مهناز سرابی: کرونا دوران سختی را به مردم تحمیل کرد و مستندات باقی مانده بیانگر این واقعیت خواهد بود
سرپرستار بخش داخلی2 بیمارستان بهارلو در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: در جریان این بحران اطلاعات علمی همکاران افزایش پیدا کرد و دانسته های خود را در اختیار یکدیگر قرار دادند. در روزهای نخست شیوع کرونا استرس فوق العاده زیادی بر کادر درمان حاکم بود چون آگاهی ما از ویروس جدید اندک بود. اوایل پروتکل ها از انسجام خوبی برخوردار نبودند. از اقدامات خوبی که در روزهای اولیه اتفاق افتاد این بود که وسایل آموزشی برای افزایش آگاهی پرستاران مهیا شد. در ارزیابی فناوری های جدید با ایجاد شبکه های مجازی افرادی که علم روانشناسی داشتند به گروه ها اضافه شدند و دانسته هایشان را به اشتراک گذاشتند. شبکه های اجتماعی همانند دو لبه تیغ هستند برخی استرس را افزایش می دهند و برخی نیز باعث آرامش می شوند. مهمترین درسی که از کرونا گرفتیم این بود که به فردا اعتمادی نیست باید صبوری پیشه کرد و قدر همدیگر را دانست. تجربیاتی که در این دوران کسب کردیم تماماً تجربیات واقعی بودند. مردم می توانند با رعایت مسائل بهداشتی باری از روی دوش تیم درمان بردارند.
دکتر محسن نصیری طوسی: ما باید با درایت، علم و اندیشه و با روحیه برای هر امر غیرمنتظره ای آماده باشیم
فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 در دانشگاه گفت: ما با همفکری اساتید بخش های عفونی، ریه، بیهوشی و طب اورژانس به صورت فعالانه درگیر پذیرش بیماران شدیم. اصل اول در کار ما، حفاظت فردی بود. این بیماری یک سیر غیرمطمئن داشت و مجبور بودیم هر بیمار را روزی سه بار ویزیت کنیم. رسالت پزشکی فقط درس خواندن نیست، بلکه باید در این زمان نیز در صف اول باشد. ایثار، ازخود گذشتگی، کار کردن برای خدمت، خستگی ناپذیری و... از جمله مسائلی بود که در زمان جنگ دیده بودیم و شبیه به همین کارها را در عرصه مقابله با بیماری کرونا نیز دیدیم. از اطلاع رسانی و آموزش غافل نبودیم. کرونا مثل دفاع مقدس صحنه آزمایشی بود که افرادی دیگری محک خوردند. ما باید با درایت، علم و اندیشه و با روحیه برای هر امر غیرمنتظره ای آماده باشیم. از خدا می خواهم روحیه جهادی را که در همه کادر دانشگاه است حفظ کند زیرا می تواند حلال مشکلات باشد. محور اصلی کمک در پیشبرد کار در کرونا، همدلی تمام کادر درمانی است.
مینا نجفی حقی: به یاری خدا پیروز این بحران سخت خواهیم شد
سرپرستار بخش اورژانس بیمارستان سینا در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: برای مبارزه با اپیدمی جهانی کرونا ویروس هر روز در بخش اورژانس بیمارستان کمیته بحران تشکیل می شد. روزهای اول شیوع کرونا کارکنان اضطراب داشتند. برای مقابله با ترس ناشی از کرونا مسئولان باید شنونده باشند. مردم ما انسان دوست هستند و کادر درمان را رها نکردند. با کادر درمان همراه شدند و این در روحیه آنان اثر داشت. کرونا را نباید شوخی گرفت. کادر درمانی جانفشانی و ایثارگری کردند مردم هم باید رعایت کنند. از مردم خواهش می کنم ماسک استفاده کنند. التماس می کنم به مردم که ماسک بزنند! برای مقابله با ترس کارکنان آموزش ها و مشاوره های لازم داده شد. بحث غربالگری بیماران یکی از اصول مهم در بیمارستان بود. تجهیز افراد و استفاده از ماسک جزولاینفک مقابله با ویروس کرونا بود.
