پیشنهادات در مورد آماده سازی مواد غذایی

گل کلم رابه طور وارونه درظرف بزرگی از آب سرد یا آب نمک حدود 20-15 دقیقه قرار می دهیم تا هر گونه حشره ،خاک یا قارچ کش ها وحشره کش ها خارج شوند.

- براي تهيه انواع خورش‌ها، سبزي‌هاي مصرفي از قبيل كدو، بادمجان، كرفس و سبزي قورمه با روغن كم و به مدت كوتاه تفت داده شوند.
- در صورت استفاده از حبوبات و مواد اولیه‌ای که امکان وجود سنگ در آنها هست یا از انواع پاک شده استفاده کنید و یا آنها را به دقت پاک کنید سبزی خوردن مصرفی را با دقت بشویید و ضدعفونی کنید.
- از حرارت دادن حلب يا قوطي روغن جامد بعلت ايجاد تركيبات سمي بايد خودداري شود.
- در هيچ شرايطي روغن گرم يا داغ را نبايد درون ظروف پلاستيكي ريخت.
- درب ظرف روغن را پس از هر بار مصرف مي بايست بست و در جاي خنك و دور از نور و حرارت نگهداري نمود.
- روغن سالم و مصرف نشده را نبايد با روغن مصرف شده مخلوط نمود.
- از انباشتن زياد مواد غذايي  در روغن بايستي پرهيز نمود.
- قبل از سرخ كردن تبايد نمك به ماده غذايي اضافه نمود.
- هرگز اضافه روغن مصرفي را نبايد داخل ظرف اصلي برگرداند.
- پیش از باز کردن درب قوطی کنسرو می بایست درب آن را بشورید.
- اگر محتویات داخل کنسرو ها زنگ زده باشد از خوردن آن خوداری کنید.
- قبل از انجماد بايد امعاء و احشاء مرغ و ماهی خارج شود.
- برای شستن گوشت و حبوبات می بایست از آب بهداشتی استفاده گردد.
- رگهاي ناحيه گردن مرغي كه زنده بوده و سپس سر بريده  شده است در قسمت برش بسيار متورم است.
- در صورت تمايل به خريد ماهي به شكل تكه هاي برش خورده، بايد آن را از مراكز مجاز تهيه كرد.
- حبوبات را قبل از طبخ یک شبانه روز در آب بخیسانیدو آب آن را دور بریزید.
- جهت رفع انجماد مواد پروتئيني اصولي ترين روش اين است كه 24 ساعت قبل از مصرف، ماده غذايي منجمد را از فريزر به داخل يخجال منتقل كنيم.
- بطور كلي مواد پروتئيني شامل گوشت قرمز، ماهي و مرغ نبايد بعد از ديفراست(يخ زدايي) بوي نامطبوع داشته باشند.
- زرده تخم مرغ تازه کاملا گرد و در مرکز تخم مرغ قرار دارد.
- سفیده تخم مرغ تازه  دارای ظاهری ابری و غیر شفاف است .
- پیش از طبخ گوشت قرمز چربی قابل رویت آن را می بایست جدا نمود.
- در هنگام آماده سازی تخم مرغ ،یکی از راه های تشخیص تخم مرغ تازه ،تکان دادن آن است ،اگر تخم مرغ کهنه باشد محوظه هوای داخل آن د(اتاقک هوای تخم مرغ)بسیار بزگ بوده و سفیده تخم مرغ حالت آبکی دارد و زرده به راحتی به اطراف پوسته منتقل می شود.
- در هنگامی که تخم مرغ را می شکنید، در تخم مرغ تازه زرده حالت گنبدی شکل خواهد داشت و سفیده به شکل حلقه در اطراف آن قرار دارد ولی در تخم مرغ کهنه زرده پخش شده و سفیده روان تر است.
- هر گونه علائم کپک زدگی در پوسته خارجی به سرعت به داخل تخم مرغ سرایت کرده وموجب تشکیل لکه های کپک و قارچ به رنگ خاکستری،سیاه یا قهوه ای می شود.
- از طریق شناور کردن در ظرف آب می شود به تازگی آن پی برد .در صورتی که تخم مرغ ته ظرف بشکل افقی قرار بگیرد تازه است و با زیاد شدن عمر آن کم کم به حالت عمودی قرار می گیرد.
- در صورت زنگ زدگي حلب پنير از داخل بايد از مصرف آن خودداري كرد.
- جهت جوشاندن شیر خام از ظروف مناسب استفاده شود.
- توصيه مي شود تخته آماده سازي گوشت از سبزي ها جدا باشد.
- پوست گیری سبزی ها قبل از پخت باعث کاهش مواد مغذی آنها می شود.
- برای خرد کردن سبزیجات از چاقوی تیز استفاده کنید.

