طرحی برای ارتقا سلامت مادران باردار
نشست معرفی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کمیت و کیفیت چربیها و پروتئینهای دریافتی با دیابت بارداری در زنان باردار شهر اصفهان» در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران، نشست معرفی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کمیت و کیفیت چربیها و پروتئینهای دریافتی با دیابت بارداری در زنان باردار شهر اصفهان» با حضور دکتر لیلا آزادبخت، مجری اصلی این طرح تحقیقاتی برگزار شد.
مجری اصلی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کمیت و کیفیت چربیها و پروتئینهای دریافتی با دیابت بارداری در زنان باردار شهر اصفهان» در این نشست اظهار کرد: این طرح تحقیقاتی در سال گذشته به اتمام رسید و به ارتقای سطح دانش در حوزه ارتقای سلامت مادران باردار کمک کرد.
وی درباره اعضای تیم تحقیقاتی گفت: مرضیه زارع، کارشناسارشد علوم تغذیه؛ دکتر الناز دانشزاد، دکتری علوم تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی البرز و دکتر مریم محمودی، دکتری علوم تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اعضای تیم تحقیقاتی را تشکیل میدهند.
آزادبخت درباره پیام کلیدی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کمیت و کیفیت چربیها و پروتئینهای دریافتی با دیابت بارداری در زنان باردار شهر اصفهان» توضیح داد: نتایج این مطالعه بیانگر این است مصرف بیشتر پروتئینهای گیاهی، غذاهای دریایی، تخممرغ و اسیدهای چرب EPA و DHA با کاهش خطر دیابت بارداری همراه است، در حالی که مصرف کل پروتئین، چربی یا پروتئین حیوانی چنین ارتباطی نداشت. این یافتهها اهمیت کیفیت رژیم غذایی را در دوران بارداری در کاهش خطر GDM نشان میدهد.
وی ادامه داد: دیابت بارداری با عوارض جدی برای مادر و نوزاد همراه است و شیوع آن رو به افزایش است. این مطالعه نوآورانه به بررسی تأثیر کیفیت پروتئین و چربی رژیم غذایی بر خطر ابتلا به دیابت بارداری میپردازد که درک دقیقتری از نقش تغذیه در پیشگیری این بیماری فراهم میکند.
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره کاربردهای این طرح تحقیقاتی گفت: «ارائه توصیههای تغذیهای هدفمند برای پیشگیری از دیابت بارداری بر پایه کیفیت پروتئین و چربی مصرفی» و «کمک به بهبود سیاستگذاریهای تغذیهای دوران بارداری در نظام مراقبتهای بهداشتی» از کاربردهای این طرح تحقیقاتی است.
آزادبخت درباره خواستههای خود از مسئولان گفت: تأمین منابع مالی و بودجه پژوهشی برای انجام مطالعات آیندهنگر و کارآزماییهای بالینی، دسترسی به زیرساختهای بهداشتی و درمانی برای جمعآوری دادههای دقیقتر در محیطهای واقعی، همکاری بین بخشی بین مراکز دانشگاهی، مراکز بهداشتی و وزارت بهداشت جهت تدوین راهنماهای تغذیهای مبتنی بر شواهد و برنامهریزی آموزشی برای ارتقاء آگاهی کارکنان بهداشتی و مادران باردار درباره کیفیت تغذیه و پیشگیری از GDM در دستور کار قرار گیرد.
مجری اصلی طرح تحقیقاتی «بررسی ارتباط کمیت و کیفیت چربیها و پروتئینهای دریافتی با دیابت بارداری در زنان باردار شهر اصفهان» در پایان گفت: نتایج این طرح بهطور مستقیم منجر به تغییر در قوانین یا سیاستهای رسمی نشده است، اما میتواند در بلندمدت اثراتی در ابعاد بهداشتی و آموزشی داشته باشد. یافتهها با تاکید بر اهمیت کیفیت رژیم غذایی در دوران بارداری، میتوانند در تدوین راهنماهای تغذیهای جدید برای زنان باردار مؤثر باشند. همچنین، این نتایج میتواند مبنایی برای آموزش کادر درمان و مادران باردار در مراکز بهداشتی قرار گیرد. در صورت حمایت نهادهای مرتبط، این پژوهش میتواند در سیاستگذاریهای سلامت مادر و کودک نقش مهمی ایفا کند و موجب ارتقای الگوهای تغذیهای فرهنگی شود.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علومپزشکی تهران، دکتر لیلا آزادبخت، عضو هیاتعلمی گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران است و در زمینههای تغذیه و نقش آن در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر به ویژه دیابت نوع ۲ فعالیت میکند.
علاقمندان برای ارتباط با دکتر آزادبخت میتوانند از طریق صندوق الکترونیکی به آدرس azadbakhtleila@gmail.com یا شماره تلفن 88955805 اقدام کنند.
کد طرح: 62786
ارسال به دوستان