محتوای خبری دانشکده بهداشت

گفتگو با دکتر سید حسن موسی کاظمی استاد گروه حشره شناسی دانشکده بهداشت

دکتر سید حسن موسی کاظمی به عنوان عضو کمیته اجرایی مراقبت و کنترل ناقلین و بیماری های منتقله از آنها در مناطق زلزله زده استان کرمانشاه توضیحاتی را در این خصوص ارائه کرد.

زلزله ۷.۳ ریشتری در 21  آبان ماه ۱۳۹۶ با کانون شهر  ازگله از توابع استان کرمانشاه  رخداد و به ترتیب  شهرستان سرپل ذهاب، قصرشیرین، ثلاث باباجانی و گیلان غرب  بیشترین خسارت ناشی از زلزله را متحمل شدند. متعاقبا هشت پس لرزه در این منطقه اتفاق افتاد که بزرگترین آن 31 تیر ماه  1397 در تازه آباد ثلاث بابا جانی با قدرت ۵.۹ ریشتر بود که خسارت های زیادی را به همراه داشت.
با توجه به رسالت وزارت بهداشت در ساعات اولیه زلزله اولین کار گروه مقابله با زلزله در بخش اداره کل مبارزه با بیماریهای واگیر دار وزارت بهداشت تشکیل شد و در حکمی دکتر محمد مهدی  گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیردار وزارت بهداشت دکتر سید حسن موسی کاظمی را به عنوان یکی از اعضا کمیته اجرایی مبارزه با ناقلین بیماری ها  منصوب کرد.

اهداف کمیته اجرایی مراقبت و کنترل ناقلین و بیماری های منتقله از آنها را بفرمایید.
این کمیته برای اجرای برنامه های خود دو هدف کلی و اختصاصی را تدوین کرده که مختصرا اشاره می کنم؛ هدف کلی كاهش و يا به حداقل رساندن بيماري و ناتواني هاي جسمي و رواني و فوبیای ناشي از  ناقلین و جوندگان مانند مالاریا، لیشمانیوز پوستی، تب کنگو کریمه، طاعون، گال، پدیکلوزیس، عقرب و رتیل گزیدگی، حین و بعد از بروز زلزله  هست و تا این لحظه با انجام اقدامات و کنترل‌های صورت گرفته تاکنون همه‌گیری بیماری‌های منتقله را در مناطق زلزله‌زده نداشته‌ایم، اما کمیته اجرایی کماکان نگرانی‌های خود را از این بابت دارد و بر همین اساس کنترل‌های بهداشتی بویژه در مورد دیگری به صورت جدی در دستور کار نیروها ی مستقر در منطقه وجود دارد.
همچنین کمیته اجرایی توانست با هماهنگی ها لازم، و استفاده از کادر بهداشتی مستقر در مناطق زلزله زده و برگزاری کارگاه های آموزشی به اهداف اختصاصی که بیان می شود دست یابد. این اهداف عبارتند از:  تعیین برنامه جهت تسهيل بازگشت فوري به وضعيت عادي و ارائه خدمات بهداشتي به مردم اسکان موقت و دائم؛ توجه يكسان به تمام جنبه هاي مديريت بخش بهداشت  و بیماریها، تعیین  چارچوب عملياتي براي مقابله هماهنگ با بیماریهای منتقله توسط ناقلین، توجه به مخاطرات طبيعي سموم  و ساير وضعيت هاي اضطراري در هنگام تنظيم و اجرای برنامه هاي توسعه در بخش بهداشت، سطح بندي خدمات آموزشی و اجرایی  و تدوين پروتكل هاي لازم براي پيشگيري، درمان و توانبخشي، تعیین امكانات لازم جهت مقابله،  تعیین وسایل و برنامه های موردنیاز و آموزش تخصصی نيروهاي  رسمي و داوطلب جهت دستيابي به اهداف فوق و تعیین برنامه و بروشورهای  اختصاصي  در خصوص مبارزه با ناقلین.

عملیات اجرایی و نظارتی که در این رمینه انجام خواهد شد را بفرمایید.
آموزش در سطح کارگاه، نظارت بر تهیه و  اجرا ی برنامه  چک حشره شناسی مالاریا، لیشمانیوز، جوندگان، تب کنگو کریمه، و سایر بندپایان موذی و زهر دار، آموزش و تهيه بروشورهای  اختصاصي در خصوص مالاریا، لیشمانیوز، جوندگان، گال، کنه، شپش، کک، مگس خانگی و سایر بندپایان موذی و زهر دار و راههای مبارزه با آنها، آموزش کارگاهی و تهيه برنامه عملیاتی  مبارزه با جوندگان با استفاده از طعمه مسموم  و نظارت بر حسن اجرای آن، آموزش کارگاهی و تهيه برنامه عملیاتی  مبارزه با ناقلین مالاریا و لیشمانیوز پوستی با استفاده از  سمپاشی ابقایی اماکن داخلی و نظارت بر حسن اجرای آن،آموزش کارگاهی و تهيه برنامه عملیاتی  مبارزه با  ناقلین مالاریا و لیشمانیوز پوستی با استفاده از پشه بند و توری های آغشته به حشره کش و نظارت بر حسن اجرای آن، آموزش کارگاهی و تهيه برنامه عملیاتی  مبارزه با  ناقلین مالاریا و  لیشمانیوز پوستی با استفاده از  سمپاشی و نظارت بر حسن اجرای آن، آموزش کارگاهی و تهيه برنامه عملیاتی  مبارزه با  گال، شپش، کک، مگس خانگی و  بندپایان سمی شامل عقرب و رتیل و نظارت بر حسن اجرای

سخن آخر.
در پایان لازم می دانم از حمایت های بی دریغ دکتر محمد مهدی گویا، دکتر اکبری ساری رئیس دانشکده بهداشت، دکتر صداقت مدیر گروه حشره شناسی ومبارزه با ناقلین تشکر کنم.
همچنین از تلاش پرسنل بهداشتی مستقر در مناطق زلزله‌زده جهت رصد بیماری‌ها و کنترل موارد بهداشتی، تقدیر و تشکر می کنم و امیدوارم کشور در سال های آتی آمادگی بیشتری برای پیشگیری، امداد و نجات و در نهایت  مقابله، با حوادث و بلایای غیر مترقبه طبیعی را داشته باشد.

نسیبه  جلالوند - عکس

نسیبه جلالوند - عکس