روش شستشوي سبزي ها و میوه ها:
- ابتدا بايد سبزي ها را بخوبي با آب بهداشتي (آشاميدني) شست تا گل و لاي و مواد اضافي آنها خارج شود.
- براي از بين بردن تخم انگل ها بايد سبزي ها را در يك ظرف ريخت و به ميزان لازم به آن آب اضافه كرد تا روي سطح سبزي را بگيرد. سپس براي هر ليتر آب مصرفي 1 تا 3 قطره مايع ظرفشويي در آب ريخت و با دست بخوبي بهم زد تا تمام سبزي ها در كف حاصل از مايع ظرفشويي قرار بگيرد. بعد از 5 دقيقه بايد سبزي ها را ازروی ظرف و بدون هم زدن خارج كرد و با آب سالم بطور كامل شست .
- برای از بین بردن میکروب ها نیز باید سبزیهایی را که در مرحله قبلی با مایع ظرفشویی شسته شده اند در مایع ضدعفونی کننده ریخت.برای این کار یا می توان از محلولهای ضدعفونی کننده سبزی ها که بشکل آماده در بازار  وجود دارداستفاده کرد که در این صورت باید طبق راهنمای درج شده بر روی برچسب مایع ضدعفونی کننده عمل کرد در غیر اینصورت می توان در یک ظرف 10 لیتری آب، یک قاشق چایخوری پرکلرین را حل کرد و سبزی ها را به مدت 5 دقیقه در آن قرار داد پس از ضدعفونی کردن باید سبزی ها را با آب سالم بهداشتی بخوبی شست.
- برای شستشوی میوه ها و سبزی های غده ای و یا سبزی هایی که دارای ریشه خوراکی هستند، مثل هویج، سیب زمینی و ... ابتدا باید خاک روی آنها را برداشت و پاک کرد و سپس کاملاً شست.
- بهتر است برای شستشو و ضدعفوني كردن كاهو آنرا پرپر كنيم تا آب كاملاً به همه جاي آن برسد و خصوصاً محل اتصال برگها به ساقه را كاملاً دست كشيده و به روش شستشوی بهداشتی سبزیجات بشوئيم.
- از مواد ضد عفونی برای شستشو جوانه ها استفاده نکنید.

روش آماده سازی سبزیجات(انواع کلم):
- گل کلم رابه طور وارونه درظرف بزرگی از آب سرد یا آب نمک حدود 20-15  دقیقه قرار می دهیم تاهر گونه حشره ،خاک یا قارچ کش ها وحشره کش ها خارج شوند.سپس آهسته با استفاده ازیک پارچه لطیف آن راخشک می کنیم وبعد ساقه سفت وبرگ های آنرا جدا نموده وسایر قسمت هاراچند دقیقه درآب جوش حاوی کمی نمک می ریزیم تازمانی که کمی ترد شوند.
- غلات را مانند(برنج وگندم یا جو)چند ساعت قبل از طبخ بخیسانید ولی آب آن را دور نریزید.
- قبل از طبخ غلات میبایست به خوبی آنها را تمیز کنید.(از نظر حشرات،سنگ و غیره)

منبع: معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
تنظیم: مونا عدالت یار

مونا  عدالت یار
تهیه کننده:

مونا عدالت یار

2 نظر برای این مقاله وجود دارد

مولایی

مولایی

78/10/11 - 00:00

خیلی ممنون از مطالب مفید و کاربردی مولایی

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

78/10/11 - 00:00

با سلام مطالب عالی بود ممنونم از گردآورنده مطلب بسیار اموزنده بود

پاسخ

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *