دکتر لاریجانی ایجاد شبکه های تحقیقات دیابت و استئوپروز را فرصتی طلایی برای ارائه خدمات بهتر به بیماران خواند
روابط عمومي دانشگاه علوم پزشكي تهران: رييس دانشگاه، با اشاره به اهميت راه اندازي نظام ملي ثبت اطلاعات بيماران، اين نظام را منجر به ساماندهي دو بيماري شايع ديابت و استئوپروز دانست.
گالري عكس
در نشست شبكه هاي تحقيقاتي ديابت و استئوپروز كشور كه با حضور معاونين و مسئولين وزارت بهداشت و جمعي از اساتيد و همكاران شبكه هاي تحقيقاتي ديابت و استئوپروز كشور عصر روز پنج شنبه 11 اسفندماه سالجاري در سالن اجلاس ستاد مركزي دانشگاه برگزار شد، دكتر لاريجاني رييس دانشگاه، ايجاد شبكه ملي تحقيقات ديابت و شبكه ملي تحقيقات استئوپروز را براي ارائه خدمات بهتر به بيماران كمك كننده دانست و افزود: ايجاد شبكه هاي تحقيقات ديابت و استئوپروز فرصتي طلايي است كه با كمك وزارت بهداشت و مسئولين و همكاران دانشگاههاي مختلف ميسر مي شود.
رييس شبكه تحقيقات ديابت، ضمن معرفي ديگر مسئولين شبكه هاي تحقيقات ديابت و استئوپروز گفت: دكتر پژوهي از سوي وزير بهداشت به رياست شبكه استئوپروز منصوب شده است و اقدامات ما در قالب جلسات مشترك ديابت و استئوپروز انجام مي شود. همچنين دبير شبكه استئوپروز دكتر كشتكار و دبير شبكه ديابت دكتر نسلي است.
رييس دانشگاه علوم پزشكي تهران تحقيقات، آموزش و ارائه مراقبت بهداشتي را سه محور اصلي شبكه هاي ملي تحقيقات ديابت و استئوپروز خواند و افزود: بايستي از هر محقق در هر نقطه كشور كه در جهت كمك به مردم، تحقيقات و آموزش اقدامي انجام مي دهد، حمايت كنيم.
دكتر لاريجاني با اشاره به اقدامات انجام شده در مورد راه اندازي شبكه ملي تحقيقات ديابت گفت: با حضور معاونين وزارت بهداشت، جلسات راهبردي ايجاد اين شبكه در جزيره كيش و تهران برگزار شد و اميدوارم دبيرخانه شبكه آنچه را كه در جلسات رخ داده سريعاً به اطلاع همكاران برساند.
وي ضمن بيان مصوبات جلسه شوراي راهبردي شبكه ملي تحقيقات ديابت گفت: بر اساس نظر موافق اعضاي شوراي راهبردي، اساسنامه شبكه تحقيقات ديابت مورد تصويب قرار گرفت. همچنين اعضاي شوراي راهبردي سند برنامه راهبردي پنج ساله شبكه تحقيقات ديابت را مورد تصويب قرار دادند.
رييس شبكه تحقيقات ديابت افزود: برگزاري سمينارهاي بين المللي با مشاركت اعضاي شبكه و ايجاد پروژه ثبت، مراقبت و كنترل بيماري ديابت در شوراي IT وزارت بهداشت از ديگر مصوبات اين جلسه بود كه در حال پيگيري است.
دكتر لاريجاني در رابطه با پروژه ثبت، مراقبت و كنترل بيماري ديابت گفت: در اين رابطه تمامي امور و كارهاي مرتبط با ثبت را در قالب چارچوبي به وزارت بهداشت ارائه كرديم و اميدواريم كه با كمك آنها در اين زمينه پيش برويم.
وي در رابطه با محورهاي اساسي شبكه گفت: شبكه ها در حوزه پژوهش، آموزش و مراقبت هاي بهداشتي دنبال مي شوند و انتظار مي رود كه برنامه هاي راهنما (Guideline ) را كه در زمينه پزشك خانواده است ارائه دهيم و اين امر نيازمند تشكيل يك تيم است.
دكتر لاريجاني با اشاره به بازنگري گايدلاين هاي ديابت گفت: پيش نويس گايدلاين هاي كشوري ديابت براي پزشكان خانواده پس از طراحي جهت نظرخواهي به وزارت بهداشت ارائه مي شود. همچنين با رايزني هاي كه با برخي كشورهاي منطقه صورت گرفته است، زمينه هاي ايجاد و ارائه گايدلاين هاي منطقه اي براي ديابت و استئوپروز فراهم شده است.
