بایستی بجد مسئلۀ فرزندآوری را مهم دانست و از پیری جمعیت ترسید. حالا خارجی ها را کار نداریم، دشمن، دشمن است. اما بعضی کج سلیقگی ها را متاسفانه آدم در داخل مشاهده می­کند

یک جایی خواندم- که می­گویند: «آقا! پیری جمعیت اشکالی ندارد!» چطور اشکالی ندارد؟ یکی از پرفایده ترین ثروت­های یک کشور، جمعیت جوان در یک کشور است.
بیانات مقام معظم رهبری / تیر ماه 1399

جمعیت جوان و سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهم ترین ارکان موثر در توسعه هر کشور، از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بستر خلاقیت و پویایی در ابعاد مختلف توسعه اقتصادی و اجتماعی آن کشور را فراهم می آورد.

کشور ما سال ها از جمعیت جوانی برخوردار بوده و لازم است این ثروت حیاتی، همچون گذشته حفظ و تقویت شود. اما متاسفانه در سال های اخیر، روند باروری در کشور شیب نزولی داشته است. در سال 1395 نرخ باروری کلی 2.1 بوده که در  سال 1398 به 1.74 رسیده و روند کاهشی آن در سال 1399 همچنان ادامه داشته است؛ در حالی که این میزان باید حداقل 2.1 باشد به عبارتی به طور متوسط در کشور، هر زوج باید 2 فرزند داشته باشد تا از سالخوردگی جمعیت و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن جلوگیری شود.

لذا به منظور جبران کاهش نرخ رشد جمعیّت و نرخ باروری در سال‌های گذشته و با توجه به اهمیّت مقوله جمعیّت در حفظ اقتدار ملّی و با عنایت به پویندگی، بالندگی و جوانی جمعیت کنونی کشور به عنوان یک فرصت و امتیاز، «سیاست‌های کلی جمعیّت» در تاریخ 30 اردیبهشت 1393 از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد تا ارکان نظام و  همه دستگاه­های ذیربط را به برنامه‌ریزی‌های جامع در زمینه رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاست‌های جمعیّتی ملزم نماید.

طرح «جمعیت و تعالی خانواده» مرتبط با سیاست‌های کلی جمعیت نیز در مهرماه 1399 در صحن علنی مجلس به تصویب رسید که متعاقب آن، در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی و وزارتخانه های مرتبط، «قرارگاه جوانی جمعیت» به منظور اجرایی‌سازی برنامه‌ها، انجام وظایف و اقدامات عملی در حوزه جوانی جمعیت شکل گرفت و آغاز به کار کرد. قرارگاه جوانی جمعیت، شروع یک حرکت تحول‌گرا و تعالی‌بخش در نظام سلامت و جمعیت پویا و سالم است که هدف آن، هماهنگی‌های بین دستگاهی برای اجرایی‌سازی قانون جوانی جمعیت و پایش و نظارت برنامه‌ها است.

با توجه به تشکیل قرارگاه جوانی جمعیت در دانشگاه علوم پزشکی تهران به ریاست جناب آقای دکتر رئیس کرمی رئیس دانشگاه، اطلاع رسانی در خصوص این مهم، در اختیار عموم مردم، دانشگاهیان  و سازمان­های همراه در اجرای قانون جوانی جمعیت قرار می گیرد.  

 

 

7 خرداد، جشن ازدواج دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار می شود

ازدواج ساده در دل دانشگاه؛ روایتی از عشق، تفاهم و شروعی بدون تجمل

در روزگاری که دغدغه‌های مالی و اجتماعی، بسیاری از جوانان را از ازدواج بازمی‌دارد، زوجی دانشجو از دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتخاب مسیری متفاوت، نشان دادند که با ساده‌زیستی، گفت‌وگو و توکل می‌توان زندگی مشترکی موفق را حتی با حداقل امکانات آغاز کرد. این مستند دانشجویی، تصویری الهام‌بخش از یک ازدواج آگاهانه و کم‌هزینه به سبک حضرت زهرا (س) و حضرت علی (ع) را به نمایش می‌گذارد.

 در دنیای امروز که ازدواج به چالشی گاه دشوار و پرهزینه برای جوانان تبدیل شده، روایت‌هایی از پیوندهای ساده، متعهدانه و موفق می‌تواند الهام‌بخش باشد. گفت‌وگویی صمیمی و صادقانه با زوجی دانشجو منتشر شده که با نگاهی متفاوت به زندگی مشترک، مسیر تازه‌ای را برای ازدواج جوانان ترسیم کرده‌اند.
آشنایی این زوج از محوطه دانشگاه آغاز شد؛ جایی که یکی از اساتید دانشگاه، با نگاهی دلسوزانه واسطه‌ی این آشنایی شد. پس از معرفی اولیه، ارتباطی سازنده شکل گرفت و گفت‌وگوهایی چند جلسه‌ای میان دو طرف انجام شد. 
خانواده‌ها نیز به‌مرور در روند تصمیم‌گیری وارد شدند. مانند بسیاری از پیوندها، دغدغه‌هایی پیرامون مسائل مالی، شغلی و نحوه‌ی تقسیم وظایف در زندگی مشترک مطرح شد. اما تفاهم و روحیه‌ی همکاری این زوج سبب شد تا راه‌حل‌هایی ساده و مبتنی بر مشارکت، جایگزین مشکلات شوند.
عقد این زوج در حرم مطهر امام رضا (ع) برگزار شد و رنگ معنویت و برکت را به زندگی مشترک‌شان بخشید.
با توجه به محدودیت‌های مالی دوران دانشجویی، این زوج سعی کردند با ساده‌زیستی و خلاقیت، فضای زندگی‌شان را زیبا و صمیمی کنند. چنین ابتکاراتی نه تنها هزینه‌ها را کاهش داد، بلکه حس تعلق و تلاش مشترک را در فضای خانه تقویت کرد.
یکی از نقاط قوت این زندگی، تقسیم کارهای خانه میان زوجین است. مهمان‌نوازی و تلاش برای حفظ صله‌رحم، بخش دیگری از سبک زندگی این زوج است. با ساده برگزار کردن مهمانی‌ها و دعوت از دوستان و آشنایان، تلاش کرده‌اند تا روابط خانوادگی و اجتماعی خود را حفظ کنند، حتی در شهری که هر دو غریبه‌اند.
در حالی که زندگی را با کمترین امکانات آغاز کردند اکنون پس از گذشت تنها شش ماه، صاحب وسیله نقلیه و امکانات ابتدایی شده‌اند. از نظر آن‌ها، داشتن یا نداشتن خانه نباید مانع ازدواج باشد؛ بلکه آنچه مهم است، توکل، صبوری و همکاری در مسیر زندگی است که اگر نیت خیر باشد، با توکل بر خدا، ساده‌زیستی، همراهی خانواده‌ها و مشارکت در تصمیم‌گیری، سخت‌ترین مسیرها نیز هموار می‌شود.

 

زهرا  حری
تهیه کننده:

زهرا حری