• تاریخ انتشار : 1401/02/09 - 12:22
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 651
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

پیام دکتر مصطفی‌معین به مناسبت هفته جهانی نقص ایمنی اولیه

انجمن آسم و آلرژی ایران با همکاری مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی وبینار بزرگداشت هفته جهانی نقص ایمنی اولیه را روز چهارشنبه 7 اردیبهشت 1401 برگزار کردند. در مراسم افتتاحیه این وبینار، پیام دکتر مصطفی معین رئیس انجمن آسم و آلرژی ایران قرائت شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مرکز تحقیقات ایمونولوژی، آسم و آلرژی در ابتدای این مراسم دکتر سیما شکری، دبیر برنامه،ضمن خوشامدگویی به شرکت کنندگان،پیام دکتر مصطفی معین را به شرح زیر قرائت کرد:

به نام خداوند جان و خرد

 با سلام و درود،

برگزاری سالانه هفته بیماری های‌نقص ایمنی اولیه فرصت مغتنمی است که اجازه می‌دهد فرآیند علمی و تاریخی مطالعه و شناخت ما از سازکارهای سیستم ایمنی و نقش آن در دفاع از بدن انسان در برابر عوامل آسیب زای مختلف و به ویژه پیشرفت های اخیر علمی و تکنولوژیک در این زمینه مورد بحث و تبادل نظر استادان، پژوهشگران و متخصصان آلرژی و ایمونولوژی بالینی، ایمونولوژی پایه و سایر رشته های مرتبط علوم پزشکی قرار گیرد.

هرچند اصطلاح ایمنی (immunity) از نظر سابقه تاریخی مصونیت پارلمانی (immunitas) سناتورهای روم باستان از پیگردهای قانونی در دوره مسئولیت خود را به خاطر می آورد، ولی مصونیت سلول های بدن و آسیب پذیری میکروب ها و سایر عوامل بیگانه در برابر تهاجم سلول‌ها و واکنش‌های سیستم ایمنی بدن، امری همیشگی و سرنوشت ساز برای حفظ سلامتی است. نقش دانشمندان بزرگی چون محمدبن زکریای رازی در مطالعه جنبه‌های ایمنی زای بیماری‌های عفونی، تحقیقات لویی پاستور در ارتباط با منشاء میکروبی عفونت‌ها و تولید واکسن برای پیشگیری از وبا، سیاه زخم و هاری و نیز پژوهش‌های روبرت کخ درباره باسیل سل و ایمنی زایی تلقیح آن، همگی در تاریخ علم ایمونولوژی ماندگار و الهام بخش برای پژوهشگران و دانشجویان جوان بوده است. در سال‌های پایانی قرن نوزدهم و طی دهه‌های بعدی در قرن بیستم، سایر دانشمندان و پژوهشگران نیز به تدریج به نقش ایمنی سلولی، ایمنی پادتنی، سلول‌های چند هسته‌ای، سیستم کمپلمان، وظایف و مسئولیت‌های اجزای سیستم ایمنی و سازوکارهای پیچیده مرتبط با آنها در پژوهش‌های آزمایشگاهی، حیوانی و انسانی پی برده اند. اکنون مشخص شده است که هرگونه اختلال در سیستم ایمنی و دفاعی بدن که ممکن است تحت تاثیر متقابل زمینه‌های ژنتیک، اپی‌ژنتیک و عوامل محیطی رخ دهد، موجب بروز طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها از جمله نقص ایمنی اولیه و یا اکتسابی، آسم و آلرژی‌های مختلف، خود ایمنی‌ها، تومورها و بیماری‌های دیگر با واسطه واکنش‌های ایمونولوژیک و التهابی می‌شود.

هم اکنون تعداد حدود ۶ میلیون بیمار دچار بیش از ۴۳۰ نوع اختلال اولیه در سیستم ایمنی در جهان برآورد می شود که ۷۰-۹۰ درصد آنها به دلایلی چون پیچیده بودن طبیعت بیماری، نشانه ها و علائم بالینی متنوع، روز آمد نبودن علمی پزشکان و سطح نازل آگاهی عمومی نسبت به این گروه از بیماری‌ها به تشخیص قطعی نرسیده اند.

با پیشرفت‌های شگفت انگیز علوم و فناوری‌های زیستی و پزشکی در سه دهه گذشته به ویژه در زمینه ایمونوپاتولوژی و ایمونوژنتیک، علم ایمونولوژی در خدمت تشخیص زود هنگام و قبل از تولد، درمان قطعی و پیشگیری از بیماری های مبتلا به انسان و از جمله نقص ایمنی اولیه قرار گرفته است. بنابراین هماهنگی و ارتباط تنگاتنگ ایمونولوژیست‌های بالینی و پایه داخل و خارج از کشور در حوزه های مختلف آموزشی، پژوهشی و ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی از سطح سلولی و مولکولی در آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی تا بالین بیماران و بیمارستان ها، غربالگری نوزادان و بهره گرفتن از بانک‌های ثبت اطلاعات بیماران نقص ایمنی (Registry)، همگی راهبردهایی اساسی در جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران، ارتقای سلامت جامعه و پیشگیری از بیماری‌ها است.

خوشبختانه رشد پژوهش‌های ایمونولوژی پایه و بالینی دانشمندان ایرانی در سال‌های اخیر خود را در افزایش مستمر تعداد مقالات علمی نمایه شده در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر بین‌المللی نشان می‌دهد و میانگین استناد به هر مقاله ایمنی شناسی بالاتر از میانگین ایران در تمامی موضوعات علمی است.

در پایان از همه همکاران و اعضای عزیز انجمن آسم و آلرژی ایران، اعضای محترم هیئت مدیره انجمن و سرکار خانم دکتر شکری دبیر پرتلاش و فرهیخته هفته نقص ایمنی اولیه-۱۴۰۱، تشکر و قدردانی می کنم. به فضل و توفیق پروردگار امیدوارم برنامه های علمی و آموزشی پیش بینی شده بتواند مورد استفاده حداکثری همکاران تخصصی و فوق تخصصی، پزشکان عمومی، پرستاران، دانشجویان، مسئولان اجرایی نظام سلامت، بیماران و خانواده ها قرار گیرد.

دکتر مصطفی معین

رئیس انجمن آسم و آلرژی ایران

هفتم اردیبهشت ۱۴۰۱

در ادامه  دکتر محمد نبوی، دکتر نسرین بازرگان ، دکتر رسول مولاطفی، دکتر نسرین بهنیافرد، متخصصان آلرژی و ایمونولوژی بالینی، به ترتیب درباره علائم هشدار بیماریهای نقص ایمنی اولیه، نگاهی بر طبقه بندی اخیر IUIS، آزمایشات و بررسی های تشخیصی در نقص ایمنی اولیه، اقدامات و پیگیری های درمانی در نقص ایمنی اولیه، شیوه های زندگی و مراقبت های خاص در نقص ایمنی اولیه (تغذیه، واکسیناسیون،...)  سخنرانی کردند، سپس پانل  چالش ها و کمبودهای فعلی در مدیریت نقص ایمنی اولیه، مشکلات روانی-اجتماعی در نقص ایمنی اولیه (ازدواج، اشتغال، مشاوره خانواده و ...) با حضور دکتر سهیلا آل یاسین، دکتر آهنچیان، دکتر محمدرضا فضل الهی، فوق تخصصان ایمونولوژی و آلرژی بالینی و دکتر احمدعلی نوربالا ، متخصص روانپزشکی و نماینده سازمان غذا و دارو برگزار شد و در پایان نیز  سخنرانان وبینار به سوالات شرکت کنندگان پاسخ دادند.

فیلم سخنرانیهای وبینار فوق تا یک هفته،  قابل دسترسی است.

  • گروه خبری : مرکز تحقیقات ایمونولوژی آسم و آلرژی
  • کد خبر : 211378
الناز واحدي
تهیه کننده:

الناز واحدي

تصاویر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *