• تاریخ انتشار : 1401/10/04 - 14:31
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 2207
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه

افتتاح اولین و پیشرفته ترین مرکز گامانایف کشور در دانشگاه علوم پزشکی تهران

اولین و پیشرفته ترین مرکز گامانایف ایران با حضور وزیر بهداشت، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی در مجتمع بیمارستانی یاس دانشگاه علوم پزشکی تهران، افتتاح شد. گامانایف یا چاقوی گاما (به انگلیسی: Gamma Knife) نوعی تکنیک پرتودرمانی در فیزیک پزشکی است که از این روش برای درمان توده های مغزی استفاده می شود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر بهرام عین الهی، وزیر بهداشت، به نقش سازمان انرژی اتمی در رادیو داروها اشاره کرد و آن را قوت قلبی برای وزارت بهداشت خواند و گفت: این سازمان در زمینه شتاب دهنده ها نیز بسیار فعال است.
وزیر بهداشت، رشد علم پزشکی را منوط به حرکت در مرزهای دانش و عرصه های بین رشته ای امکان پذیر دانست و گفت: زمانی می توانیم پیشرفت کنیم که این همکاری زیاد شود.

وی پیشرفت های حوزه سلامت را یکی از بزرگ ترین دستاوردهای انقلاب خواند و تاکید کرد: از ابتدای انقلاب تاکنون، جهش بزرگی در حوزه سلامت رخ داده است به نحوی که در تمامی شاخص های سلامت، جمهوری اسلامی ایران با فاصله زیادی از کشورهای دیگر قرار دارد و امروز شاهد قدرت کشورمان در مدیریت کرونا هستید. بسیاری از کشورهایی که خود را مدعی علم می دانند در کرونا آسیب دیدند و این در حالی است که ایران به عنوان یکی از موفق ترین کشورها در زمینه کرونا بود و البته این موفقیت تاریخی مردم بود و مختص وزارت بهداشت نبود.

وزیر بهداشت، بزرگ ترین ثروت و موفقیت حوزه سلامت را در تربیت نیروی انسانی عنوان کرد و افزود: در این زمینه کاملا به قله ای رسیدیم که اساتید دانشمند و برجسته کشور در آن خالصانه کار کردند تا نیاز کشور به اعزام بیماران به خارج، رفع شود.

دکتر عین اللهی، از صدور مجوز گردشگری سلامت برای 280 مرکز بیمارستانی خبر داد و گفت: باید این مجوزها بیشتر شود. همچنین لازم است در جذب دانشجویان خارجی فعال تر شویم. دانشگاه علوم پزشکی تهران که البته در پذیرش دانشجویان خارجی رتبه نخست را دارد و الگویی برای سایر دانشگاه های کشور است

وی دانشگاه علوم پزشکی تهران را میزبان محرومان و مستضعفان کشور خواند و یادآور شد: به خاطر دارم که عمده مجروحان جنگ، به بیمارستان امام خمینی (ره) اعزام می شدند و لذا یک دانشگاه انقلابی است. این دانشگاه به دلیل جمعیت تحت پوشش خود، خدماتش را به همه مردم به ویژه محرومان ارائه می دهد

وزیر بهداشت افزود: امروزه در علوم پزشکی شاهد جهش های علمی هستیم و صنعت دارو بعد از نفت، دومین صنعت سودآور جهان است. روش های سل تراپی و رادیو سرجری از جمله روش هایی است که می تواند وابستگی به دارو درمانی را کاهش دهد. متاسفانه مافیای دارویی اجازه نمی دهند که روش های درمانی غیردارویی شکل بگیرد و سود آنها کاهش یابد. استفاده از این دستگاه ها به نوعی حرکتی انقلابی محسوب می شود.

دکتر عین اللهی سپس به افتتاح صندوق بیماری های صعب العلاج اشاره کرد و گفت: امیدوارم برای سال آینده بودجه آن بیشتر شود. از سوی دیگر اختلاف هزینه درمان و روش های نوین پزشکی بسیار زیاد است و در این زمینه هرچه بیشتر تلاش کنیم، می تواند کمکی برای مردم باشد.

وی «کارنامه» را جایگزین برنامه های وزارت بهداشت عنوان کرد و افزود: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امروز دارای کارنامه است و «برنامه» به تنهایی ملاک نیست. افتتاح این دستگاه نیز خود، بخشی از این کارنامه است. از سوی دیگر بیمه سلامت پس از سال ها، اجرایی شد و اکنون با ایجاد زیرساخت لازم برای نسخه الکترونیک، آمادگی لازم را برای اجرای پزشک خانواده داریم. حضور در میدان و تخصص باعث شده تا این موفقیت ها حاصل شود.

وزیر بهداشت از ارتقای هفت رتبه ای کشور در نظام نوآوری جهان خبر داد و تصریح کرد: 25 درصد کل فعالیت های دانش بنیان کشور مربوط به حوزه سلامت است که موفقیت بسیار بزرگی به شمار می آید. هزارو سیصد و نود و یک محصول سلامت محور نیز مجوز عرضه به بازار را کسب کردند. سرعت رشد ما از سرعت رشد جهانی بالاتر است و کشور در منطقه رتبه نخست را دارد

وی اظهار داشت: جمهوری اسلامی در حوزه سلامت موفقیت های بزرگی داشته و این در حالی است که بسیاری از مقالات با کیفیت اجازه انتشار در مجلات بین المللی را دریافت نمی کنند. باوجود این مسئله توانستیم رشد علمی خود را نشان دهیم و تحریم ها نیز این حرکت انقلابی ما را نتوانسته متوقف کند.

نگاه ملی و فراملی در دانشگاه علوم پزشکی تهران

دکتر حسین قناعتی، رئیس دانشگاه، در این مراسم تحقق عدالت در سلامت و ارائه خدمات با کیفیت را از اهداف نظام سلامت خواند و گفت: هدف نظام سلامت، افزایش طول عمر مردم است و برای تحقق این امر، علاوه بر کیفیت خدمات در حوزه سلامت، سواد متخصصان نیز تاثیرگذار است.

وی با اشاره به کیفیت خدمات پزشکی در کشور گفت: به لطف خدا کیفیت خدمات و سواد متخصصان در کشور بالاست و اکنون زمان آن فرا رسیده تا در زمینه عدالت در سلامت و قابل پرداخت بودن هزینه ها نیز تلاش کنیم.

دکتر قناعتی، استفاده از آخرین تکنولوژی ها و متدهای مدیریتی در کشور را برای  پیشبرد اهداف موثر خواند و گفت: حدود 180 فناوری بزرگ در دانشگاه علوم پزشکی تهران تولید شده که همگی از افتخارات ماست.

وی معنویت و اخلاق مداری را ارزش افزوده ایران در مقایسه  با کشورهای جهان دانست و تصریح کرد: اعتقاد داریم که در پزشکی، قائل به اخلاق و نگاه الهی محور هستیم. در سیستم های معنوی معتقد هستیم که همواره خدا ناظر و شاهد بر اعمال افراد است و باید مراقب باشیم که در هیاهوی زمانه، از معنویت که بزرگ ترین دستاورد بشریت است غافل نشویم.

رئیس دانشگاه، حفظ فاصله با "نگاه مادی نگر به پزشکی" را ضروری خواند و گفت: باید از تفکرات مادی گرایانه غرب فاصله بگیریم و با نگاه انسان مدارانه و الهی، حق را احیا کنیم. اگر باور داشته باشیم که خدا ناظر بر اعمال ما است، قطعا پیروزی بزرگی برای انسان خواهد بود.

دکتر قناعتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران را معدنی از اساتید و جواهرات گرانبها دانست و اظهار داشت: امیدوارم پیشرفت ها و پیشگامی های ما، تبدیل به مدلی برای سایر دانشگاه های کشور شود. خوشبختانه در این دانشگاه اساتیدی داریم که عاشقانه دانشجویان را پرورش می دهند.

وی با اشاره به افتتاح مرکز گامانایف با نگاه ملی و فراملی گفت: باید در همه زمینه ها نگاه ملی داشته و در اشاعه علم و دانش در کشور تنگ نظری نداشته باشیم. این نگاه موجب شده تا با راه اندازی شبکه ملی آزمایشگاه، تمامی دستگاه های موجود در دانشگاه را برای ظرفیت سازی و استفاده بهینه از آنها، در اختیار قرار دهیم و امیدوارم تمامی فواید این کار به مردم برسد.

امیدی برای درمان بیماران آسیب مغزی 

دکتر آرش جعفریه، رئیس مجتمع بیمارستانی یاس گفت: بسیار خرسندیم که در مراسم افتتاحیه مرکز گامانایف، به عنوان فاز اول تبدیل شدن به مرکز رادیو سرجری کشور، میزبان شما هستیم.  
وی ضمن معرفی مجتمع بیمارستانی یاس گفت: این مرکز از دو ساختمان شمالی و جنوبی تشکیل شده و در گذشته به نام بیمارستان شوروی شناخته می شد؛ سپس به میرزا کوچک خان تغییر نام یافت و به دلیل قرار گرفتن در مرکز شهر و با ظرفیت خوبی که دارد به عنوان بیمارستان جنرال به فعالیت خود ادامه داد.
دکتر جعفریه، با اشاره به تعطیلی تنها مرکز گامانایف در کشور(مرکز خیریه کامرانی) از سال 95 گفت: با تعطیلی این مرکز، مردم از دریافت این خدمات محروم شدند و موجب شد تا درمان بیماران با ضایعات مغزی، دچار اختلال شود.
رئیس مجتمع بیمارستانی یاس، سپس به خروج بیماران از کشور برای درمان اشاره کرد و گفت: در حال حاضر در ترکیه، هند، عربستان، کویت و کشورهای همسایه، مراکز گاما نایف وجود دارد که بیماران ناگزیر از صرف هزینه های زیاد برای استفاده از آنها بودند.
وی وجود دو بنکر انرژی در بیمارستان یاس را دلیلی برای انتخاب این مرکز برای تبدیل شدن به مرکز رادیو سرجری و راه اندازی گامانایف دانست و افزود: خوشبختانه مراحل خرید و حمل و نصب دستگاه با سرعت انجام شد و در این زمینه از پیگیری، حمایت و همکاری سازمان انرژی اتمی قدردانی می کنم.
دکتر جعفریه، از نصب دستگاه و برگزاری دوره های آموزشی آن خبر داد و یادآور شد: آخرین مدل دستگاه گامانایف با تکنولوژی بالا در مجتمع بیمارستانی یاس راه اندازی شده است. همچنین کارگروه علمی آن نیز تعیین شده و با وسواس خاص علمی،  بیماران مناسب برای درمان انتخاب می شوند.
وی سپس رویکرد ملی دکتر قناعتی در مدیریت را ارزشمند خواند و تصریح کرد: ایشان همواره تاکید داشتند که با استفاده از  ظرفیت های بیمارستان، آن را به مرکزی ملی و فراملی تبدیل کنیم. اکنون این مرکز آماده است تا از مشارکت و همکاری اساتید و خبرگان بهره مند شود.
رئیس مجتمع بیمارستانی یاس، افزود: تلاش می کنیم از داده ها و اطلاعات مرکز گامانایف برای پیشبرد اهداف پژوهشی دانشگاه استفاده و در عرض یکسال آینده مقالات جامعی در سطح جهان منتشر کنیم. همچنین امیدوارم با همکاری ها بتوانیم بنکر دوم را به دستگاه شتاب دهنده خطی مجهز کنیم.
 
حضور در عرصه های پیشرفت
در این مراسم مهندس محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، ایرانی و ایرانیان را مولد و پیشرو در علم  خواند و گفت: به لطف الهی و انقلاب اسلامی این خودباوری به جامعه ایرانی بازگشته است و ما از سلطه پذیری رها شدیم.  
وی به اهداف و برنامه های ملی سازمان انرژی اتمی اشاره کرد و گفت: سازمان انرژی اتمی افتخار دارد که قابلیت، زمینه سازی برای پیشرفت کشور را در همه زمینه ها داراست.  
مهندس اسلامی، تحریم کشور و تلاش برای عدم دستیابی به انرژی صلح آمیز هسته ای را مذموم خواند و گفت: تنها شرکتی که در ایران رادیو دارو تولید می کند، تحریم است و اگر توانایی دستیابی به فناوری هسته ای و قابلیت تولید چرخه سوخت هسته ای در کشور وجود نداشت، با چه وضعیتی مواجه می شدیم.
وی به تعطیلی تمامی مراکز پرتودرمانی و انرژی هسته ای ونزوئلا اشاره کرد و افزود: تمامی بیماران در ونزوئلا برای درمان به خارج از کشور می روند و اگر ما هم به این عاقبت تن می دادیم، اکنون تمامی مراکز پروتو درمانی در کشور تعطیل می شد.  
رئیس سازمان انرژی اتمی، از جمله اهداف راهبردی این سازمان را حضور در عرصه های پیشرفت عنوان کرد و یادآور شد: با همه مزاحمت ها در عرصه هسته ای، کشوری مطرح در این حوزه و همواره به عنوان یک سرباز در خدمت شما و کشور هستیم.

گامانایف چیست؟
گامانایف نوعی روش عمل مغز با اشعه (Radio surgery) است که طی آن پزشکان ضایعات عمیق مغزی را بدون نیاز به جراحی و باز کردن جمجمۀ بیمار، درمان می‌کنند. این فناوری بسیار پیشرفته این امکان را می‌دهد که حتی عمیق‌ترین بخش‌های مغز را که با جراحی معمولی امکان دسترسی به آن وجود ندارد تحت درمان قرار دهند. در این روش در یک جلسه، صدها شعاع گاما که از یک منبع کبالت ساطع می‌شود و با میزان بالا به‌ صورت متمرکز به تومور تابانده می‌شود. این تابش به صورتی است که بافت‌های نرمال و بحرانی مغز حداقل اشعۀ ممکن را دریافت نموده و آسیبی نمی‌بینند.
گامانایف دستگاهی است با هندسه خاص، با 201 چشمۀ کبالت، 60  رادیواکتیو،  که هر یک دارای کولیماتور جداگانه‌ای بوده و به گونه‌ای طراحی شده است که پرتو خروجی حاصل از چشمه‌ها در یک نقطه متمرکز می‌شوند. با قرار دادن نقطۀ تحت درمان در نقطۀ مرکزی (ایزوسنتر) دستگاه، بیشترین تخریب در ناحیه مورد نظر دریافت می‌شود، در حالیکه کمترین تخریب به بافت‌های سالم می‌رسد.

  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی
  • کد خبر : 223828
فیلم بردار
نسیم  قرائیان
تهیه کننده:

نسیم قرائیان

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *