تلویزیون اینترنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران

روایت پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی تهران از ساخت کیت کرونا تا پروژه واکسن سرطان

دکتر محمد پنجی، پژوهشگر و مخترع حوزه پزشکی مولکولی، به بررسی مسیر علمی، دستاوردهای پژوهشی و آینده فناوری‌های نوین سلامت در کشور اشاره کرد. دکتر محمد پنجی، فارغ‌التحصیل دانشکده فناوری‌های نوین پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اجرای شش طرح ملی پژوهشی، ثبت پتنت‌های بین‌المللی و کسب مدال‌های معتبر جهانی در حوزه زیست‌فناوری و فناوری سلامت، از چهره‌های فعال و اثرگذار عرصه نوآوری پزشکی کشور به شمار می‌رود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر پنجی با اشاره به انگیزه ورود خود به حوزه پزشکی مولکولی اظهار کرد: همیشه برای من ایجاد پیوند میان علم و صنعت اهمیت داشت و معتقد بودم یکی از راه‌های کلیدی حل مشکلات اقتصادی و درمانی کشور، اتصال دانشگاه، پژوهش و صنعت به یکدیگر است.
این پژوهشگر حوزه پزشکی مولکولی با تاکید بر رویکرد مسئله‌محور در پژوهش افزود: پژوهش برای من صرفاً تولید علم نبوده، بلکه همیشه تلاش کرده‌ام تحقیقات به حل یک مسئله واقعی در زندگی مردم منجر شود.

عبور از چالش‌ها با حمایت دانشگاه و اساتید
دکتر پنجی درباره چالش‌های مسیر تبدیل ایده به محصول نیز گفت: در کشور چالش‌های زیرساختی وجود دارد، اما دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی و حمایت اساتید می‌توانند نقش مهمی در کاهش این موانع ایفا کنند. ما همیشه سعی کردیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم. وی با اشاره به توانمندی پژوهشگران ایرانی تصریح کرد: یک ایرانی هیچ‌وقت پشت چالش‌ها نمی‌ماند و همیشه از آن‌ها عبور می‌کند.

نقش کیت‌های مولکولی در تشخیص سریع بیماری‌ها
این مخترع حوزه فناوری سلامت، تشخیص مولکولی را یکی از مهم‌ترین روش‌های نوین تشخیص بیماری‌ها دانست و بیان کرد: تشخیص سریع بیماری‌های عفونی، ویروسی و حتی سرطان‌ها می‌تواند روند درمان را کوتاه‌تر و اثربخش‌تر کند.
وی با اشاره به تولید کیت تشخیص کرونا در دوران همه‌گیری افزود: در زمستان سال ۱۳۹۸ و هم‌زمان با کمبود کیت‌های تشخیصی، پژوهشگران ایرانی توانستند جزو نخستین کشورهایی باشند که کیت کرونا را تولید کردند و ما نیز موفق به دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو شدیم.

اجرای طرح‌های ملی و پژوهش‌های کاربردی
 دکتر پنجی درباره طرح‌های ملی خود توضیح داد: برخی از این طرح‌ها گواهی اثربخشی ملی دارند؛ از جمله تولید کیت کرونا، تولید غذاهای فراسودمند، طراحی کیت‌های تشخیص اعتیاد و پژوهش روی سلول‌های بنیادی برای درمان سرطان.
وی ثبت پتنت‌های بین‌المللی را راهکاری برای صیانت از ایده‌ها و توسعه فناوری در سطح جهانی دانست و گفت: ثبت بین‌المللی اختراع، مسیر تجاری‌سازی و تکمیل فناوری را هموار می‌کند و نشان می‌دهد یک ایده برای نخستین‌بار توسط پژوهشگر ثبت شده است.

ایران؛ دارای ظرفیت بالا در پزشکی مولکولی و زیست‌فناوری
 این پژوهشگر دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به جایگاه علمی ایران در حوزه پزشکی مولکولی و زیست‌فناوری اظهار کرد: از نظر نیروی انسانی و ظرفیت علمی، ایران جزو کشورهای برتر جهان است، اما در حوزه زیرساخت همچنان نیازمند توسعه و حمایت بیشتر هستیم.
وی ادامه داد: در حوزه بیوتکنولوژی، داروسازی و فناوری‌های تشخیصی پیشرفت‌های خوبی داشته‌ایم و امروز بسیاری از محصولات مورد نیاز کشور در داخل تولید می‌شود.

ضرورت حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان
 دکتر پنجی شرکت‌های دانش‌بنیان را «موتور محرک علمی کشور» توصیف کرد و گفت: اگر حمایت‌های هدفمند و واقعی از شرکت‌های دانش‌بنیان افزایش یابد، می‌توانیم به یکی از قطب‌های علمی جهان تبدیل شویم.
وی افزود: دانش و فناوری زمانی ارزشمند است که مردم اثر آن را در زندگی روزمره، سلامت و رفاه خود احساس کنند.

مدال ژنو؛ افتخاری برای علم ایران
 این مخترع حوزه پزشکی مولکولی با اشاره به افتخارات بین‌المللی خود بیان کرد: کسب مدال طلا از نمایشگاه اختراعات ژنو سوئیس، که به نوعی نوبل اختراعات جهان محسوب می‌شود، از مهم‌ترین افتخارات علمی من بوده است.
وی همچنین به دریافت مدال‌های بین‌المللی از رویدادهای علمی در ورشو، لندن و کره جنوبی اشاره کرد و افزود: مدال زمانی ارزشمند است که بتواند در زندگی مردم و ارتقای سلامت جامعه اثر واقعی ایجاد کند.

آینده پزشکی مولکولی و پروژه واکسن سرطان
 دکتر پنجی آینده پزشکی مولکولی را روشن ارزیابی کرد و گفت: قرن حاضر، قرن بیوتکنولوژی و فناوری سلامت است و این حوزه‌ها می‌توانند اقتصاد کشورها را متحول کنند.
وی از فعالیت روی پروژه تولید واکسن سرطان خبر داد و اظهار کرد: در حال حاضر روی واکسن سرطان کار می‌کنیم و پیشرفت‌های خوبی نیز حاصل شده است. اگر این فناوری در داخل کشور بومی‌سازی شود، می‌تواند علاوه بر کاهش هزینه‌های درمان، بار اقتصادی سنگینی را از دوش بیماران و نظام سلامت بردارد.

توصیه به جوانان پژوهشگر
این پژوهشگر و مخترع در پایان با توصیه به جوانان علاقه‌مند به پژوهش و اختراع گفت: جوانان به ایده‌های خود ایمان داشته باشند، درباره آن‌ها تحقیق کنند و از شکست نترسند؛ زیرا بسیاری از موفقیت‌ها از دل شکست‌ها شکل می‌گیرند.
وی تاکید کرد: اگر ایده‌ای بتواند مشکلی از مردم حل کند، قطعاً مسیر تحقق آن هموار خواهد شد.

 

تدوین گر
مریم اذانی
تهیه کننده:

مریم اذانی