شناسایی و سنجش حضور آفلاتوکسین B1 بوسیله نانو سنسورکاغذی حاوی نانو ذرات بیولوژیکی دارای قدرت رنگسنجی، در غذای کودک تولیدی بر پایه غلات
نشست خبری معرفی طرح تحقیقاتی «شناسایی و سنجش حضور آفلاتوکسین B1 بوسیله نانو سنسورکاغذی حاوی نانو ذرات بیولوژیکی دارای قدرت رنگسنجی، در غذای کودک تولیدی بر پایه غلات» به میزبانی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر نبی شریعتی، مجری طرح تحقیقاتی «شناسایی و سنجش حضور آفلاتوکسین B1 بوسیله نانو سنسورکاغذی حاوی نانو ذرات بیولوژیکی دارای قدرت رنگسنجی، در غذای کودک تولیدی بر پایه غلات» با بیان اینکه این پژوهش در سال گذشته به اتمام رسید، اظهار کرد: طرح تحقیقاتی «شناسایی و سنجش حضور آفلاتوکسین B1 بوسیله نانو سنسورکاغذی حاوی نانو ذرات بیولوژیکی دارای قدرت رنگسنجی، در غذای کودک تولیدی بر پایه غلات» توانسته است به ارتقاء سطح دانش و سلامت در حوزه سلامت و امنیت مواد غذایی جامعه کمک کند.
وی درباره اعضای تیم تحقیقاتی این پژوهش اظهار کرد: مهسا علیکرد، عضو مرکز تحقیقات امنیت غذایی،گ دانشگاه علوم پزشکی اصفهان؛ محمد سراجی، عضو گروه شیمی دانشگاه صنعتی اصفهان؛ هدایت حسینی، عضو گروه علوم و فناوری مواد غذایی،پژوهشکده تغذیه و علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران؛ غلامرضا جاحد خانیکی، عضو گروه بهداشت محیط دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران و محمد فاضلی، عضو دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران اعضای تیم تحقیقاتی را تشکیل میدهند.
این استاد دانشگاه درباره پیام اصلی طرح تحقیقاتی خود گفت: روشی نوآورانه با استفاده از نانوذرات و هوش مصنوعی گوشیهای هوشمند برای تشخیص بسیار حساس و سریع آفلاتوکسین B1 در غذای کودک ارائه میدهد. این سیستم، با ترکیب نانوحسگر، میکرو استخراج پیشرفته، و تجزیه و تحلیل تصویر دیجیتال، امکان نظارت بر ایمنی مواد غذایی را به شیوهای کارآمد، کمهزینه، و قابل اجرا در محل فراهم میآورد. پیام اصلی، حفاظت از سلامت نوزادان از طریق ابزاری دقیق و دسترسپذیر است.
این پژوهشگر افزود: آفلاتوکسین B1 سمی خطرناک برای سلامت انسان، به خصوص نوزادان، است که غذای کودک را آلوده میکند. اهمیت پژوهش ما در توسعه یک نانوحسگر هوشمند جدید برای تشخیص سریع و حساس این سم نهفته است. نوآوری ما ترکیب نانوذرات، میکرو استخراج و فناوری گوشی هوشمند برای تشخیص در محل با هزینه کم است.
وی در این نشست درباره دو تاثیر مهم طرح تحقیقاتی خود گفت: «افزایش قابل توجه ایمنی غذای کودک با تشخیص سریع و دقیق آفلاتوکسین B1 » و «فراهم آوردن ابزاری مقرون به صرفه و قابل دسترس برای نظارت بر کیفیت مواد غذایی در محل» دو تاثیر مهم طرح تحقیقاتی «شناسایی و سنجش حضور آفلاتوکسین B1 بوسیله نانو سنسورکاغذی حاوی نانو ذرات بیولوژیکی دارای قدرت رنگسنجی، در غذای کودک تولیدی بر پایه غلات» هستند.
این پژوهشگر درباره خواستههای خود از سیاستگذاران و مسئولان گفت: ادامه کاربردیسازی و اجرای پژوهشهای آتی نیازمند حمایتهای مالی و لجستیکی برای توسعه نمونههای اولیه صنعتی، کسب مجوزهای لازم از سازمانهای نظارتی (مانند سازمان غذا و دارو) برای تایید و استانداردسازی روش، و همچنین همکاری با صنایع غذایی برای پیادهسازی این تکنولوژی در خطوط تولید در دستور کار قرار گیرد. همچنین، حمایت از انتشار نتایج در سطح وسیعتر برای افزایش آگاهی عمومی و تخصصی ضروری است.
وی در پایان گفت: نتایج این طرح، پتانسیل بالایی برای ایجاد تغییرات مثبت در بعد بهداشتی و قوانین سازمان غذا و دارو در آینده دارد. این روش میتواند به استانداردسازی بهتر روشهای تشخیص آفلاتوکسین و در نهایت افزایش سطح ایمنی مواد غذایی کمک کند که به نوبه خود بر سلامت جامعه تاثیرگذار خواهد بود.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر نبی شریعتیفر، عضو هیأتعلمی گروه بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
علاقمندان برای ارتباط با دکتر شریعتیفر میتوانند از طریق صندوق الکترونیکی وی به نشانی nshariati@tums.ac.ir اقدام کنند.
کد طرح: 51475
ارسال به دوستان