وي در رابطه با طراحي گايدلاين هاي ديابت براي پزشكان خانواده گفت: مطابق با اين برنامه راهنما، فلوچارتي به پزشكان خانواده ارائه مي شود تا سير اقدامات آنها در هنگام مراجعه يك بيمار ديابتيك كاملاً مشخص باشد.
دكتر لاريجاني با تاكيد بر لزوم طراحي گايدلاين هاي مراقبت هاي بهداشتي در ساير زمينه ها گفت: براي ايجاد يك شبكه وسيع بايستي اين مسير را در ساير گايدلاين هاي مراقبت هاي بهداشتي دنبال كنيم.
وي ضمن بيان آن كه " رفتارهاي گروه پزشكي بايستي از شواهد (Evidence) استواري تبعيت كند." گفت: كشور ما محدوديت هاي خاص خود را دارد و انتظار مي رود كه با توجه به اين امر براي گروههاي تخصصي مختلف چارچوبي معين داشته باشيم.
دكتر لاريجاني وجود چارچوب معين براي پژوهش هاي علوم پايه و فناوري هاي مرتبط را نيز ضروري خواند و افزود: در حال حاضر شاهد بسياري از فناوري ها و توليداتي هستيم كه مرتبط با حوزه ديابت است و نتيجه برخي از آنها مي تواند تشخيصات پزشكي را تسهيل و به بيماران كمك كنند.
وي در خصوص طرح جامع ملي ديابت گفت: در اين زمينه Road map هاي موجود جهت تحقيق در زمينه ديابت را در دنيا مشاهده و بررسي كرديم و اقدامات وسيعي دكتر نسلي و همكاران در اين زمينه انجام دادند.
دكتر لاريجاني با بيان آن كه " در زمينه ژنتيك تحقيقات وسيعي مي توانيم انجام دهيم." گفت: امروزه در دنياي ديابت در زمينه ژنتيك كارهاي زيادي در حال انجام است و تشخيص آن كه تحقيق در كدام زمينه اولويت جامعه ما را تشكيل مي دهد، نيازمند برنامه ريزي است چرا كه منابعمان محدود است.
رييس دانشگاه افزود: هدف آن است كه در قالب چارچوب مشخصي پروژه هاي اولويت دار را مشخص كنيم و در اين راستا از انجام پروپوزال هاي تحقيقاتي مراكز تحقيقاتي و پژوهشكده ها در يك يا دو استان كشور حمايت كنيم تا صورت امكان جذب حمايت بيشتر از وزارت بهداشت يا ساير ارگان ها بتوانيم اين پروژه ها را كشوري كنيم.
دكتر لاريجاني با بيان آن كه " از پروژه هاي تحقيقاتي مرتبط با طرح جامع ملي ديابت حمايت مي شود." گفت: براي حمايت از اين پروژه ها به دنبال گرفتن گرانت از منبع بودجه خود و ساير منابع هستيم تا اولويت كشور را در تحقيقات پيش ببريم.
وي ارائه پروپوزال را منحصر به بخش پژوهش ندانست و افزود: در ساير زمينه ها مانند آموزش (Education) و مراقبت هاي بهداشتي (Health Care) نيز چنين نگاهي دنبال مي شود.
دكتر لاريجاني در رابطه با ديگر بحث هاي تخصصي شبكه گفت: در ديگر زمينه ها بحث كنگره بين المللي تازه هاي ديابت مطرح است كه درگير آن هستيم. همچنين فعاليت هاي برگزاري روز جهاني ديابت ساماندهي شده است.
رييس دانشگاه افزود: همايش كشوري ديدگاههاي جديد در ديابت بارداري توسط دكتر شريفي و با همكاري دانشگاه علوم پزشكي زنجان برگزار شد و در همين راستا آماده ايم تا كارهاي مشتركي را با همكاري ساير دانشگاهها انجام دهيم چرا كه انجام اين امور نيازهاي تخصصي رشته مان را در كشور توسعه مي دهد.
وي با بيان دستاوردهاي ارائه شده در زمينه آموزش عمومي گفت: تمام اين اقدامات و دستاوردها در سايت شبكه قابل مشاهده است و در صورت مراجعه به Virtual Clinic تمامي بروشورها به صورت الكترونيك قابل دسترسي است كه البته تعدادي از آنها چاپ و توزيع مي شود. همچنين كتابچه هايي نيز چاپ شده كه در اختيارتان قرار مي گيرد.
دكتر لاريجاني با اشاره به ارائه CD هاي عمومي آموزش گفت: مجموعه 15 تا 16 عددي از اين CD ها تهيه شده كه به كمك بيماران مي آيد.
وي با بيان اقدامات انجام شده در زمينه ارائه مراقبت هاي بهداشتي در زمينه ديابت گفت: در اين زمينه به اين نتيجه رسيديم كه 2 تا 3 مركز نمونه در ديابت راه اندازي كنيم تا خود كانوني براي آموزش ديگران باشد كه يكي از آنها بيمارستان شريعتي است كه راه اندازي شده و فعال است و ديگري ساختماني 8 هزار متري در خيابان ويلا است كه راه اندازي آن در حال پيگيري مي شود. البته در برخي شهرستان ها اين كار در حال انجام است.
دكتر لاريجاني با اشاره به دستورات جلسه حوزه ديابت گفت: ابتدا گزارشي آموزنده از تدوين طرح جامع ملي ديابت توسط دكتر نسلي ارائه مي شود. همچنين پس از آن كاري را كه در زمينه تهيه اطلس ديابت كشوري- دانشگاهي انجام داده ايم توسط دكتر فرزاد فر گزارش مي شود.
رييس دانشگاه افزود: گزارشي از ارزشيابي طرح برون سپاري خدمات مراقبت از ديابت توسط دكتر ابوالحسني و داروهاي نوين در درمان ديابت توسط دكتر مهاجري ارائه مي شود.
وي با اشاره به شبكه تحقيقات استئوپروز گفت: اقداماتي كه در زمينه ديابت انجام شده در مبحث استئوپروز نيز به انجام رسيده كه البته از لحاظ جزئيات تفاوت دارد.
دكتر لاريجاني به نقشه راه پژوهشي شبكه تحقيقات استئوپورز كشوري اشاره كرد و افزود: اميدوارم كه اين Road Map ما را در زمينه پيشبرد ساير تحقيقات در حيطه هاي مختلف اين رشته ياري كند.
وي با اشاره به طرح هاي كشوري استئوپروز گفت: طرح جامع پيشگيري، تشخيص و درمان استئوپروز در كشور (IMOS-3) در برخي شهرستان ها گسترش داده شده است.همچنين بررسي اعتبار ابزار FRAX در پيش بيني شكستگي هاي استئوپروتيك در جامعه ايراني از ديگر طرح هاي در دست اقدام است.
رييس دانشگاه افزود: نظام ثبت شكستگي هاي هيپ ناشي از استئوپورز در كشور از ديگر طرح هاي كشوري است كه در حال حاضر در 12 استان كشور در حال اجراء است.
رييس شبكه تحقيقات ديابت اضافه كرد: يكي از عواملي كه باعث نقص در داده ها (Data) مي شود، آن است كه داده هاي مرتبط با شكستگي كامل نيست.
دكتر لاريجاني در رابطه با كلينيك چند تخصصي شكستگي لگن گفت: از گذشته در اين رابطه بحث بود تا بتوانيم كلينيك هاي جامعي با رشته هاي مختلف براي بيماريابي و اداره بهتر بيماران مبتلا به استئوپورز داشته باشيم.
رييس دانشگاه در ارتباط با برنامه آموزش عمومي استئوپروز گفت: آموزش هاي عمومي در اين رابطه در حال اجراء است كه اين برنامه هاي آموزشي كمي محدودتر از ديابت است ولي از همان سبك و روش تبعيت مي كند.
دكتر لاريجاني در رابطه با دستور جلسه شبكه ملي تحقيقات استئوپروز گفت: در اين زمينه گزارشي از وضعيت (IMOS-3) توسط دكتر كشتكار ارائه مي شود. همچنين طرح موضوع طراحي و تدوين برنامه كنترل پوكي استخوان و اختلالات مرتبط در نطام شبكه بهداشتي درماني كشور و پزشك خانواده توسط دكتر اعتماد ارائه خواهد شد.
رييس دانشگاه افزود: دكتر خشايار به ارائه گزارشي از وضعيت اجراي پروژه ارزيابي اثربخشي و قابليت اجراي غني سازي شير در طرح شير مدارس و زيرساخت هاي مورد نياز براي تعميم پروژه به سطح كشوري مي پردازد. همچنين مبحث داروهاي نوين در درمان استئوپروز توسط دكتر آقايي ارائه مي شود.
وي با بيان آن كه " بايستي با برنامه ريزي روشن به كمك بيمارانمان بشتابيم." گفت: گاهي اوقات برخي داروها هزينه هاي بسيار زياد و بهره مندي كمي براي بيماران دارند از اين رو بايستي تيمي تشكيل دهيم كه توليد، چگونگي استفاده، هزينه اثربخشي و قيمت دارو را بررسي كنند.
خبرنگار: زهرا صادقي
عكاس: رضا رييسي
ارسال به دوستان