مستند «فرصت های سرآمدی در آموزش و پژوهش»
دکتر ملیحه پاکنژاد: رشته بیوشیمی جایگاه خاصی در خدمات پزشکی دارد و میتواند ارتباط خوبی با بیمارستانها بهعنوان مسئول فنی داشته باشد
دکتر ملیحه پاکنژاد مدیر گروه بیوشیمی دانشکده پزشکی و دکتر مهدی امینیان دانشیار گروه بیوشیمی با حضور در استودیو شفا با «مستندسازان فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش» دانشگاه گفتوگو کردند. دکتر پاکنژاد گفت: تشخیص، مشاوره بهمنظور علتیابی بیماری و حتی مشاوره برای درمان از خدمات رشته بیوشیمی محسوب میشود. اگر بتوانیم تضمینی برای آینده کاری دانشجویان بهخصوص در دورههای پژوهشی داشته باشیم، با دغدغه کمتر و انگیزه بیشتری به فعالیت ادامه میدهند. دکتر امینیان گفت: یکی از مهمترین وظایف رشته بیوشیمی از منظر پزشکی بررسی اساس مولکولی بیماریها است. درزمینه فرآوردههای بیولوژی امروزه بحث داروهای پروتئینی اهمیت فراوانی پیداکرده است، هورمونهایی مانند انسولین، هورمونهای تنظیمکننده غدد بدن. گروه بیوشیمی توانمندی مهندسی پروتئینها راداریم و میتوانیم با تغییر اسیدآمینه پروتئین خصوصیات جدید موردنیاز از پروتئینها را به دست آوریم. اگر بخواهیم ساختارهایمان را شکل دهیم باید از توانمندی علوم پایه استفاده کنیم.
مستند «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش»
دکتر شیما نظری: گروه روان پرستاری در بحران کرونا توانست با راهاندازی صدای همیاران به یاری کادر درمان بشتابد
مدیرگروه روان پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش» در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: گروه روان پرستاری از سال 1365 شروع به کارکرده است و اعضای گروه هم در حیطه آموزش روان و هم در حیطه پژوهش، فعال هستند. سلامت فقط نبود بیماری نیست بلکه سلامت مجموعهای از رفاه و بهزیستی در جنبههای مختلف جسمی و روانی و اجتماعی است، در نتیجه حوزه روان در امر سلامت بسیار اهمیت دارد. نقش رشته روان پرستاری بهعنوان اینکه توانسته است در سلامت عموم جامعه فعالیت کند بهخوبی شناختهشده است و این موضوع جهش بسیار خوبی در گروه ما بوده است. امیدوارم که همه دست در دست هم بتوانیم در جهت ارتقاء سلامت جامعه در همه ابعاد فعالیت کنیم. خدماترسانی و مراقبت در منزل برای خانوادههای بیماران روانی ازجمله کارهایی بود که گروه ما در آن فعالیت داشت. بزرگترین تحول در گروه ما، کمک به عموم جامعه است.
مستند «فرصتهای سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش»
دکتر داریوش گودرزی پور: از ویژگیهای گروه رادیولوژی فک و صورت داشتن مرجعیت در کشور و ارتقای فعالیتهای پژوهشی است
مدیر گروه رادیولوژی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش» در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: در بررسی وزارت بهداشت در خصوص رتبهبندیها، گروه رادیولوژی فک و صورت از جایگاه ویژهای برخوردار است. اعضای هیئتعلمی این رشته در ارزیابیهای علمی در مقایسه با دانشگاههای کل کشور از H- index قابل قبولی بهرهمند هستند. در بسیاری از موارد جزئیترین مسائل تا سیاستگذاریهای کلان مثل تغییر روشهای آموزشی رشته تخصصی رادیولوژی، همراه این گروه صاحبنظر بوده است. ارزشافزوده و عامل جهش این گروه، وجود اعتباری است که دانشکده دندانپزشکی تهران داشته و همواره مورد مشاوره سایر دانشکدههای دندانپزشکی کشور قرارگرفته است. اولویت آموزشی و پژوهشی رشته رادیولوژی فک و صورت، استفاده از تکنولوژیهای جدید برای انجام درمانهای پیشرفته دندانپزشکی است.
