• تاریخ انتشار : 1399/05/07 - 21:15
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 411
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدقریشی: در نگاه مولانا به جهان هستی، همه مخلوقات خداوند، مطبوع و شیرین هستند

به همت مدیریت هم‌اندیشی استادان نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، جلسه مجازی هم‌اندیشی استادان با موضوع «بلایا در مشرب مولانا» برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، جلسه مجازی هم‌اندیشی استادان با موضوع «بلایا در مشرب مولانا» از ساعت 11 روز سه‌شنبه هفتم مرداد 99 در سامانه اسکی روم دفتر نهاد برگزار شد.

در ابتدای این جلسه دکتر چنگیزی، رئیس دانشکده پیراپزشکی ضمن خوش‌آمد گویی به حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدقریشی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، با اشاره به اهمیت طرح مسائل فرهنگی در سطح دانشگاه گفت: توجه به اخلاق در کنار علم، مسئله‌ای است که امروزه دنیا به آن رسیده است و در حوزه توسعه نسل چهارم دانشگاه‌ها، به این مسئله توجه خاص شده است که این مسئله به این معناست که اگر در کنار توسعه دانش و فناوری، از توسعه اخلاق و مباحث فرهنگی غفلت کنیم، جامعه دچار چالش خواهد شد.

وی با تقدیر از دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری به سبب برگزاری دوره‌های دانش‌افزایی استادان در حوزه‌های دینی و فرهنگی، گفت: توجه به مسائل فرهنگی ضرورتی است که دنیا متوجه آن شده است و ما به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین دانشگاه‌های کشور موظفیم به سمت مباحث فرهنگی حرکت کنیم؛ زیرا به اعتقاد من به‌عنوان یک عضو هیئت‌علمی دانشگاه، نیاز به ارتقا در مسائل فرهنگی، به‌اندازه تسلط بر مباحث علمی اهمیت دارد به خاطر اینکه - چه بخواهیم و چه نخواهیم - ما الگوی دانشجویان جوان خود هستیم و همواره کار و عملکرد ما مورد قضاوت آنان است.

وی در خاتمه گفت: امیدوارم با همکاری دفتر نهاد بتوانیم مسائل جاری دانشگاه را در جلسات هم‌اندیشی با حضور استادان و دانشجویان، از سلایق مختلف، موردبحث و بررسی قرار دهیم.

در ادامه این جلسه، حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدقریشی ضمن تسلیت شهادت امام محمدباقر علیه‌السلام، گفت: مسئله بلایا، یکی از مسائل چالشی در همه دوران بشری بوده است، به‌خصوص وقتی یک بلا و مصیبت عالم‌گیر می‌شد، سؤالاتی در خصوص چرایی این بلایا به وجود می‌آمد که این مسئله سبب به وجود آمدن جریانات و نحله‌های فکری متعددی در جوامع مختلف شده است.

وی با توضیح این جریانات فکری گفت: برخی از مکاتب، وجود خدا را انکار کردند، برخی دیگر حکمت و عدالت خدا را مورد سؤال قرار دادند و برخی دیگر در کنار اعتقاد به یک خدای عادل حکیم، قائل به یک نیروی قدرتمند شرور (شیطان) شدند که سرچشمه بلایا و مصیبت‌هاست و بدین ترتیب قائل به ثنویت شدند.

وی در ادامه با اشاره به دو نوع تقابل انسان‌ها در برابر مصیبت‌ها و بلاها، گفت: برخی از انسان‌ها در برابر سختی بلاها عنان اختیار و کنترل خود را از دست می‌دهند و به پوچی می‌رسند که در اثر این پوچ‌گرایی ما می‌بینیم که در پس برخی از بلاهای بزرگ، آمار خودکشی بالا می‌رود؛ اما در مقابل این تفکر و دیدگاه، ما افرادی چون مولانا را داریم که تعبیر و تفسیر او از بلایا به انکار و ثنویت نمی‌انجامد و در عین بلا و مصیبت سرمستانه فریاد می‌زند «در بلا هم می‌چشم لذات او / مات اویم مات اویم مات او» که این تفاوت در رفتار، از دو نوع نگاه و دو نوع جهان‌بینی متفاوت می‌آید.

مسئول نهاد با اشاره به اینکه بلاها، عارضه عالم مادی هستند؛ گفت: ذات جهان هستی تعارض است و در این نظام، خیر و شر، نعمت و نغمت و خوشی و بلا در کنار هم تعریف‌شده‌اند؛ پس لازم است پیش از اینکه نظر مولانا را در مورد بلاها بدانیم، بفهمیم در مورد بلا آفرین چگونه می‌اندیشد.

وی با اشاره به دیدگاه مولانا در مورد جهان هستی؛ گفت: در نگاه مولانا خداوند ودودی است که همه‌چیز را شیرین و مطبوع آفریده و با چنین دیدگاهی، هر چیزی از جانب خدا، مطبوع است و باعث تعالی انسان می‌شود چنانچه می‌گوید «قل تعالوا آیتیست از جذب حق / ما به جذبه حق‌تعالی می‌رویم»

وی افزود: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ما این است که با نگاه خوبی دنیا را نظاره نمی‌کنیم و با این نگاه نادرست، تفسیر نادرستی می‌کنیم و در اثر این تفسیر غلط و نادرست، زندگی خود را خراب می‌کنیم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدقریشی با اشاره به اینکه بعضی بلایا برای خالص و مرغوب کردن انسان است؛ گفت: همان‌طور که فلزات را در کوره‌های بلند با دمای زیاد حرارت می‌دهند تا ناخالصی از آنان جدا شود؛ برخی اوقات این بلایا بر ما نازل می‌شود تا ما را از ناخالصی‌های وجودمان تصفیه کند و به تعبیر مولانا «بهر آنست این ریاضت وین جفا / تا بر آرد کوره از نقره جدا» زیرا انسان در موقع سختی و گرفتاری، بیشتر به معنویات توجه می‌کند.

وی افزود: گاهی این بلایا یک تلنگر به ماست تا متذکر شویم و از مسیر غلط برگردیم زیرا رحمت خدا در این است که انسان‌ها با دست پر به جهان آخرت وارد شوند.

مسئول نهاد با اشاره به اینکه گاهی خداوند متعال در نقش باغبان عمل می‌کند؛ گفت: همان‌طور که گاهی باغبان مجبور می‌شود برای حفظ سلامت و رشد درخت بعضی از شاخه‌های آن را قطع کند، خداوند کریم نیز گاهی با گرفتن بعضی مواهب از انسان‌ها، زمینه و استعداد لازم برای رشد و تعالی انسان را فراهم می‌کند و به تعبیر مولانا «می‌فشاند برگ زرد از شاخ دل / تا بروید برگ سبز متصل».

وی در خاتمه ضمن توصیه به استادان محترم به انس با صحیفه سجادیه گفت: دعای پانزدهم از دعاهای صحیفه، به دعای امام در هنگام بیماری و اندوه معروف است که در این دعا، امام سجاد علیه‌السلام اشاره می‌کنند که هرکدام از حالات تندرستی یا سلامتی نیازمند حمد و سپاس خداوند است؛ زیرا در هنگام سلامتی انسان به عبادت و خدمت به خلق می‌پردازد و در هنگام بیماری، خداوند به‌واسطه سختی و بلایی که بر انسان واردشده، گناهان او را می‌بخشد و او را پاک می‌کند.

  • گروه خبری : دفتر نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 159702
میر حامد  حسینی
تهیه کننده:

میر حامد حسینی

صوت ها

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *