بایستی بجد مسئلۀ فرزندآوری را مهم دانست و از پیری جمعیت ترسید. حالا خارجی ها را کار نداریم، دشمن، دشمن است. اما بعضی کج سلیقگی ها را متاسفانه آدم در داخل مشاهده می­کند

یک جایی خواندم- که می­گویند: «آقا! پیری جمعیت اشکالی ندارد!» چطور اشکالی ندارد؟ یکی از پرفایده ترین ثروت­های یک کشور، جمعیت جوان در یک کشور است.
بیانات مقام معظم رهبری / تیر ماه 1399

جمعیت جوان و سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان موثر در توسعه هر کشور، از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بستر خلاقیت و پویایی در ابعاد مختلف توسعه اقتصادی و اجتماعی آن کشور را فراهم می آورد.

کشور ما سال ها از جمعیت جوانی برخوردار بوده و لازم است این ثروت حیاتی، همچون گذشته حفظ و تقویت شود. اما متاسفانه در سال های اخیر، روند باروری در کشور شیب نزولی داشته است. در سال 1395 نرخ باروری کلی 2.1 بوده که در  سال 1398 به 1.74 رسیده و روند کاهشی آن در سال 1399 همچنان ادامه داشته است؛ در حالی که این میزان باید حداقل 2.1 باشد به عبارتی به طور متوسط در کشور، هر زوج باید 2 فرزند داشته باشد تا از سالخوردگی جمعیت و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن جلوگیری شود.

لذا به منظور جبران کاهش نرخ رشد جمعیّت و نرخ باروری در سال‌های گذشته و با توجه به اهمیّت مقوله جمعیّت در حفظ اقتدار ملّی و با عنایت به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز، «سیاست‌های کلی جمعیّت» در تاریخ 30 اردیبهشت 1393 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد تا ارکان نظام و  همه دستگاه­های ذیربط را به برنامه‌ریزی‌های جامع در زمینه رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاست‌های جمعیّتی ملزم نماید.

طرح «جمعیت و تعالی خانواده» مرتبط با سیاست‌های کلی جمعیت نیز در مهرماه 1399 در صحن علنی مجلس به تصویب رسید که متعاقب آن، در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی و وزارتخانه های مرتبط، «قرارگاه جوانی جمعیت» به منظور اجرایی‌سازی برنامه‌ها، انجام وظایف و اقدامات عملی در حوزه جوانی جمعیت شکل گرفت و آغاز به کار کرد. قرارگاه جوانی جمعیت، شروع یک حرکت تحول‌گرا و تعالی‌بخش در نظام سلامت و جمعیت پویا و سالم است که هدف آن، هماهنگی‌های بین دستگاهی برای اجرایی‌سازی قانون جوانی جمعیت و پایش و نظارت برنامه‌ها است.

با توجه به تشکیل قرارگاه جوانی جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی تهران به ریاست جناب آقای دکتر رئیس کرمی رئیس دانشگاه، اطلاع رسانی در خصوص این مهم، در اختیار عموم مردم، دانشگاهیان  و سازمان­های همراه در اجرای قانون جوانی جمعیت قرار می گیرد.  

 

 

  • تاریخ انتشار : 1404/01/24 - 15:21
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 706
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

نشست قرارگاه جوانی جمعیت

مهدکودک، محور اصلی گفت‌وگوی قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه علوم پزشکی تهران

سی و پنجمین نشست جوانی جمعیت 24 فروردین 1404، در سالن مدافعان سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران، با حضور دکتر علیرضا اولیائی منش، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر نرجس توکلی کیا، سرپرست گروه مدیریت جوانی جمعیت و سلامت خانواده و سایر اعضای کارگروه برگزار شد.