مستند «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش دانشگاه»
دکتر محمد بیات: بزرگترین دپارتمان جراحی فک و صورت را در غرب آسیا داریم
مدیر گروه جراحی دهان و فک و صورت دانشگاه در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش» در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: چهار رشته فلوشیپ جراحی ترمیمی صورت، تروماتولوژی فک و صورت، کرانیوفاسیال کودکان و آنکولوژی فک و صورت از رشتههای منحصربهفرد در دانشگاه علوم پزشکی تهران است. جزء معدود دپارتمانهایی هستیم که کل محدوده جراحی فک و صورت کشور را پوشش میدهیم. ورود به تکنولوژیهای نوین باعث متمایز شدن دانشگاه علوم پزشکی تهران با سایر دانشگاههای مشابه شده است. دانشجویان ما به لحاظ آموزشی، فوقالعاده فرصتهای خوبی دارند. باید راه را برای جوانان بازکنیم و به آنها اعتماد کنیم. این ظرفیت در جوانان و اعضای هیئتعلمی ما وجود دارد که اگر موردحمایت قرار بگیرند و فرصتهای جدیدی به ما بدهند، میتوانیم کارهای بزرگتری هم انجام بدهیم.
مستند «فرصتهای سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش دانشگاه»
دکتر حسن هاشمی: مرکز تصویربرداری بیمارستان امام خمینی سرآمد کل رادیولوژی کشور است
مدیرگروه رادیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش دانشگاه» گفت: امروزه بیماری یافت نمیشود که سرنخی در بخش رادیولوژی نداشته باشد. گروه رادیولوژی با توجه به پیشرفت روزافزون تکنولوژی دارای پویایی خاص بوده و جایگاه این گروه ازنظر گرایش پزشکی دارای رتبه برتر و جزو اولینها در حوزه دستیاری است. از خصایص مرکز تصویربرداری، بخش رادیولوژی بسیار فعال و پویا است که از سالیان قبل بهصورت رادیولوژی تخصصی در بیمارستان راهاندازی شده است. زیرگروه رشتههای بالینی نیازمند به تصویربرداری است. اولین تجربه موفق این گروه نصب دستگاه MRI و آموزش به اعضای هیئتعلمی در سطح کشور بوده است. ارزشافزوده گروه رادیولوژی به دلیل اینکه یکرشته کلینیکی است توانایی درمان بسیاری از بیماریها است. ازجمله رشتههایی که در ارتباطات خود از روشهای مجازی برای تولید علم و ثروت بهره میبرد رشته رادیولوژی است و با تکنولوژی رابطه تنگاتنگ دارد و پیش قراول شبکه های مجازی برای استفاده از سیستم های پردازش تصویری است.
مستند «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش دانشگاه»
دکتر محمد عبداللهی: علم فارماکولوژی و توکسیکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران جزو علوم یک درصد این رشته در جهان است
مدیر گروه دپارتمان سمشناسی و داروشناسی دانشکده داروسازی دانشگاه در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش» در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: واحدهای فارماکولوژی و واحدهای توکسیکولوژی در سطح عمومی و تخصصی در این دپارتمان تدریس میشود. اگر ما ساختمان شیمیایی یک دارو را داشته باشیم میتوانیم پیشبینی کنیم که با تغییر آن به چه اثراتی میرسیم درنتیجه علم شیمی دارویی بسیار میتواند به ما کمک کند. بدون فراگیری علم فارماکولوژی و توکسیکولوژی، نمیتوانیم کسی را داروساز تلقی کنیم. از ایده تا محصول همه پژوهش محسوب میشود. داشتن نیروی انسانی ماهر برای ما بسیار اهمیت دارد. رشته تخصصی توکسیکولوژی در وزارت بهداشت، اولین رشتهای بود که فلوشیپ کلینیکال توکسیکولوژی را راهاندازی کرد و باید در سطح آموزش و پژوهش این فلوشیپ را گستردهتر کنیم تا بتوانیم نیازهای جامعه را برآورده کنیم. ما توانستیم کاری کنیم که این رشته در کشور و حتی در خاورمیانه، سرآمد باشد. اولویت اصلی ما جانشین پروری است تا پژوهشها و فعالیتهای ما را ادامه بدهند. یکی از مسائلی که در استفاده از دنیای مجازی آموختیم، نوآوری در آموزش بود.
مستند «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش دانشگاه»
دکتر محمود اعظمی: هدف مهندسی بافت، رسیدن به محصولی است که در بالین استفاده شود
مدیر گروه مهندسی بافت دانشکده فناوریهای نوین پزشکی دانشگاه در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش» در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: مهندسی بافت بهعنوان یکی از رشتههای نوین پزشکی ارتباطات بسیار خوبی با رشتههای حوزه پزشکی و حوزه مهندسی دارد. هدف از مهندسی بافت تولید جایگزینهای موقت برای جایگزینی بافتهای ازدسترفته است. یکی از ویژگیهای رشته مهندسی بافت این است که به بالین بسیار نزدیک است. ما باید مشکلات و نقصهایی را که در بالین وجود دارد را از همکاران بالینی بگیریم و برای آنها طرح و نقشه از جنس مهندسی بافت ارائه بدهیم. امیدواریم در سالهای آینده محققان بتوانند از یک ارگان یا بافت، چاپ سهبعدی بگیرند و این موضوع میتواند یک انقلابی را در بحث درمان و همچنین در بحث ترمیم ضایعات بافتی ایجاد کند.
