یادی از بزرگان سفرکرده: مرحوم دکتر عباس شفیعی؛ استاد علم و اخلاق
در همه کارهایی که انجام میدهیم، باید اخلاق را رعایت کنیم. بهخصوص آنکه استاد دانشگاه باید الگوی اخلاق باشد و رعایت اصول اخلاقی را بکند. بهعنوان اساتید دانشگاه باید فردی را تربیت کنیم که دو پدیده عالم بودن و بااخلاق بودن را داشته باشد و درمجموع خداشناس باشد. نمیخواهیم پزشکی را تربیت کنیم که این پزشک علم درجهیک داشته باشد ولی اخلاق پزشکی را رعایت نکند؛ و اصولاً پزشکی که بااخلاق نباشد، به چه درد مردم مملکت میخورد؟
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرحوم دکتر عباس شفیعی چهره ماندگار علوم پزشکی ایران، در سال 1316 متولد شد و در سال 1395 دعوت حق را لبیک گفت.
دکتر شفیعی در سال ۱۳۳۶ وارد دانشکده داروسازی دانشگاه تهران شد. در سال ۱۳۴۱ دکتری عمومی داروسازی را دریافت کرد و پسازآن، برای تحصیلات تکمیلی به آمریکا رفت و فوقلیسانس شیمی و دکترای تخصصی علوم دارویی را از دانشگاه کلمبیا گرفت.
وی همچنین در سال ۱۳۴۷ موفق به کسب مدرک فوق دکتری شیمی از دانشگاه شیکاگو شد.
دکتر شفیعی، پس از اتمام موفقیتآمیز تحصیلات خود درحالیکه بهترین موقعیت و شرایط را برای ماندن در دانشگاههای آمریکا داشت، با دستانی پربار و باانگیزهایجاد تحول در حوزه داروسازی کشور، به وطن بازگشت و الحق و الانصاف به تمام آنچه در ذهن میپرورید، جامه عمل پوشاند.
نام دکتر شفیعی در آسمان داروسازی کشور، همچون ستارهای فروزان میدرخشد و بیگمان لقب معمار داروسازی نوین ایران برازنده اوست.
دو پدیده عالم بودن و بااخلاق بودن
در همه کارهایی که انجام میدهیم، باید اخلاق را رعایت کنیم. بهخصوص آنکه استاد دانشگاه باید الگوی اخلاق باشد و رعایت اصول اخلاقی را بکند. بهعنوان اساتید دانشگاه باید فردی را تربیت کنیم که دو پدیده عالم بودن و بااخلاق بودن را داشته باشد و درمجموع خداشناس باشد. نمیخواهیم پزشکی را تربیت کنیم که این پزشک علم درجهیک داشته باشد ولی اخلاق پزشکی را رعایت نکند؛ و اصولاً پزشکی که بااخلاق نباشد، به چه درد مردم مملکت میخورد؟ در تاریخ گذشته این کشور، پزشک همیشه الگوی اخلاق بوده است و امروز نیز پزشکان، داروسازان و دندانپزشکان بایستی الگوهای اخلاقی کشور باشند تا دیگران از اینها تبعیت کنند. در دانشگاه، دانشجو از استادش تبعیت میکند و اگر استادی در تدریس و ارائه خدمات، بهعنوانمثال در ورود بهموقع به بیمارستان کوتاهی کند، دانشجو از چه کسی اینها را یاد بگیرد؟ پس آگاه باشیم که دانشجو از استاد یاد میگیرد، بنابراین لازم است همگام بااینکه به دانش و پژوهش اهمیت میدهیم، اخلاق را هم مهم بشماریم و دقت کنیم که افرادی را که تربیت میکنیم برای اجتماع مفید باشند.
استاد همیشه با قرآن و با وضو شروع می کرد. نت علمی خود را لای قرآن گذاشته اند.
مردم باید از داروخانه خوشحال بیرون بیایند
اعتقاددارم داروسازان باید تعهد اخلاقی و حرفهای داشته باشند و ارائه خدمات را در اولویت یک خود قرار دهند. چون 95 درصد دانشجویان ما، پس از فارغالتحصیل شدن به داروخانه میروند و این افراد بایستی در ارائه خدمات دارویی در داروخانهها الگو باشند. چراکه آخرین جایی که مردم درروند درمان خود به آن مراجعه میکنند، داروخانه است و بایستی از داروخانه خوشحال بیرون بیایند. یعنی احساس کنند که بیماری آنها درمان میشود و داروساز در این میان نقش بسیار مهمی دارد. اگر داروساز چند کلمه با بیمار صحبت و او را در مورد نحوه استفاده از دارو ارشاد کند و به بیمار قوت قلب بدهد که با داروهای تجویزی پزشک، بیماری وی درمان میشود، بیمار با روی شاد از داروخانه خارج میشود. چراکه بعد روانی، بخش عمدهای از روند درمان است، یعنی اگر بیمار احساس کند که بهبود پیدا میکند، بهبود مییابد و البته این خداوند است که برای درمان بیماری کمک میکند. ولی در این میان، پزشک نقش عمدهای پیدا میکند و خداوند در قرآن به پیامبر خود دستور مراجعه به پزشک به هنگام بیماری را میدهد. یعنی میگوید واسطههایی در این دنیا وجود دارند که در درمان بیماری لازم است، این واسطهها گروه پزشکی هستند.
متن کامل مصاحبه مرحوم دکتر شفیعی در تاریخ شفاهی دانشگاه
برای شادی روح استاد شفیعی فاتحه ای بفرستیم
متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید: