• تاریخ: 1403/04/23 - 14:18
  • بازدید : 153
  • زمان : 4 دقیقه

بررسی ارتباط دریافت غذایی کلسیم و لبنیات و نسبت پروتئین و چربی غیر لبنی به لبنی با شاخص های جدید تن سنجی و عوامل خطر جدید بیماری های قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2

نشست خبری بررسی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط دریافت غذایی کلسیم و لبنیات و نسبت پروتئین و چربی غیر لبنی به لبنی با شاخص های جدید تن سنجی و عوامل خطر جدید بیماری های قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2» در معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران، طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط دریافت غذایی کلسیم و لبنیات و نسبت پروتئین و چربی غیر لبنی به لبنی با شاخص های جدید تن سنجی و عوامل خطر جدید بیماری های قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2» سال گذشته به سرانجام رسید و به ارتقای سطح دانش و سلامت در حوزه علوم تغذیه و سلامت کمک کرده است.

مبینا زین العابدینی دانشجوی دکتری تخصصی تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شیراز و دکتر انسیه نسلی اصفهانی، رئیس مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران در این طرح تحقیقاتی با مجری اصلی طرح همکاری کرده‌اند. دکتر لیلا آزادبخت، مجری اصلی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط دریافت غذایی کلسیم و لبنیات و نسبت پروتئین و چربی غیر لبنی به لبنی با شاخص های جدید تن سنجی و عوامل خطر جدید بیماری های قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2» است.

بررسی پیام اصلی این طرح تحقیقاتی بیانگر این است افزایش دریافت کلسیم با افزایش شاخص‌های CRI-1 و CRI-2 در بیماران دیابتی نوع ۲ مرتبط است و هیچ ارتباطی بین نسبت پروتیین و چربی غیر لبنی به لبنی با شاخص های جدید تن سنجی و عوامل خطر جدید بیماری های قلبی عروقی در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 یافت نشد. دیابت نوع ۲ یکی از بیماری‌های مزمن و شایع در منطقه خاورمیانه است که با افزایش خطر بیماری‌های قلبی-عروقی همراه است.

 با توجه به اینکه تغذیه نقش کلیدی در کنترل عوامل خطر و پیشگیری از عوارض این بیماری دارد، شناسایی مؤلفه‌های غذایی مؤثر بر شاخص‌های جدید تن‌سنجی و بیماری‌های قلبی-عروقی، می‌تواند به تدوین راهبردهای تغذیه‌ای مؤثر برای بهبود وضعیت سلامت این گروه کمک کند. .. مطالعه حاضر نخستین پژوهشی است که به بررسی ارتباط بین نسبت پروتئین و چربی غیرلبنی به لبنی و شاخص‌های نوین بیماری‌های قلبی-عروقی (CRI-1 و CRI-2) در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ در منطقه خاورمیانه پرداخته است.

 همچنین، یافته‌های جدید درباره ارتباط معکوس افزایش دریافت کلسیم با تغییرات این شاخص‌ها می‌تواند مبنای مطالعات آتی برای تعیین توصیه‌های غذایی خاص در جمعیت‌های مبتلا به دیابت باشد. . تاثیر اول: ارائه شواهد اولیه درباره ارتباط مصرف کلسیم با شاخص‌های نوین خطر قلبی-عروقی(CRI-1و CRI-2 ) در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲، که می‌تواند در تدوین مداخلات تغذیه‌ای هدفمند برای کنترل عوارض قلبی در این بیماران مورد استفاده قرار گیرد و رد ارتباط معنی‌دار بین نسبت پروتئین و چربی غیرلبنی به لبنی با شاخص‌های نوین تن‌سنجی و خطر قلبی، که می‌تواند در بازنگری فرضیات تغذیه‌ای رایج و هدایت مطالعات آینده در حوزه ترکیب رژیم غذایی و بیماری‌های متابولیک نقش داشته باشد؛ دو کاربرد اصلی این طرح تحقیقاتی هستند.

به گفته دکتر آزادبخت، همکاری مؤسسات آموزشی و درمانی برای فراهم‌سازی زیرساخت‌های لازم ا جمله دسترسی به بیماران دیابتی، امکانات آزمایشگاهی، تجهیزات آنالیز ترکیب بدن و نیروی انسانی متخصص، ایجاد بانک اطلاعاتی تغذیه‌ای و بالینی یکپارچه برای رصد الگوهای غذایی، شاخص‌های خطر قلبی‌عروقی و پیامدهای سلامت در بیماران دیابتی با همکاری مراکز پژوهشی و درمانی تدوین سیاست‌های راهبردی در حوزه بهداشت عمومی برای به‌کارگیری یافته‌های پژوهشی در قالب دستورالعمل‌های تغذیه‌ای ویژه بیماران دیابتی توسط نهادهایی مانند انستیتو تغذیه و انجمن دیابت ایران در دستور کار قرار گیرد.

 نتایج این طرح در حال حاضر منجر به تغییری مستقیم در ابعاد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، بهداشتی، آموزشی، ارزش‌های دینی یا قوانین سازمان غذا و دارو نشده است. با این حال، یافته‌های پژوهش می‌توانند به عنوان مبنای علمی برای مطالعات آتی و تدوین دستورالعمل‌های تغذیه‌ای هدفمند برای بیماران دیابتی مورد استفاده قرار گیرند.

در صورت تأیید نتایج در پژوهش‌های گسترده‌تر و مداخله‌ای، امکان اثرگذاری بر سیاست‌گذاری‌های تغذیه‌ای و راهبردهای سلامت عمومی در آینده وجود دارد.

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم‌پزشکی تهران، دکتر لیلا آزادبخت، عضو هیات‌علمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران است و در زمینه‌های تغذیه و نقش آن در پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر به ویژه دیابت نوع ۲ فعالیت می‌کند.

 
علاقمندان برای ارتباط با دکتر آزادبخت می‌توانند از طریق صندوق الکترونیکی به آدرس azadbakhtleila@gmail.com یا شماره تلفن 88955805 اقدام کنند.
کد طرح: ۵۶۷۷۹
  • کد خبر : 301072
سعید علیخانی
تهیه کننده:

سعید علیخانی