مستند «فرصتهای سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش»
دکتر لیلا شاهمرادی: طرح کتابدار بالینی فرصتی برای اشتغال زایی دانشجویان کتابداری پزشکی است
مدیر گروه کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی دانشکده پیراپزشکی در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در آموزش و پژوهش دانشگاه» گفت: گروه کتابداری از سال 1384 تأسیس شد. وظیفه اصلی این رشته سازماندهی منابع اطلاعاتی و ارائه خدمات اطلاعاتی به پزشکان و تمامی کادر درمان است. یکی از برنامههایی که با همکاری وزارت بهداشت درصدد اجرایی شدن آن هستیم برنامه کتابدار بالینی است. باوجود محدودیت در تعداد اعضای هیئتعلمی، گروه کتابداری پیراپزشکی در رتبهبندیها در جایگاه نسبتاً مطلوبی قرار دارد. از مهمترین اقدامات این گروه برگزاری کارگاههای مهارت جستجوی واژهها در عنوان صفحات وب و برگزاری وبینارها است. عقد تفاهمنامه در خصوص موارد آموزشی و پژوهشی با گروه کتابداری دانشگاه تهران و پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران مدنظر قرارگرفته است. کاربران نهایی پروژهها مختص دانشکده و دانشگاهیان نیست بلکه عامه مردم را در برمیگیرد. تعامل با دانشکدهها و دانشگاههای دیگر و افزایش ارتباط با دانشگاهها در سطح بینالمللی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
مستند «فرصتهای سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش دانشگاه»
دکتر رضا ملکزاده: در سال 2020 حدود 34 هزار بار مقالات پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه در سطح جهان مورد استناد واقعشده است
رئیس پژوهشکده گوارش و کبد دانشگاه در بخش دوم گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش» دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: ما در طی 20 سال گذشته حدود 250 پروژه تحقیقاتی داشتیم و بیش از 1030 مقاله چاپ کردیم و بیشتر از 90 هزار مورد از این مقالات در سطح ایران و جهان مورد استناد قرار گرفتند. هرسال حدود 154 هزار نفر در ایران از سکته قلبی و مغزی جان خودشان را از دست میدهند که از این تعداد حدود 50 هزار نفر زیر 70 سال و 12 هزار نفر زیر 50 سال هستند. در انجام پروژههای تحقیقاتی با 49 دانشگاه در جهان و 28 دانشگاه در ایران و 20 مرکز تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاری کردیم. ما توانستیم در بدترین شرایط موجود در بهترین مجلات جهان، مقاله چاپ کنیم. نیروی انسانی علاقهمند می تواند باعث توسعه آموزش و پژوهش و فناوری شود. مهمترین کار، سرمایهگذاری روی جوانان بااستعداد است.
مستند «فرصتهای سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش دانشگاه»
دکتر فرزین حلب چی: یکی از رسالتهای مهم گروه پزشکی ورزشی افزایش سطح سلامت جامعه است
مدیر گروه آموزشی پزشکی ورزشی دانشگاه در گفتوگو با مستندسازان «فرصتهای سرآمدی در حوزه آموزش و پژوهش» در دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: کار تخصصی این گروه درزمینه پیشگیری، درمان و بازتوانی بیماریها با استفاده از ورزش است ازاینرو نیاز است تعامل و ارتباط خوبی در عرصه دانشگاهی با بخشهای پزشکی و در سطح اجتماع با نهادهای متولی سلامت برقرار گردد تا زنجیره خدمات به خدمت گیرنده به نحو مناسبی ارائه شود. هدف این گروه ارتقای کیفیت زندگی و تقدم پیشگیری بر درمان است. اعضای گروه درزمینه ارتقای منابع علمی پویا هستند و دستاوردهای خوبی درزمینهٔ آموزشی و پژوهشی شده است. طبق گزارشهای آماری در 4 سال گذشته 161 برنامه با عنوان همایش سلامت وزندگی برای مردم جامعه انجامشده و با شیوع بیماری کرونا با راهاندازی آموزش مجازی و کلینیک مجازی اقدامات مؤثری انجام گرفت. باید تلاش کنیم تا با همکاری مسئولان بتوانیم خدماتمان را فراگیرتر و کیفیت خدمات را متناسب با بحث روز جامعه ارتقا دهیم و مخاطب خاص خودمان را جلب کنیم تا به سرآمدی که مدنظرمان است برسیم.