دکتر مهرداد حسیبی: کرونا هنوز با ماست؛ شرایط، شرایط احتیاط است
استاد بیماری های عفونی بیمارستان امیراعلم در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه گفت: حضور رئیس بیمارستان به ما خیلی کمک کرد. 24 ساعته در بیمارستان بود و به خانه نمی رفت. وقتی کارکنان می دیدند رئیسشان وسط حیاط ایستاده دلگرم می شدند. برای اساتید و رزیدنت های گوش و حلق و بینی کلاس های آموزشی گذاشتیم و دستورالعمل های مربوط به بحران کووید 19 را در بخش ها نصب کردیم. خیرین کمک فراوانی به بیمارستان امیراعلم کردند. نیروهای داوطلب از بیمارستان رازی به یاری ما آمدند. تمام اساتید در شیفت های مختلف کاری حضور داشتند. برای تشخیص کرونا بنا را به مثبت شدن تست نگذاشتیم و سریع با سی تی اسکن بیماری را کنترل می کردیم. از لحاظ تشخیصی با این ویروس مشکل داریم و نمی دانیم ایمنی می دهد یا خیر. بحث هایی مانند سرولوژی مطرح شده که هنوز کمک کننده نیست. همواره باید مواظب باشیم، کرونا هنوز با ماست. شرایط، شرایط احتیاط است.
دکتر محمدتقی بیگ محمدی: در دوران کرونا همه پای کار بودند؛ در مجتمع بیمارستانی امام خمینی همدلی بسیار خوبی وجود داشت
رئیس ICU های مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: در دوران کرونا همه پای کار بودند و هر کسی به صورت جهادی مشغول به کار بود. در بیمارستان امام کادر درمان و پرستاری همه به شکل منسجم مشغول به کار بودند و مدیریت و رهبری و اطاعت از مدیریت به صورت سیستماتیک در اداره کووید استقرار پیدا کرده بود. حضور نیروهای داوطلب که به صورت خودجوش با ایثار، اعتقاد، تقوی و با روح لطیف به میدان آمده بودند دوران هشت سال دفاع مقدس را تداعی می کرد. در مجتمع بیمارستانی امام خمینی همدلی بسیار خوبی وجود داشت و نکات مثبت بسیار زیاد در این جریان بود ولی بخش آموزش و پژوهش دانشجویان یک مقدار دچار اختلال شده بود که آن هم به دلیل شرایط پیش آمده بود.
دکتر امیر رضا رکن: بیماری کووید 19 باعث ارتقای آموزش های تئوری شده است
رئیس دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با مستندسازان پیشرفت مدیریت کویید 19 در دانشگاه گفت: حتی در زمان جنگ هم ما تجربه چنین شرایطی را نداشتیم. در این دوران برای مقابله با بیماری کووید 19 در سه حوزه درمان، آموزش و تهیه پروتکل ها برنامه ریزی کردیم. به گفته دکتر مرعشی دانشکده دندانپزشکی یکی از پرکارترین و فعال ترین دانشکده ها در زمینه بارگذاری دروس بود. بیماری کووید 19 باعث ارتقاي آموزش های تئوری شده است. خیرین دانشکده دندانپزشکی حدود 160 میلیون تومان به بیمارستان سینا تهران و بیمارستان یحیی نژاد بابل کمک کردند. صمیمانه از مدیران گروه های آموزشی و هیئت علمی و کارکنان دانشکده دندانپزشکی قدردانی می کنم. ما چون دانشکده مادر هستیم، خودمان را به تمامی دانشکدهای دندانپزشکی متعهد می دانیم. بزرگترین درسی که این بیماری به ما داد این بود که آن چیزی که از انسان ها باقی می ماند و ارزش دارد اعمال آنهاست. در این مدت در دانشکده دندانپزشکی 30 وبینار بین المللی برگزار کردیم. توسعه علمی خوبی اتفاق افتاده و حتما باید تقویت شود. نگرانی اصلی که در مورد بیماری کرونا وجود دارد ترس انسانها از این بیماری است.
