محتوای خبری مجتمع بیمارستانی امیراعلم

گفت و گو با دکتر مینا عبداللهی متخصص تغذیه بالینی به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان

دکتر مینا عبداللهی متخصص تغذیه بالینی در گفت وگویی به بایدها و نبایدهای رژیم غذایی در ماه مبارک رمضان اشاره کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران مجتمع بیمارستانی امیراعلم، به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، دکتر مینا عبداللهی، متخصص تغذیه بالینی در گفتگویی به بایدها و نبایدهای رژیم غذایی در این ماه اشاره کرد.

دکتر عبداللهی با اشاره به اینکه در ماه مبارک رمضان با رعایت اصول صحیح تغذیه می‌توان روزه‌داری صحیح توأم با ارتقای سطح سلامت جسمی و روانی را تجربه کرد گفت : معمولاً تعداد وعده‌های غذایی در هنگام روزه‌داری از 3 وعده اصلی و 2 تا 3 میان وعده، به 2 وعده اصلی و 1 میان وعده کاهش مییابد. بنابراین مواد مورد نیاز بدن باید از طریق تعداد وعده‌های غذایی کم دریافت شود. بنابراین باید توجه کرد که، هر روز بعد از افطار (یک تا چند ساعت بعد) باید دو یا سه عدد میوه مصرف شود. همچنین می‌توانید به جای یک عدد میوه، نصف لیوان آب میوه طبیعی مصرف کنید. سعی کنید بعد از افطار چند عدد بادام، فندق، پسته و ... مصرف شود.

میزان مایعات مصرفی روزه‌دار 6 تا 8 لیوان در روز توصیه می‌شود که بهتر است بین دو وعده غذایی تقسیم شود. از مصرف زیاد قهوه و نوشابه‌های گازدار خودداری کنید، زیرا سبب افزایش دفع مایعات و تشنگی می‌شوند. پرخوری و مصرف بیش از حد غذاهای پرچرب و شیرین مانند نان خامه‌ای، زولبیا، بامیه، حلوا و شله‌زرد توصیه نمی‌شود. از غذاهای آب‌پز، کبابی یا بخارپز به جای غذاهای سرخ‌شده استفاده کنید.از نان‌های سبوس‌دار مانند نان سنگک استفاده کنید.

سعی کنید روزانه یک لیوان شیر و یک لیوان ماست را حتماً مصرف کنید به جای نوشابه هم از دوغ استفاده کنید. کسانی هم که مزه شیر را دوست ندارند، می‌توانند به صورت شیر عسل، شیر خرما، شیرکاکائو و شیر موز آن را مصرف کنند.

از مصرف انواع دسرها و شیرینی‌های حاوی شکر زیاد در برنامه افطار و سحر خودداری کنید. به جای مصرف زولبیا و بامیه، از خرما استفاده کنید.

دکتر مینا عبداللهی در مورد وعده افطار این‌گونه ادامه داد: افطار را باید با یک وعده غذایی ساده مانند یک صبحانه معمولی آغاز کرد و بهتر است روزه با شیر و یا آب ولرم، خرما یا چای کمرنگ باز شود و به تدریج مواد غذایی سبک مانند نان و پنیر، گردو و سوپ مصرف شودمصرف مواد غذایی شیرین، اما با شیرینی طبیعی در هنگام افطار بسیار ضروری است. بنابراین مصرف خرما، کشمش و یا افزودن یک قاشق چای‌خوری شکر به شیر مفید است توجه شود که از غذاهای زودهضم مانند حلیم بدون روغن، پوره سیب‌زمینی، انواع خورش و یا خوراک کم چرب (خوراک مرغ و سبزی‌ها آب‌پز)، خوراک گوشت کم چرب، انواع سوپ و یا آش رقیق در افطار استفاده ‌شود.

مینا عبدالهی در مورد وعده سحری نیز توصیه‌هایی داشت: سحری سبک خورده شده و از مصرف غذاهای چرب و پر حجم برای سحری پرهیز شود. برای سحری باید غذاهایی انتخاب شوند که قند خون را به آهستگی افزایش می‌دهند. لذا بهترین مواد غذایی برای سحری نان سبوس‌دار، سبزی، حبوبات، میوه‌ها و مواد غذایی دارای پروتئین است. در هنگام سحر سعی شود از مواد غذایی دارای الیاف مانند غلات کامل، حبوبات (جو، عدس، لوبیا)، ماکارونی، سیب‌زمینی و سبزی‌ها به جای قند، مربا، نان‌های بدون سبوس مصرف شود.

به هنگام سحر بهتر است از مصرف مواد قندی و شیرین پرهیز گردد، چرا که این مواد می‌توانند در طول روز با افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون ایجاد گرسنگی را به دنبال داشته باشند.در وعده سحری از میوه‌های آبدار، سبزی و سالاد استفاده شود. توصیه می‌شود از مصرف زیاد نمک خودداری نمایید زیرا سبب احساس تشنگی در ساعات روز خواهد شد. در سحری 1 تا 2 لیوان آب بنوشید و از خوردن آب زیاد هنگام سحر به منظور جلوگیری از تشنگی در طول روز پرهیز نمایید.

از مصرف مقادیر زیاد نوشیدنی‌های کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه‌های گازدار به خصوص هنگام سحر باید اجتناب شود. مصرف گوشت زیاد، ادویه‌جات و ترشی‌ها، غذاهای پرچرب و غذاهایی مثل کله‌پاچه، سیرابی و ... در سحری توصیه نمی‌شود، این مواد تشنگی را در طول روز افزایش می‌دهند.

بهتراست بعد از خوردن سحری نخوابید زیرا وضعیت درازکش سبب برگشت مواد غذایی به مری و ترش کردن می‌شود. این کار در درازمدت باعث سوزش سر دل و بیماری رفلکس در افراد مستعد می‌گردد. مصرف غذاهای سرخ‌شده باید محدود شود چرا که باعث اختلال در هضم، سوزش سر دل و افزایش وزن می‌شود.

دکتر عبداللهی در پایان این گفت و گو با آرزوی قبولی طاعات و عبادات گفت افزایش کیفیت زندگی در سایه تندرستی ایجاد می شود و ماه مبارک رمضان فرصتی است که علاوه بر رشد از بعد روحی و اعتقادی ، سطح سلامت جسمانی خود را نیز بهبود بخشیم.

سینا یوسفی گلوردی
تهیه کننده:

سینا یوسفی گلوردی

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *