این موضوع میپردازد افزود: یکی از راهبردها افزایش آگاهی عمومی با روشهای مختلف آموزشی است تا مردم نسبت به مراقبت از سلامت خودآگاه شوند.
رییس مرکز تحقیقات سرطان انستیتو کانسر و رییس شبکه ملی تحقیقات سرطان، افزود: البته در سالهای اخیر بیش از دورههای گذشته، آگاهی مردم نسبت به سرطانها افزایش پیدا کرده است و یک مرحله زودتر به پزشک مراجعه میکند.
سپس دکتر کاظم زندهدل، قائممقام و دبیر علمی کنگره، با اشاره به محورهای کنگره گفت: در این کنگره کارشناسان سازمان بهداشت جهانی آخرین توصیههای مربوطه را ارائه خواهند داد و جدیدترین مطالعاتی که در کشور در زمینه سرطان روده بزرگ، مری و معده انجامشده موردبررسی قرار میگیرد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات سرطان انستیتو کانسر با اشاره به اجرای برنامه غربالگری سه سرطان روده بزرگ، سینه و دهانه رحم در کشور گفت: براساس توصیه سازمان بهداشت جهانی این برنامه در چهار منطقه کشور اجرا میشود که پس از تأیید نتایج، برای توسعه آن در سطح کشور برنامهریزی میشود.
دکتر زندهدل با بیان اینکه بیش از 200 نوع سرطان مختلف وجود دارد، به میزان شیوع آن در کشور پرداخت و گفت: براساس تحقیقاتی که در استان فارس، گلستان و تبریز انجامشده نشان میدهد سرعت رشد سرطان در ایران از روند منطقی و متعادلی برخوردار است و مشابه سایر کشورهای درحالتوسعه دنیاست و نگرانی خاصی در این زمینه وجود ندارد.
وی افزود: متاسفانه گزارش معتبری از روند بروز سرطان در ایران وجود ندارد و گزارشهایی که منتشرشده است براساس گزارشهای دورهای ثبت سرطان مبتنی بر آسیبشناسی است ازاینرو بخش مهمی از رشدی که در این گزارشها مشاهده میشود، ناشی از تلاشی است که در جمعآوری بهتر و ثبت اطلاعات صورت گرفته و این به معنی افزایش واقعی در میزان بروز و شیوع سرطانها نیست.
دبیر علمی کنگره تصریح کرد: یکی از موضوعاتی که در این کنگره به آن پرداخته میشود موضوع ثبت سرطان است که در این جلسه آخرین آمار دقیق از وضعیت بروز سرطانها در کشور ارائه خواهد شد.
دکتر زندهدل با اشاره به رونمایی از کتاب اطلس سرطان در افتتاحیه کنگره گفت: این کتاب گزارش جامع و مدونی از آمار و اطلاعات بسیار مهم و ضروری در مورد سرطان را به تصویر کشیده است تا اطلاعات لازم را در اختیار سیاستگذاران و گروههای مختلف جامعه قرار دهد.
توضیح اینکه در کنگره بینالمللی پیشگیری و تشخیص زودهنگام بیماری سرطان که از 9 تا 11 بهمنماه در سالن اجتماعات ستاد مرکزی دانشگاه برگزار میشود موضوعاتی مانند پرتوهای سرطانزا (خطرات و روشه های پیشگیرانه)، ژنتیک و سرطان، تغذیه و پیشگیری از سرطان، نقش مخدرها در ابتلا به سرطان، سرطانهای ناشی از مواجهات شغلی و زیست محیطی و... موردبحث و تبادلنظر قرار میگیرد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی
ارسال به دوستان