تلویزیون اینترنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران

نکات و اقدامات ایمنی قبل، حین و بعد از زلزله

رقیه چمانی، کارشناسی مسئول EOC و پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به شرایط لرزه‌خیز استان تهران افزود: وجود گسل‌های متعدد در استان تهران نشان می‌دهد که باید خودمان را در برابر زلزله ایمن نگه داریم تا آسیب‌های کمتری متحمل شویم. چماری با تأکید بر مسئولیت مراکز درمانی در حفاظت از جان افراد و تجهیزات اظهار کرد: در بیمارستان‌ها، دانشکده‌ها و سایر مراکز، وظیفه حفاظت از همکاران، اموال، تجهیزات و ساختمان‌ها را برعهده داریم و به همین دلیل پیشگیری و آمادگی پیش از وقوع زلزله بسیار اهمیت دارد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، چماری با اشاره به وظایف مرکز مدیریت حوادث و پدافند غیرعامل دانشگاه گفت: ما در مرکز مدیریت حوادث و پدافند غیرعامل دانشگاه موظف هستیم آموزش‌ها و اقدامات پیشگیرانه لازم در حوزه حوادث طبیعی و غیرطبیعی را به همکاران در سراسر زیرمجموعه‌های دانشگاه ارائه دهیم.

 لزوم ایمن‌سازی تجهیزات و بررسی زیرساخت‌ها
مسئول EOS و پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی تهران، فیکس کردن تجهیزات را یکی از مهم‌ترین اقدامات پیشگیرانه عنوان کرد و گفت: ثابت‌سازی تجهیزات پیش از وقوع زلزله بسیار مهم است و این موضوع به دبیران مدیریت حوادث و پدافند غیرعامل آموزش داده می‌شود تا مسئولان بخش‌ها به‌صورت مستمر آن را بررسی کنند.
وی ادامه داد: بررسی عیوب زیرساختی، سیم‌کشی‌ها و لوله‌های گاز و همچنین احتمال ترکیدگی لوله‌ها باید در ارزیابی‌ها و بازدیدهای دوره‌ای مدنظر قرار گیرد.
چماری با اشاره به بخش‌های حساس بیمارستانی افزود: در اتاق‌های عمل و سایر بخش‌هایی که تجهیزات سنگین یا دارای احتمال سقوط وجود دارد، رعایت کامل نکات ایمنی ضروری است.
او همچنین درباره رعایت اصول ایمنی در انبارها گفت: چیدمان صحیح وسایل و رعایت اصول استاندارد انبارش از موضوعات بسیار مهم است؛ به‌ویژه در مورد مواد شیمیایی مانند اسیدها و بازها یا وسایلی که احتمال سقوط و آسیب‌رسانی دارند.

 شناسایی محل‌های امن و آموزش بیماران
 چماری بر لزوم شناسایی نقاط امن در بخش‌های مختلف تأکید کرد و گفت: همه همکاران باید محل‌های امن مانند کنار ستون‌ها، دیوارهای اصلی یا میزهای محکم را شناسایی کنند و حتی با نصب تابلو، این مکان‌ها را مشخص کنند.
وی افزود: آموزش اصول پیشگیری از آسیب‌های ناشی از زلزله به بیماران و مراجعان نیز اهمیت زیادی دارد و همه افراد باید محل تجمع ایمن در بیمارستان‌ها را که با تابلو مشخص شده، بشناسند.

کیف امداد و تجهیزات ضروری را فراموش نکنید
مسئول پدافند غیرعامل دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به ضرورت آماده بودن تجهیزات امدادی گفت: در بخش‌ها باید کیف امداد شامل تجهیزات دارویی، وسایل درمانی، تجهیزات امدادی و اقلام شخصی ضروری وجود داشته باشد. حتی در منزل نیز توصیه می‌شود چنین کیفی آماده شود.
وی چراغ قوه را یکی از مهم‌ترین اقلام این کیف دانست و تصریح کرد: چراغ قوه از وسایل ضروری است که حتما باید در تجهیزات امدادی قرار گیرد.
چماری همچنین بر اهمیت آموزش کمک‌های اولیه تأکید کرد و گفت: همکاران باید در دوره‌های کمک‌های اولیه و امداد و نجات شرکت کنند و از فرصت آموزش‌های بیمارستانی استفاده کنند.

 آموزش پناه‌گیری صحیح هنگام زلزله
 وی یکی از مهم‌ترین مهارت‌ها را پناه‌گیری صحیح عنوان کرد و افزود: در زمان وقوع زلزله، حفاظت از سر و گردن در اولویت قرار دارد. اگر فرد روی تخت باشد، باید با بالش از سر و گردن خود محافظت کند و در صورت امکان از فضای کنار تخت استفاده کند.
 چماری ادامه داد: اگر در حالت نشسته هستیم نیز باید سر و گردن را محافظت کنیم و در صورت قرار داشتن کنار تجهیزات غیرثابت، از آن‌ها فاصله بگیریم و خود را به دیوار اصلی اتاق برسانیم.
وی درباره حضور در راه‌پله‌ها گفت: در راه‌پله‌ها بهتر است کنار دیوار قرار بگیریم تا خطر سقوط کاهش پیدا کند.

ممنوعیت استفاده از آسانسور هنگام زلزله
 مسئول EOS دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر رعایت آرامش در زمان حادثه اظهار کرد: در هنگام زلزله نباید هجوم یا حرکات ناگهانی داشته باشیم و لازم است به تابلوهای خروج اضطراری در بیمارستان‌ها و دانشکده‌ها توجه کنیم.
وی افزود: در صورت حضور نیروهای امدادی باید از دستورات آن‌ها تبعیت کنیم و به هیچ عنوان از آسانسور استفاده نکنیم، زیرا احتمال قطع برق و گیر افتادن در آسانسور وجود دارد.

توصیه‌های ایمنی در فضای باز و داخل خودرو
چماری درباره حضور در فضای باز نیز گفت: اگر در خیابان، حیاط بیمارستان یا هر فضای باز دیگری هستیم، باید توقف کرده و از سر و گردن خود محافظت کنیم و از ساختمان‌هایی که احتمال ریزش دارند فاصله بگیریم.
وی افزود: در صورت حضور داخل خودرو بهتر است تا پایان لرزش‌ها در خودرو بمانیم، اما باید نسبت به پس‌لرزه‌ها و احتمال آسیب‌دیدگی مسیرها هوشیار باشیم.

 اقدامات مهم در صورت گرفتار شدن زیر آوار
چماری در پایان به اقدامات ضروری در صورت گرفتار شدن زیر آوار اشاره کرد و گفت: اگر فردی زیر آوار محبوس شد، باید آرامش خود را حفظ کند، از روشن کردن کبریت خودداری کند و بیهوده جابه‌جا نشود، زیرا اکسیژن محدود است.
وی ادامه داد: در صورت دسترسی به تلفن همراه باید تماس گرفت یا پیامک ارسال کرد و اگر وسیله فلزی یا سوت در دسترس بود، با ایجاد صدا نیروهای امدادی را مطلع کرد.

فیلم بردار
تدوین گر
مریم اذانی
تهیه کننده:

مریم اذانی