مهناز هادی پور: فضاهای مجازی در اشاعه اطلاعات در مورد کووید 19 نقش بسزایی داشتند
کارشناس مسئول کنترل عفونت معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: به محض ورود ویروس کرونا برنامه های عملیاتی تدوین و کمیته اضطرار تشکیل و ارزیابی ها و آموزش های لازم ارائه شد. مسئله مهمی که در اوایل این دوران با آن مواجه بودیم کمبود کیت آزمایشگاهی بود و دائم پروتکل ها عوض می شد. به دلیل خستگی مفرط پرستاران تا حدودی بازده کاری پائین آمده بود به همین دلیل نیروهای داوطلب به کار گرفته شدند و به مرور مشکلات اولیه تا حدی برطرف شد. با کار تیمی کادر درمان بر مسائل فائق آمدیم و این یک امتیاز مثبت بود. تمامی پروتکل های توسط گروه های علمی مطالعه و چکیده دستورالعمل ها به صورت آبشاری براي اجرا ارائه شد. از لحاظ آموزشی خیلی غنی بودیم و برای غلبه برترس کارکنان از تمامی تجهیزات حفاظتی استفاده کردیم. آگاهی و روانکاوی کارکنان بسیار حائز اهمیت و تاثیر آن را در روند کاری آنها می توان مشاهده کرد. کنترل عفونت به معنی پیشگیری از شیوع بیماریهای همه گیر است و با کووید 19 باید به زندگی کرد.
دکتر سعید ناطقی: حفظ سلامت و جان کادر درمانی از اولویت های اول ما در بحران کرونا بود
رئیس بیمارستان بهارلو در گفت وگو با مستندسازان مسیر نمای پیشرفت مدیریت کووید 19 در دانشگاه گفت: در ماجرای کرونا صحنه هایی دیدم که بی شباهت به همدلی و همگرایی مردم در زمان دفاع مقدس نبود. به گفته شهید سلیمانی، در دل تهدیدها، فرصت هایی نهفته است که در خود فرصت ها نیست. واقعا قدردان مردمی هستم که به فکر ما بودند و از نظر روحی و روانی خیلی به ما کمک کردند. نیروهای جهادی نیز یکی دیگر از نیروهای مردمی بود که در این بحران به ما کمک کردند. من احساس می کنم که در دانشگاه علوم پزشکی تهران، بحران کرونا خیلی خوب مدیریت شد. فعالیت بسیار بالای تمام مسئولان دانشگاه از نظر کارآمد بودن به سیستم کمک بسزایی کرد. ویروس کرونا می تواند قلب را درگیر کند و باعث نارسایی قلبی شود و این نارسایی قلبی، منجر به مرگ تدریجی بیمار می شود. ما بعد از انقلاب در حوزه های فناوری نظامی و دستاوردهای پزشکی، پیشرفت های خوبی در مقايسه با سایر حوزه ها داشتیم.
دکتر محمدرضا سلمانی ندوشن: کرونا فرصتی بود تا مردم جدی تر به مسائل بهداشتی فکر کنند
رئیس مرکز بهداشت جنوب تهران در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه گفت: صبر و حوصله نقش مهمی در پیشبرد بحران کووید 19داشت. بزرگترین چالش ابلاغ پروتکل های متعدد و فراوانی آن ها بود. نوع آموزش ها به سمت مجازی و مکاتبه ای پیش رفت تا از تجمع همکاران جلوگیری شود. در موج اول از طریق سامانه سیب حدود 960 هزار تماس با جمعیت تحت پوشش ساکن در منطقه برقرار شد و این امر موجب کاهش بار مراجعه کنندگان به بیمارستان ها شد. در حوزه بهداشت جنوب تهران، 6 مرکز 16 ساعته راه اندازی کردیم. غربالگری تکلیف مردم را روشن می کند که چه مسیری را باید طی کنند. یکی از مراکز خدمات جامع سلامت جنوب تهران را به طور کامل به بحث مشکلات روانی کووید 19 اختصاص دادیم. یکی از مسائلی که در مشاوره های روانشناسی به آن پرداخته شد، موضوع انگی است که به بیماران کووید 19 زده می شود. نقطه قوتم این بود که هر وقت تماس می گرفتم پدرم می گفت: من برایت دعا می کنم و مطمئن هستم در امان خواهی ماند.
