تلویزیون اینترنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران
نقش تغذیه در سلامت میکروبیوم
دکتر سیدرضا سبحانی، عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه و رژیمشناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در برنامه «پیرامون سلامتی» تلویزیون اینترنتی دانشگاه، به اهمیت میکروبیوم روده در حفظ سلامت انسان تأکید کرد و گفت: میکروبیوم روده، مجموعهای از میکروبهای مفید است که بهصورت پنهان عمل میکنند، اما نقشی حیاتی در هضم غذا، تقویت سیستم ایمنی و حتی حال و هوای روزمره ما دارند.
نقش تغذیه در سلامت میکروبیوم
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر سبحانی با اشاره به اهمیت تغذیه در تقویت میکروبهای مفید روده افزود: «میکروبهای روده از موادی تغذیه میکنند که غالباً در بدن جذب نمیشوند. بنابراین، انتخابهای غذایی ما میتواند رشد میکروبهای مفید را تقویت یا تضعیف کند. وی ادامه داد: برخی غذاها مانند پریبیوتیکها، غذای مناسب میکروبها را فراهم میکنند و سیمبیوتیکها که ترکیبی از پروبیوتیک و پریبیوتیک هستند، میتوانند ترکیب میکروبها را تغییر دهند. همچنین غذاهای تخمیری مانند کیمچی، ماست، دوغ و کفیر میکروبهای مفید را مستقیماً به روده میرسانند و منابع غذایی پر فیبر مانند حبوبات نیز عملکرد دستگاه گوارش و رشد میکروبها را تقویت میکنند.
اهمیت میکروبیوم سالم
دکتر سبحانی تأکید کرد: داشتن یک رژیم غذایی متنوع، حاوی فیبر کافی و پریبیوتیکهای لازم، برای تمام سنین ضروری است.» وی افزود: «میکروبهای روده میتوانند لایههای حفاظتی در دستگاه گوارش ایجاد کنند، سطح ایمنی را ارتقا دهند، با التهاب مقابله کنند و حتی تولید سروتونین را افزایش دهند تا حال و مود افراد بهبود یابد.
دکتر سبحانی خاطرنشان کرد: تولید اسیدهای چرب کوتاهزنجیر توسط میکروبها عملکرد فوقالعادهای در بدن دارد و میتواند به سلامت قلب و عروق کمک کند.
عواملی که میکروبیوم را تضعیف میکنند
این متخصص تغذیه هشدار داد: مصرف بیش از حد غذاهای فرآوریشده، بهویژه فست فودها، میتواند ترکیب میکروبیوم را به هم بریزد و عملکرد آن را کاهش دهد. ضعف میکروبیوم اغلب با علائمی مانند نفخ و اسهال طولانی همراه است و نیاز به تغییرات رژیم غذایی دارد.
وی در پایان تأکید کرد: دستیابی به عملکرد بهینه میکروبیوم تنها با رعایت یک رژیم غذایی متنوع، غنی از فیبر و با مصرف کمتر مواد غذایی فرآوریشده امکانپذیر است.
ارسال به دوستان