گفتگو با دکتر عباس میرزایی رئیس کتابخانه دانشکده دندانپزشکی به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی
۲۴ آبان روز کتابدار و هفته جاری، هفته کتاب و کتابخوانی است به همین دلیل مصاحبه زیر ماحصل گفتگوی روابط عمومی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با دکتر عباس میرزایی رئیس کتابخانه دانشکده دندانپزشکی است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران دانشکده دندانپزشکی، متن مصاحبه به شرح زیر است:
لطفاً در ابتدا خودتان را برای دانشجویان جدیدالورود معرفی بفرمایید؟
من عباس میرزایی هستم. دکترای کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی که از سال 1391 به عنوان رییس کتابخانه دانشکده در خدمت اساتید و دانشجویان گرامی و همکاران عزیز کتابخانه هستم.
آیا خودتان به کتاب علاقه دارید و چقدر کتاب میخوانید ؟
به عنوان یک کتابدار و به علت همنشینی بیشتر با کتاب، طبیعی است که انس بیشتری با کتاب داشته باشم. هر چند که مطالعه کتاب در این چند سال اخیر برای من هم کمتر شده ولی قطع نشده است.
وضعیت کتابخوانی در بین دانشجویان چگونه است؟
خوب اولویت اول دانشجویان مطالعه منابع درسی است. البته ما در کتابخانه قریب به یکهزار و پانصد جلد کتب غیر درسی در موضوعات رمان، تاریخی، سیاسی و شعر و ادبیات هم برای مطالعه داریم.
امکانات و خدمات کتابخانه به اساتید و دانشجویان چیست؟
به عنوان یک کتابخانه دانشکده ای، رسالت ما پشتیبانی از اهداف آموزشی و پژوهشی دانشکده است. این خدمات و امکانات در دو بخش مکمل حضوری و برخط ارایه میشود. در بخش حضوری و استفاده از فضای کتابخانه، 90 میز مطالعه اختصاصی داریم که در حال حاضر تا ساعت 20 شب قابل استفاده می باشند. بخش فعال امانت برای استفاده دانشجویان و اساتید دانشکده مادر و پردیس بین الملل داریم. سایت اطلاع رسانی برای استفاده از رایانه های موجود هم از دیگر بخش های فعال کتابخانه است. اما احتمالا بیشتر خدمات کتابخانه به صورت غیر حضوری و از طریق سایت داخلی کتابخانه داده می شود. ما جزو معدود کتابخانه های دانشکده در سطح کشور هستیم که بر خلاف رویه مرسوم، دسترسی تمام متن به کلیه پایان نامه های دانشکده داده ایم به طوری که در حال حاضر بیش از شش هزار پایان نامه دانشکده از سال 1318 تاکنون بر بستر اینترنت قابل استفاده برای تمامی کاربران در جهان است.
از طریق سایت داخلی کتابخانه نیز بیش از 53 هزار مقاله و 1300 کتاب الکترونیکی قابل دسترسی است. این منابع همگی در شرایطی تهیه شده است که از طریق دانشگاه عملا هیچگونه دسترسی به منابع علمی نداریم.
مشکلات شما در کتابخانه و انتظارتان از مسئولین چیست؟
کتابخانه همیشه به عنوان یکی از واحدهای ارزشمند دانشکده مطرح بوده که همواره مورد حمایت رئیس دانشکده و معاونان پژوهشی و مالی-اداری دانشکده در حال حاضر و سنوات گذشته بوده است و در حد مقدورات همیشه یاری رسان و پشتیبان بوده اند. ما هم با روش های جایگزین و استفاده بیشتر از منابع الکترونیک سعی در عدم افزایش بار مالی بر دانشکده داریم. ما از سال 1392 تاکنون به علت افزایش نرخ برابری دلار، عملا قادر به تهیه هیچ کتاب مرجع بصورت اورجینال نشده ایم ولی هیچگاه مشکل دسترسی و تهیه فرمت های دیگر این منابع را نداشته ایم.
البته فضای کتابخانه به نوعی است که ناگزیر از ایجاد برخی محدودیت ها هستیم. مثلا قرارگیری فضای سالن کتابخانه قبل از قفسه های کتابخانه، باعث شده که کاربران نتوانند کیف و وسایل خود را به همراه خود داخل بیاورند. اگر فضای بیشتری در اختیار داشتیم می توانستیم میزهایی برای دورهمی های اساتید و دانشجویان داشته باشیم. دوست دارم از اساتید بخواهم تا حضور فیزیکی بیشتری در کتابخانه داشته باشند. حضور آنها در کتابخانه باعث ایجاد گفتگوهای غیررسمی با دانشجویان می شود که دانشجویان دلگرم و فضای کتابخانه را صمیمانه تر می کند.
از سختی های کارتان بگید؟
کتابخانه ها همیشه محل حضور افراد فرهیخته و عالم بوده است و این حضور همراه با آرامش کاربران، کتابخانه را به محلی سرزنده و آرام برای کتابداران تبدیل می کند. این آرامش باعث می شود تا همه توان ما و همکاران کتابخانه صرف توجه به براورده کردن نیازهای مراجعین شود.
آیا در سال جاری برنامه ای برای گسترش خدمات کتابخانه دارید؟
درصدد فراهم کردن مقدمات برگزاری دوره های توانمند سازی پژوهشی برای دانشجویان در کتابخانه هستیم. دوره هایی مانند مهارت های جستجو در منابع و دادگان های علمی، آموزش استفاده از نرم افزار های مرجع نویسی، شیوه های یافتن مجله مناسب برای ارسال مقاله و آشنایی با علم سنجی. که امیدواریم بتوانیم این دوره ها را به عنوان جزو ثابت خدمات کتابخانه ارایه دهیم.
با تشکر از وقتی که در اختیار ما قراردادید، سخن پایانی؟
هفته کتابدار، کتاب و کتابخوانی را به همه کاربران گرامی کتابخانه تبریک گفته و به همکاران عزیز کتابخانه خسته نباشید عرض می کنم.
نظر دهید