دکتر حسن توکلی: کرونا تلفیقی از تلخی ها و شیرینی هاست؛ حضور استادان در بخش های کرونا درس بزرگی برای تیم پزشکی و باعث دلگرمی کادردرمانی است
عضو هیئت علمی بیمارستان امیراعلم در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: رئیس بیمارستان با تفویض اختیار باعث تسریع در امر درمان شد. همه دستورات مطاع و هر امری قابل اجرا بود. سعه صدر کادر درمان نقش مهمی در انجام کارها داشت. باوجود هجمه هایی که بر تیم پزشکی وارد بود پیک اول کرونا را با موفقیت سپری کردیم و به تکالیفمان خوب عمل کردیم. تیم پزشکی به سوگندی که یاد کرده اند پایبند بودند. با وجود اساتید پیشکسوت حضور نداشتن کادر پزشکی باعث شرمساری می شد و اساتید با حضور خود درس بزرگی به تیم پزشکی دادند مرگ و میر در بخش ICU اثر روانی خیلی بدی بر روی کادر درمان داشت. طیف عظیمی از خیرین در جریان کرونا فعالیت داشتند. زدن ماسک برای خیرین اجباری بود.
سیمین رنجبران: تیم درمان با فداکاری هایشان خستگی را خسته کردند
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: تیم درمان بدون هیچ ادعایی و باتمام قوا وارد میدان شد. با عشق و نوع دوستی توانستیم برمشکلات غلبه کنیم. در تهیه تجهیزات و وسایل حفاظتی مشکل خاصی وجود نداشت. رعایت پروتکل ها به طور مستمر انجام می شد. خیرین سلامت با حضور خود در بخش ها به مناسبت های مختلف باعث دلگرمی کادر درمان و بیماران می شدند. آموزش ها در قالب دستورالعمل ها به بیمارستان ها ابلاغ شد و آموزش های ضمن خدمت به صورت آبشاری بین کادر پرستاری تدریس شد.
دکتر مجتبی نیازی: مهم ترین نقطه قوت ما در بحران کووید کادر درمانی بودند
رئیس اداره اورژانس معاونت درمان دانشگاه در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه گفت: ترس از بیماری کم شده و مردم اقدامات پیشگیرانه را کمتر انجام می دهند. پروتکل های درمانی از چالش های مهم در اوایل این بحران بود. به صورت فعال در ستاد بیماری های کلان شهر تهران شرکت کردیم. از منابع موجود در بیمارستان هایی که کمتر درگیر بودند در سایر بیمارستان ها استفاده می کردیم. وزارت بهداشت اعتباربخشی بیمارستان ها را یک سال تمدید شد. آموزش به نیروهای داوطلب و جهادی در دستور کار قرار داشت. اطلاعات هر بیمارستان را به روز داشتیم. بیمارستان هایی که به طور کامل اورژانس عمومی را از اورژانس تنفسی تفکیک کردند عملکرد بهتری داشتند.
زهرا مرتضوی: ماندن مردم در خانه به دلیل کرونا سبک زندگی روزانه مردم را بهم ریخت و سازگاری با وضع جدید آنها را دچار مشکل کرد
کارشناس مسئول سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد مرکز بهداشت جنوب تهران در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 در دانشگاه گفت: باید در کنار همه بحران ها شرایط روانی را هم لحاظ کنیم. از نظر روانی بحران ها شبیه هم عمل می کنند. در بحران کرونا شاهد افزایش خشونت های خانگی و خودکشی و افت تحصیلی دانش آموزان بودیم. اعلام آمار و ارقام فوتی های ناشی از کرونا در خانواده کودکان را به شدت مضطرب می کند. علائم اضطراب در بچه ها متفاوت از بزرگسالان است. کرونا تجربه خوبی است از این جهت که نشان داد وقتی به ابعاد یک بیماری که فکر می کنیم صددرصد واگیردار است حتما باید به ابعاد دیگر آن بیماری هم فکر کنیم. افراد در کرونا هم از نظر جسمی و هم روحی درگیر می شوند بنابراین باید به هر دو وجه آن توجه کنیم.