لیشمانیوز در سطح جهانی رو به گسترش است

همکاری مرکز آموزش و پژوهش بیماریهای پوست و جذام دانشگاه با تعدادی از دانشگاه های برتر جهان

طرح جهانی درمان داروی خوراکی لیشمانیوز در افق 2020 تنها طرحی است، که با توجه به اهمیت بیماری لیشمانیوز تصویب شده است.

دکتر علی خامسی پور معاون پژوهشی مرکز آموزش و پژوهش بیماریهای پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس شبکه تحقیقات کشوری لیشمانیوز در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی، گفت: درمان بیماری لیشمانیوز یکی از مشکلات بهداشتی مناطق بومی (Endemic) جهان است. برای درمان بیماری کالازار که نوع سیستمیک لیشمانیوز است خوشبختانه درمان های متعددی در حال حاضر وجود دارد ولی برای درمان سالک متاسفانه منحصراً از ترکیبات آنتی موان باید استفاده کرد که البته ترکیبات این داروها تاثیرات جانبی دارد و برای همه بیماران نمی توان استفاده کرد و اثربخشی مورد قبولی ندارد.
وی با اشاره به اینکه استفاده از دارو (آنتی موان) تزریقی و نیاز به تزریقات مکرر و طولانی دارد، افزود: از سال ها پیش به دنبال آن بودیم که درمان جایگزینی برای آن پیدا کنیم که خوشبختانه در ایران داروی موضعی نانولیپوزومی آمفوتریسین B (با نام تجاری سیناآمفولیش) با همکاری این مرکز و مرکز نانوتکنولوژی مشهد به بازار آمده است، درمان خوراکی میلتوفوسین در درمان کالاآزار اثربخشی بالایی داشته است و در برخی مناطق اندمیک، سالک نیز موثر بوده است ولی با عوارض جانبی همراه است، اخیراً مقاومت دارویی در آن بوجود آمده است.
دکتر خامسی پور تصریح کرد: با توجه به اینکه اثربخشی داروهای گذشته لیشمانیوز کم شده است بر آن شدیم تا از روش جدید دیگری برای درمان بهره بگیریم لذا طرح تحقیقاتی با مشارکت مرکز آموزش و پژوهش بیماریهای پوست و جذام دانشگاه و دانشگاه های برتر جهان (ST GEORGET S HOSPITAL MEDICAL SCHOOL ، OBLITA THERAPEUTICS BVBA، LONDON SCHOOL OF HYGIENE AND TROPICAL MEDICINE، EHEER BV وEBERHARD KARLS UNIVERSITAET TUEBINGEN) از کشورهای انگلستان، بلژیک، هلند و آلمان به H2020 (افق سال 2020) ارائه و خوشبختانه طرحی است که در این زمینه تصویب شده است.
معاون پژوهشی مرکز آموزش و پژوهش بیماریهای پوست و جذام دانشگاه، ادامه داد: جمع بودجه ای که برای این طرح جهانی درخواست کرده بودیم 4 میلیون و 498 هزارو 722 یورو بود که مبلغ 3 میلیون و 700 هزار یورو بودجه تصویب شد، سهم مرکز ما به 370 هزار یورو است.
وی خاطر نشان کرد: در این طرح جهانی که امیدواریم با موفقیت پایان یافته و به فاز های انسانی توسعه پیدا کند داروهایی که در حال حاضر برای درمان لیشمانیوز در بازار است با داروی جدید در محیط برون تنی (in vitro) مقایسه خواهیم کرد، ان شاالله برای درمان بیماری سالک و کالازار بتوانیم قدم های بزرگی را برداریم.
این عضو هیات علمی دانشگاه، یادآور شد: بیماری لیشمانیوز در سطح جهانی رو به گسترش است، کنترل این بیماری اثربخش نیست، در گذشته سازمان جهانی بهداشت گزارش کرده بود که در 80 کشور جهان این بیماری مشاهده شده اما هم اکنون بیش از 100 کشور از این بیماری رنج می برند. 
دکتر خامسی پور در پایان با اشاره به اهمیت این طرح جهانی، گفت: در شرایط کنونی و با توجه به تحریم ها حضور در یک همکاری بین المللی برای دانشگاه و کشورمان اهمیت بسزایی دارد و افرادی که در این پروژه فعالیت دارند از نظرعلمی در سطح بالایی هستند که این امر می تواند برای بیماران کمک کننده باشد. 
خبرنگار: الهام علی
عکاس: جمشید ربیعی

 

الهام علی
تهیه کننده:

الهام علی