دکتر فاطمه تاجیک: نقش بهداشت در ابتدای بحران کووید 19مغفول مانده بود
مدیر شبکه بهداشت و درمان اسلامشهر در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه گفت: بحران کرونا خود مانند یک رزمایش بود. کارکنان با آرامش، مسئولیت پذیری و وجدان کاری مراکز تحت پوشش را پشتیبانی کردند. تحقیقات می تواند در زمینه بهداشت به موضوعاتی همچون مشکلات پرسنلی، پیشنهادها و نیازهای آنان، رضایت آنان از حمایت های مسئولان در دوران بحران بپردازد. حفظ فاصله گذاری اجتماعی، آموزش، پالایش، بازدید و نظارت از آن جمله مسائل مهم در حوزه بهداشت است. بررسی های اپییدمیولوژیکی در حوزه بهداشت بستر خوبی است که می توان از طریق آن اطلاعات خوبی از بیماران به دست آورد. زمانی که نقش بهداشت پررنگ تر شد به نتایج بهتری دست یافتیم. فضای مجازی در حوزه اطلاع رسانی حرف اول را می زند. تبادل نظر و انتقال تجربیات در بین سه شبکه بهداشت و درمان به طور منظم انجام می شود. برای انتقال اطلاعات باید به سلیقه مردم توجه کرد. باید ایرادات خود را در غربالگری رفع کنیم و روش ها را آنالیز کنیم تا برای دفعات بعدی بهتر بتوانیم از آن استفاده کنیم.
دکتر علیرضا صدرائی: انتقال تجارب و مستندسازی نقش مهمی در مدیریت بحران در آینده دارد
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان ری در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 در دانشگاه گفت: وجود فرودگاه بین المللی امام خمینی (ره)، بزرگترین آسایشگاه معلولان و سالمندان کشور و منطقه و بزرگترین زندان های استان تهران شرایط ویژه ای را برای شهرستان ری ایجاد کرده است که هرکدام به خودی خود می توانست یک کانون بحران شیوع بیماری کووید 19 باشد. در ابتدا مردم به دلیل ترس و نگرانی به طور مستقیم به بیمارستان مراجعه می کردند و با ایجاد مراکز 16 ساعته، اقدامات اولیه و پیش بیمارستانی توسط شبکه بهداشت انجام و فقط موارد خاص به بیمارستان ارجاع داده شد. با فعال سازی سامانه 4030 بیش از 95 درصد از جمعیت شهرستان با فعالیت شبانه روزی و مستمر همکاران ما غربالگری شدند که این مهم در کاهش بار مراجعه به بیمارستان ها بسیار موثر بود.
دکتر مهران ستوده نیا: در بحران ها باید روی ظرفیت های خودمان متمرکز شویم
متخصص طب اورژانس و دبیر کمیته بحران کووید بیمارستان سینا در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 گفت: کرونا این درس بزرگ را به ما داد که باید روی ظرفیت های خودمان متمرکز شویم و از داشته هایمان استفاده و نقادانه به موضوعات نگاه کنیم؛ این تنها راه نجات ما در چنین بحران هایی است. در روزهای اول نگرانی این بود که حضور بیماران مبتلا به کرونا در اورژانس بیمارستان سینا که سانتر تروماست باعث آلودگی کارکنان و دیگر بیماران شود. در درجه اول تصمیم گیری شد که از نظر فیزیکی بیماران مبتلا به کرونا و غیرکرونایی از یکدیگر جدا شوند. مکانی را برای تریاژ بیماران مبتلا به کرونا در نظر گرفتیم و بخش اورژانس به دو قسمت تقسیم شد. در کمیته علمی کرونا، گایدلاین تریاژ بیماران مبتلا به کرونا تنظیم شد همچنین دستورالعمل درمانی تا همه دستیاران داخلی و دیگر گروه ها از چارچوب مشخصی تبعیت کنند. در درمان بیماران مبتلا به کووید ما خیلی وسواس داشتیم و طبق ضوابط کشوری پیش می رفتیم. تفاوت بحران کووید با دیگر بحران ها بسیار محسوس بود.
فریبا حاجی محمدی: در دوران اوج کرونا توانستیم همکاری و همدلی بیش از اندازه کادر درمانی را مشاهده کنیم
سرپرستار بخش جراحی اعصاب بیمارستان سینا در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید ۱۹ در دانشگاه گفت: در زمان کرونا همراه کنار بیمار نیست و فشار زیادی به کارکنان پرستار وارد می شود. فضای مجازی نقش خودش را در دوران کرونا خیلی خوب ایفا کرد و دسترسی به اطلاعات در فضای مجازی بسیار راحت بود. نهادهای مردمی در زمینه تامین تجهیزات محافظ فردی نقش خوبی داشتند. استرسی که گروه پرستاری تجربه کرد هیچ گروه دیگری آن را تجربه نکرد.
فاطمه قاسم پور: کرونا یک هیولای نامرئی است که چون دیده نمی شود آن را جدی نمی گیریم
سرپرستار بخش مراقبت های ویژه مجتمع بیمارستانی امیراعلم در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه گفت: روزهای اول همه ما ترس داشتیم چون نمی دانستیم چطور باید با این بیماری برخورد کنیم. سعی می کردیم درباره استرس ها و دغدغه هايمان با هم صحبت کنیم زیرا یکی از راه های کنارآمدن با شرایط تخلیه ذهن هایمان بود. خیرین در تهیه وسایل حفاظت فردی خیلی کمک کننده بودند. کرونا مثل یک مهره دو رو است. ما به مدیریت بحران و مدیریت استرس نیازمندیم. نیاز ما آموزش کارکنان درخصوص محورهای بخش مراقبت های ویژه است.
دکتر مسعود محمدپور: با تعامل جمعی و اشتراک گذاری اطلاعات در کل دنیا می توانیم بر کووید 19 غلبه کنیم
فلوشیپ مراقبت های ویژه کودکان عضو هیئت علمی و هیئت رئیسه مرکز طبی کودکان در گفت وگو با مستندسازان مسیرنمای پیشرفت مدیریت کووید 19 دانشگاه گفت: در اوایل این بیماری خیلی ازمراجعه کننده های بد حال ما از سایر استان ها بودند. بدترین حالت کسی که در ICU کار می کند این است که با مریض در حال فوت مواجه باشد و ما با بیماری جدیدی مواجه بودیم که در هیچ کتابی به آن اشاره ای نشده بود. مشکل اصلی آنجا بود که با کودکی که بیماری زمینه ای داشت و به بیماری کرونا هم مبتلا شده بود مواجه می شدیم. فلسفه کار ما ارائه خدمات بهتر سلامت به مردم کشور است یعنی بازگردان سلامت به بیماران و پیشگیری از بیمار شدن انسان های سالم. بیماری کرونا تمام نشده است و مراقبت هایی که مردم از خودشان داشتند باید تداوم داشته باشد و سپاس فراوان دارم از همکاری بیماران با کادر درمان.
دکتر محبوبه علیزاده: کار گروهی ما را قوی تر کرد؛ اجرای کار به شیوه خطا و آزمون آسیب زننده است
مدیر درمان بیمارستان بهارلو و فلوشیپ کنترل عفونت های بیمارستانی در گفت وگو با مستندسازان مسيرنماي پيشرفت مديريت کوويد 19 در دانشگاه گفت: علاوه بر کادر درمان و نیروهای متخصص، مشارکت مردمی نیز نقش تعیین کننده ای در کنترل پاندمی ایفا می کند. بیماری کادر درمان مسئولیت دیگر همکاران را دوچندان می کرد. زمانی که در جو رعب و وحشت قرار می گیریم تصمیم گیری های معقولی نخواهیم داشت. بیمارستان بهارلو در منطقه ای از شهر قرار گرفته که نظر خیرین را بیشتر به خود جلب می کند. نیروهای جهادی نقش حمایتی مهمی در بیمارستان ما برعهده داشتند. در ابتدا به آن ها آموزش هایی نظیر استفاده صحیح از وسایل محافظت فردی، راه های انتقال ویروس و نحوه کمک رسانی به بیماران داده شد. هم راستا با پروتکل هایی که از منابع معتبر منتشر می شد، برگه هایی به صورت دستورالعمل در اختیار اورژانس و بخش های درمانی قرار می دادیم. معدود افرادی بودند که درخواست داشتند قبل از فوت با خانواده تماس صوتی و تصویری داشته باشند که موفق نمی شدند و این موضوع تاثیر بدی روی من داشت. در موج دوم شدت بیماری فوق العاده زیاد است.