00:00
00:00
دانلود

به گزارش سینارسانه، دانشگاه علوم پزشکی تهران، در ابتدای نشست، دکتر علیرضا اولیائی‌ منش، با تبریک سال نو، ابراز امیدواری کرد که سال 1404، سالی پربار برای مردم و به ‌ویژه در حوزه ازدواج، فرزندآوری و جوانی جمعیت باشد.
وی گفت: امیدواریم در سال جدید، کشورمان در مسیر تحقق اهداف کلان حوزه جوانی جمعیت به پیش برود و دانشگاه نیز نقش و مسئولیت خود را در این مسیر به‌درستی ایفا و عملیاتی کند.
معاون بهداشت دانشگاه در ادامه با اشاره به هفته سلامت در نیمه اول اردیبهشت و هفته جوانی جمعیت در هفته پایانی این ماه، خواستار هماهنگی بیشتر برای برنامه‌ریزی در این مناسبت‌ها شد.
دکتر اولیائی‌منش با تأکید بر ضرورت پیگیری مصوبات و اجرای برنامه‌های عملیاتی در قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه، اظهار کرد: مطالبه‌ محوری باید سرلوحه کار قرار گیرد؛ یکی از مهم‌ترین مطالبات اعضای هیئت علمی، پرسنل بیمارستان‌ها و سایر کارکنان دانشگاه، ایجاد و توسعه مهدکودک‌هاست.
وی با اشاره به تأخیر در تحقق این خواسته، افزود: در طول سه سال گذشته، در زمینه مهدکودک‌ها حرکت مؤثری در دانشگاه دیده نشده و لازم است گزارش شفاف و مستندی از اقدامات انجام‌شده یا برنامه‌های پیش‌رو ارائه شود.
دکتر اولیائی ‌منش همچنین با اشاره به انتصاب دکتر مرضیه وحید دستجردی به عنوان رئیس ستاد ملی جوانی جمعیت ریاست‌جمهوری، گفت: با ورود ایشان، تحولات مثبتی در حوزه تأمین منابع مالی برای پروژه‌هایی مانند مهدکودک‌ها رقم خورده که می‌تواند کمک قابل‌توجهی برای دانشگاه‌ها باشد.
وی ضمن اشاره به رایزنی‌های اخیر با مدیران دانشگاه در این زمینه، افزود: قول‌هایی برای پیشرفت ملموس در ایجاد مهدکودک‌ها در سال 1404 داده شده، اما لازم است این وعده‌ها با برنامه‌ریزی دقیق و اطلاع‌رسانی عمومی به نتیجه برسد. نمی‌توان سه سال جلسات پی‌درپی برگزار کرد و هنوز در زمینه‌ای مثل مهدکودک به اقدام ملموسی نرسید.
دکتر اولیائی‌منش با اشاره به برخی اقدامات مثبت در حوزه بهداشت نظیر افتتاح بیش از 100 اتاق شیردهی مادران در پایگاه‌ها و مراکز دانشگاه، گفت: این اقدامات اگرچه ارزشمندند، اما مطالبه اول و جدی پرسنل، مهدکودک است. باید این موضوع در صدر اولویت‌ها قرار گیرد و در اسرع وقت اطلاع‌رسانی شفاف از سوی دانشگاه صورت پذیرد.
وی در پایان تأکید کرد: درخواست ما از قرارگاه جوانی جمعیت دانشگاه این است که پاسخ روشنی به این مطالبه بدهد؛ حتی یک مصاحبه ساده از مسئولان دانشگاه با اعلام برنامه زمان‌بندی برای راه‌اندازی و توسعه مهدکودک‌ها می‌تواند فضای امید را در دانشگاه تقویت کند.

در ادامه جلسه قرارگاه جوانی جمعیت، دکتر نرجس توکلی‌کیا با اشاره به طرح جدیدی که به‌ تازگی از سوی وزارت بهداشت ابلاغ شده، اظهار داشت: طرح آمایش امید، یک برنامه هدفمند و چندبُعدی است که اجرای بخش عمده آن بر عهده شبکه‌های بهداشت سراسر کشور خواهد بود.
وی با تأکید بر لزوم طرح این برنامه در جلسات قرارگاه، افزود: از مهم‌ ترین ویژگی‌های این طرح، شفاف‌سازی شاخص‌ها و احصای دقیق آن‌ها، اولویت ‌بندی اهداف و هدف‌ گذاری مشخص در مسیر رسیدن به نتایج مورد نظر است.
به گفته دکتر توکلی‌کیا، از جمله اهداف فرعی برنامه آمایش امید می‌توان به کاهش فاصله بین ازدواج و فرزندآوری، کاهش آمار سزارین‌های غیرضروری، افزایش نرخ شناسایی ناباروری، ارتقای موالید در سنین مطلوب و کاهش مرگ ‌ومیر مادران، نوزادان و کودکان اشاره کرد.
 وی خاطرنشان کرد که این اهداف در حوزه‌های عملکردی معاونت درمان و معاونت بهداشت تعریف شده‌اند. وی با اشاره به رویکرد اصلی برنامه آمایش امید گفت: این برنامه مبتنی بر رویکرد حل مسئله طراحی شده و مشاوره فرزندآوری از محورهای مهم آن است. همچنین جلب مشارکت‌های مردمی و ارتقای آگاهی عمومی از اولویت‌های اجرایی طرح به شمار می‌روند.

این نشست با صحبت‌های مسئولان حوزه‌های مختلف از جمله خانم دکتر امینی درباره هفته سلامت، ارائه گزارش‌های مصوبات پیشین توسط خانم یعقوبی، و طرح برنامه‌های آینده توسط سایر اعضای کارگروه پایان یافت.

  • کد خبر : 293876
مریم اذانی
تهیه کننده:

مریم اذانی

تصاویر