تلویزیون اینترنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران

نقش تغذیه در سلامت میکروبیوم

دکتر سیدرضا سبحانی، عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه و رژیم‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در برنامه «پیرامون سلامتی» تلویزیون اینترنتی دانشگاه، به اهمیت میکروبیوم روده در حفظ سلامت انسان تأکید کرد و گفت: میکروبیوم روده، مجموعه‌ای از میکروب‌های مفید است که به‌صورت پنهان عمل می‌کنند، اما نقشی حیاتی در هضم غذا، تقویت سیستم ایمنی و حتی حال و هوای روزمره ما دارند.

نقش تغذیه در سلامت میکروبیوم
 به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر سبحانی با اشاره به اهمیت تغذیه در تقویت میکروبهای مفید روده افزود: «میکروبهای روده از موادی تغذیه میکنند که غالباً در بدن جذب نمیشوند. بنابراین، انتخابهای غذایی ما میتواند رشد میکروبهای مفید را تقویت یا تضعیف کند. وی ادامه دادبرخی غذاها مانند پریبیوتیکها، غذای مناسب میکروبها را فراهم میکنند و سیمبیوتیکها که ترکیبی از پروبیوتیک و پریبیوتیک هستند، میتوانند ترکیب میکروبها را تغییر دهند. همچنین غذاهای تخمیری مانند کیمچی، ماست، دوغ و کفیر میکروبهای مفید را مستقیماً به روده میرسانند و منابع غذایی پر فیبر مانند حبوبات نیز عملکرد دستگاه گوارش و رشد میکروبها را تقویت میکنند.

اهمیت میکروبیوم سالم
دکتر سبحانی تأکید کردداشتن یک رژیم غذایی متنوع، حاوی فیبر کافی و پریبیوتیکهای لازم، برای تمام سنین ضروری استوی افزود: «میکروبهای روده میتوانند لایههای حفاظتی در دستگاه گوارش ایجاد کنند، سطح ایمنی را ارتقا دهند، با التهاب مقابله کنند و حتی تولید سروتونین را افزایش دهند تا حال و مود افراد بهبود یابد.
دکتر سبحانی خاطرنشان کرد: تولید اسیدهای چرب کوتاهزنجیر توسط میکروبها عملکرد فوقالعادهای در بدن دارد و میتواند به سلامت قلب و عروق کمک کند.

عواملی که میکروبیوم را تضعیف میکنند
این متخصص تغذیه هشدار داد: مصرف بیش از حد غذاهای فرآوریشده، بهویژه فست فودها، میتواند ترکیب میکروبیوم را به هم بریزد و عملکرد آن را کاهش دهد. ضعف میکروبیوم اغلب با علائمی مانند نفخ و اسهال طولانی همراه است و نیاز به تغییرات رژیم غذایی دارد.
وی در پایان تأکید کرد: دستیابی به عملکرد بهینه میکروبیوم تنها با رعایت یک رژیم غذایی متنوع، غنی از فیبر و با مصرف کمتر مواد غذایی فرآوریشده امکانپذیر است.

 

مریم اذانی
تهیه کننده:

مریم اذانی