• تاریخ انتشار : 1396/09/16 - 13:27
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1139
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه

برگزاری سومین جلسه دوره آموزشی مواجهه با مواد خطرناک در بیمارستان فارابی

در دوره آموزشی مواجهه با مواد خطرناک، رییس گروه مراقبت های پزشکی مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور به معرفی پروتکل های آژانس بین المللی انرژی اتمی و دستورالعمل های سازمان انرژی اتمی ایران پرداخت .

به گزارش روابط عمومی بیمارستان فارابی، سومین جلسه از دوره آموزشی' مواجهه با مواد خطرناک (CBRNE) 'که روز پنجشنبه ۱۶آذرماه ۱۳۹۶ در سالن آمفی تئاترپروفسور شمس برگزار شد، به حوادث و مخاطرات میکربی، رادیواکتیو و هسته ای اختصاص داشت.
 در بخش اول از این کارگاه دکتر زهره بیگدلی، رییس گروه مراقبت های پزشکی مرکز نظام ایمنی هسته ای کشور و مسئول امور پزشکی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای ضمن نمایش فیلمی درمورد اورژانس های پرتوی و هسته ای به بیان تعریفی از سوانح پرتوی و هسته ای، پرداخت و گفت: هر واقعه ناخواسته که منجر به پرتوگیری غیر عادی شود و مقدار آن از دیدگاه حفاظت دربرابر اشعه حائز اهمیت باشد یک سانحه پرتویی  تلقی میگردد. علت بروز این سوانح نیز شامل خطاهای انسانی، خرابی تجهیزات، سوانح حمل ونقل و سوانح غیر مترقبه است.
وی با تاکید بر نقش مهم آموزش کارکنان در کاهش خطاهای انسانی افزود: سوانح پرتوی ویژگی هایی دارند که آن ها را از سایر سوانح متمایز می شازد این ویژگی ها شامل :عدم درک پرتو ها با حواس پنجگانه، عدم وجود مرز ، ايجاد آثار احتمالی برروی شخص پرتوديده، نسلهای آينده و محيط زيست، تاثير شرايط جوی و محيطی در گسترش این حوادث ، نياز به سرعت و دقت درعمليات فوريت پرتوی چه در زمان وقوع حادثه و چه پس از آن و بالاخره نیاز به نيروی متخصص و تجهيزات خاص  است.
مسئول امور پزشکی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای، داشتن برنامه مشخص مقابله با فوریت های پرتوی را ضروری دانست و گفت: این برنامه بایستی در ساختار مدیریت بحران از بالاترین تا پایین ترین سطح وجود داشته باشد.
دکتر بیگدلی در ادامه به معرفی پروتکل های آژانس بین المللی انرژی اتمی و دستورالعمل های سازمان انرژی اتمی ایران پرداخت .
مهندس مجتبی ارجمند، کارشناس فیزیک بهداشت بیمارستان فارابی دیگر سخنران این جلسه بود که به مرور نحوه شناسایی، پایش و پاسخ به حوادث پرتویی پرداخت و با بیان تاریخچه ای از پیدایش منابع رادیولوژیک و هسته ای،  عمده ترین منابع مخاطره آمیز رادیولوژیک و هسته ای را شامل : پرتوهای کیهانی،تابش زمینه ای زمین مانند گاز رادون، بخشهای پزشکی هسته ای، رادیولوژی و...، بخشهای پرتو درمانی، مراکز تحقیقاتی هسته ای و صنعتی، نیروگاهها و مجتمع های تولید سوخت هسته ای و انفجار های اتمی معرفی کرد.
وی سپس به برخی از مهمترین حوادث رادیولوژیک و هسته ای در قرن اخیر اشاره نمود و گفت: خطرات و تهدیدهای ناشی از حوادث پرتویی سطوح مختلفی دارد که شامل :حادثه جدی، حادثه هسته ای که خارج از محل رخداد خود نیز خطر ساز بوده است، حادثه هسته ای که خارج از محل رخداد خود خطری ایجاد نمیکند، رویداد هسته ای جدی، رویداد هسته ای محدود، اختلال و انحراف از وضعیت ایمنی، بدون ایجاد خطر مشخص می گردد.
 
پایش و آمادگی در برابر حوادث رادیولوژیک و هسته ای، آشنایی به انواع پرتوهای یونیزان و مهمترین کمیتها و یکاها، آشکارسازهای تابش ،ابزارها و تجهیزات حفاظت پرتویی، اصول اساسی حفاظت در برابر پرتوها و اثرات بیولوژیک پرتوهای یونساز از دیگر مطالبی بود که توسط مهندس ارجمند بیان شد.
کارشناس فیزیک بهداشت بیمارستان فارابی در ادامه اصول کلی حفاظت در برابر پرتو ها و تجهیزات حفاظتی را شرح داد و گفت: پاسخ سریع،دقیق و صحیح به حوادث رادیولوژیک و هسته ای شامل چهار گام اساسی است .در گام اول پس از دریافت خبر حادثه، از صحیح بودن خبر اطمینان یابید. اعلام آمادگی به تیم مدیریت بحران و تیم تخصصی CBRNE ، آماده سازی تجهیزات و امکانات مورد نیاز و برقراری ایستگاه پایش الودگی و برطرف کردن آلودگی گام های بعدی خواهند بود.
وی تاکید کرد: مدیران بیمارستان باید بلافاصله پس از اطلاع رویداد حادثه،کمیته مدیریت بحران بیمارستان را فعال و با مرور دستورالعملهای موجود در این مورد تصمیمات فوری جهت ایجاد آمادگی را اعلام نمایند.
به گفته مهندس ارجمند پاسخ دهی بیمارستانی  دارای ۱۳گام است که وی آن ها را توضیح داد.
 در بخش دیگری از این کارگاه دکتر زهره عابدینی فر، دکترای میکروبیولوژی مخاطرات میکربی و نحوه مواجهه با حوادث بیولوژیک را شرح داد.
توضیح این که دوره کارگاهی (CBRNE) به همت واحد مدیریت حوادث و بحران بیمارستان فارابی و با مشارکت مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران با هدف افزایش آگاهی مسئولین مدیریت بحران بیمارستان های تابعه با حوادث و مخاطرات ناشی از مواجهه با مواد شیمیائی، میکربی، رادیواکتیو، هسته ای و انفجاریو نحوه مدیریت آن برگزار می شود.
جلسه بعدی کارگاه پنجشنبه۲۳ آذر ماه در بیمارستان فارابی برگزار خواهد شد.
خبر: امیدوار

  • گروه خبری : بیمارستان فارابی,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 72745
معصومه  عزيزي
تهیه کننده:

معصومه عزيزي