• تاریخ انتشار : 1400/05/02 - 22:04
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1540
  • زمان مطالعه : 7 دقیقه

به همت معاونت فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران

نهمین سمپوزیوم خودمراقبتی و آموزش به بیمار برگزار شد

به مناسبت دوم مرداد روز جهانی خودمراقبتی نهمین سمپوزیوم خودمراقبتی و آموزش به بیمار با حضور شرکت کنندگانی از دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی  تهران معاونت فرهنگی، این سمپوزیوم روز شنبه دوم مرداد 1400 (24 جولای 2021) مصادف با روز جهانی خودمراقبتی در تالار مجازی معاونت فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد. 
در ابتدای این سمپوزیوم دکتر الهام شکیبازاده، دبیر علمی، ضمن ارائه توضیحات کلی درخصوص پیشینه اجرایی این برنامه، محورهای اصلی برنامه را معرفی کرد.
دبیر علمی سمپوزیوم، انتخاب محورهای اصلی این برنامه را براساس اقدامات توصیه شده در بیانیه شانگهای کنفرانس بین المللی ارتقاء سلامت چین برشمرد و گفت: امسال و در نهمین دوره برگزاری این سمپوزیوم، مطالب در سه محور حاکمیت خوب، شهر سالم و سواد سلامت طبقه بندی شده است. پنل چهارم با توجه به واکسیناسیون سراسری کووید 19 تحت عنوان خودمراقبتی و واکسیناسیون به بحث در این حوزه خواهد پرداخت.
دکتر شکیبازاده ادامه داد: امسال حدود 120 مقاله به دبیرخانه علمی سمپوزیوم ارسال شده که پس از داوری، مقالات پذیرفته شده در یک کتابچه الکترونیک منتشر و در وبسایت سمپوزیوم قرار خواهد گرفت.
پس از توضیحات دبیرعلمی سمینار مراسم افتتاحیه با پیام ویدئویی دکتر سیدجعفرحسین، نماینده سازمان جهانی بهداشت در جمهوری اسلامی ایران، آغاز شد.
 
خلاصه متن ویدئویی پیام دکتر حسین به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
قبل از هرچیز تشکر می کنم از وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران و بویژه دانشگاه علوم پزشکی تهران، برای برگزاری این سمپوزیوم. از آقای دکتر رستمیان و دکتر تکیان برای هدایت موضوع تشکر می کنم. همانطور که می دانید 24 جولای به عنوان روز جهانی خودمراقبتی جشن گرفته می شود و باز همانطور که می دانید تعریف سازمان جهانی بهداشت از خودمراقبتی عبارت است از توانایی افراد، خانواده ها و جوامع برای ارتقای سلامت، پیشگیری از بیماری ها و از عهده ناخوشی و ناتوانی برآمدن با یا بدون حمایت کارکنان بهداشتی.
خودمراقبتی اشاره دارد به تلاش های افراد خانواده و جوامع برای شناسایی خطرات عمده به سلامت و سپس تنظیم شیوه زندگی به روشی سالم تا بیشتر عوامل خطر قابل پیشگیری، قابل مراقبت توسط خود فرد باشد و همچنین به افراد دیگر جامعه کمک کند تا به سلامت مطلوب خود با درنظر گرفتن آن عوامل خطر برسند. اگر کسانی از شما گزارش جهانی 2004 منتشرشده توسط سازمان جهانی بهداشت را درخصوص ارتقای سلامت در زندگی خوانده باشید – من هنوز این گزارش را مکرراً مطالعه می کنم چون معتبر است – این گزارش همه علل اصلی عوامل خطر بیماری ها را شناسایی کرده است و بیشتر این عوامل خطر با تلاش و مراقبت فردی قابل پیشگیری است.
خودمراقبتی یک جزء ادغام یافته در پوشش همگانی سلامت است و تمرکز بر این است که ما بعنوان فرد، جامعه یا ملت باید شیوه زندگی خود و رویکردمان به زندگی و رویکردمان به سلامت را به شیوه ای تنظیم کنیم که به ما و به افرادی که در کنار ما زندگی می کنند – در جامعه و در خانواده – نفع برسانیم.
در نهایت صحبت های خود را با تعریف ارتقای سلامت در منشور اتاوا در سال 1986 که هنوز سند بسیار معتبری است به پایان می برم که می گوید «کنترل سلامتی برای پیشگیری و درمان». این تعریف در واقع بر اساس شواهد علمی بسیار معتبری است که در طول دهه ها  توسط دانشمندان و متخصصان سلامت تولید شده است و هنوز بعد از 4 دهه از ارائه آن، معتبر است. 
از تلاش های دکتر رستمیان و دکتر تکیان برای روشن کردن این موضوع و این تلاش نوآورانه برای جمع کردن افرادی از نظام سلامت در این برنامه برای این که اطمینان پیدا کنیم هر ایرانی -کودک، مادر ، مرد، زن، پیر و جوان- باید از مطلوبترین سطح سلامت بهره مند باشند تشکر می کنم. ما از سازمان بهداشت جهانی با شما هستیم، خود را از شما می دانیم و با شما خواهیم بود از هم اکنون تا آینده.
 
پس از پایان پیام نماینده سازمان جهانی بهداشت، دکتر کامران باقری لنکرانی، مسئول گروه ارتقای سلامت فرهنگستان علوم پزشکی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز به سخنرانی پرداخت. دکتر لنکرانی صحبت های خود را با تعریف خودمراقبتی آغاز کرد و گفت: مقوله خودمراقبتی در سال های اخیر مورد توجه بیشتری قرار گرفته و یکی از راهبردهای مطرح سازمان جهانی بهداشت است. در این مقوله صحبت از تصمیم آگاهانه برای اقدام و عدم اقدام است که در واقع پیش درآمدی برای توانمندسازی بیماران بوده و خودمراقبتی می تواند موجب بهبود وضعیت بیماران شود. خودمراقبتی نه فقط یک عادت که باید به صورت فرهنگ درآید و دراینصورت است که موجب صرفه جویی هزینه، وقت و استفاده صحیح از منابع می شود.
وی ادامه داد: یک نگرانی که در مورد خود مراقبتی وجود دارد این است که زمانی که افراد بیمار می شوند به جای این که بگوییم نظام سلامت وظایف خود را به درستی انجام نداده، بیمار را سرزنش کنیم و بگوییم، بیماری شما نتیجه رفتارهای پرخطر خودتان است. یعنی خودمراقبتی نباید بهانه ای برای عدم پاسخگویی نظام سلامت و جیره بندی نامناسب خدمات شود.
دکتر لنکرانی در پایان صحبت های خود با اشاره به اینکه هر فردی در فرایند خودمراقبتی به نوعی در حال برقراری ارتباط با خود است گفت: برخی معتقدند به جای لغت خود مراقبتی بهتر است از واژه مراقبت از خود استفاده کنیم تا بتوانیم تعریف درستی از واژه «خود» ارائه دهیم، هرچند عده ای خود مراقبتی را رفتاری خودخواهانه می دانند اما در نگاه دینی هم، خودمراقبتی نوعی شکرگذاری در برابر نعمت سلامت است.
 
پس از مراسم افتتاحیه پنل های علمی با موضوعات زیر برگزار و در پایان هر پنل به پرسش های حاضران پا سخ داده شد.
پنل اول: خودمراقبتی و حاکمیت خوب 
مدیر پنل:  دکتر محمد شریعتی، مدیر گروه پزشکی خانواده و دبیر کارگروه مسئولیت پذیری اجتماعی دانشگاه با موضوع پاسخگویی اجتماعی در خودمراقبتی
اعضا: دکتر امیرحسین تکیان، استاد و مدیر گروه سلامت جهانی و سیاست گذاری عمومی دانشکده بهداشت دانشگاه با موضوع حکمرانی خوب برای خودمراقبتی و عدالت اجتماعی
دکتر محمدجواد کبیر، عضو فرهنگستان علوم پزشکی کشور با موضوع پوشش همگانی سلامت و خودمراقبتی
 
پنل دوم:  خود مراقبتی و شهرسالم 
مدیر پنل: دکتر عباس استاد تقی زاده، مدیر گروه سلامت در بلایا و فوریت های دانشکده بهداشت دانشگاه با موضوع اثرات شهرسازی بر سلامت روان 
اعضا: دکتر کاظم ندافی، رئیس دانشکده بهداشت و استاد گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه 
دکتر حمید چوبینه: دانشیار دانشگاه و مدیرعامل شرکت شهر سالم تهران با موضوع خودمراقبتی و شهر سالم
مهندس بهزاد ولی زاده رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات با موضوع شهر عاری از دخانیات
دکتر مریم غفاری: متخصص پزشکی ورزشی و پژوهشگر مرکز تحقیقات پزشکی ورزشی دانشگاه با موضوع طراحی شهری و فعالیت بدنی
 
پنل سوم: خودمراقبتی و سواد سلامت 
اعضاء: دکتر فاطمه حاجی علی عسگری، عضو گروه سلامت الکترونیک و معاون دانشکده مجازی با موضوع تقویت فناوری دیجیتال برای افزایش خودمراقبتی 
دکتر عبدالرحمن رستمیان، رئیس سمپوزیوم با موضوع ضرورت آموزش به بیمار در نظام سلامت
دکتر محمدحسین تقدیسی، رئیس انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت با موضوع بحران شایعه و اطلاعات نادرست
 
پنل چهارم: خودمراقبتی و واکسیناسیون کووید 19
مدیر پنل : دکتر مسعود یونسیان، متخصص اپیدمیولوژی و استاد دانشکده بهداشت دانشگاه با موضوع اعتماد و اطمینان مردم به اثربخشی و ایمنی واکسن کووید 19
اعضا: دکتر حمید عمادی با موضوع معرفی انواع واکسن های کووید 19
دکتر سیدمهدی اعتمادی فر با موضوع  خود مراقبتی در کووید 19 و پیوند اجتماعی کووید 19
دکتر مهدی نوروزی با موضوع رعایت پروتکل های بهداشتی قبل، حین و بعد از واکسیناسیون
 
دکتر فاطمه حشمتی نبوی، دانشیار و دبیر کمیته خودمراقبتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان آخرین سخنران سمپوزیوم در حوزه اقدامات این دانشگاه توضیحاتی ارائه داد. دکتر حشمتی تجربه این دانشگاه را درخصوص راه اندازی کلینیک های پرستاری آموزش سلامت در اختیار مخاطبان قرار داد.
در پایان دکتر شکیبازاده توضیحاتی درخصوص نحوه ارسال پوستر، شرکت در آزمون، دریافت گواهینامه و امتیاز مرتبط با سمپوزیوم ارائه داد.
 

 

  • گروه خبری : معاونت فرهنگی,گروه خبری RSS,ماه نمای دانشگاه
  • کد خبر : 194881

تصاویر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *