محتوای خبری معاونت بهداشت

در راستای برنامه تحول سلامت برگزار شد

پنجمین دوره کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه

کاهش آسیب، سلامت اجتماعی و حمایت های روانی اجتماعی در حوادث و بلایا از محورهای آموزشی ششمین و آخرین روز از پنجمین دوره "کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه" بود.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه، ششمین و آخرین روز از "کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه" روز دوشنبه نوزدهم بهمن ماه سال جاری با حضور دکتر شهرام خرازیها مدیرگروه سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه، معصومه سادات موسوی کارشناس مسئول پیشگیری و کاهش آسیب، عالیه زرکش کارشناس مسئول سلامت اجتماعی و دکتر فرحناز رجایی کارشناس مسئول سلامت روان در محل سالن جلسات معاونت بهداشت برگزار شد.
توضیح اینکه؛ کارگاه شش روزه مذکور، پنجمین دوره آموزشی برگزار شده برای متقاضیان همکاری در مراکز سلامت جامعه بود که در راستای برنامه تحول سلامت در بخش بهداشت و ارائه خدمات نوین سلامت، با هدف ارتقا و بروز رسانی دانش و مهارت دارندگان مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد روانشناسی اجرا شد.
در این دوره آموزشی شرکت کنندگان ضمن آشنایی با نظام شبکه بهداشتی درمانی، با چارچوب برنامه های سلامت روان، گروه های هدف برنامه و اصول مشاوره آشنا شدند. از دیگر سرفصل های آموزشی این دوره های آموزشی، می توان به مهارت های مشاوره در کار با افراد مبتلا به اختلال مصرف مواد، آموزش مداخلات روانشناختی در اختلالات اضطرابی و افسردگی، آموزش مهارت های زندگی و مهارت های فرزندپروری، اورژانس های روانپزشکی، کلیات پیشگیری از اعتیاد، خود مرماقبتی در حوزه سلامت روان اشاره کرد.
آشنایی با کلیات برنامه اختلالات مصرف مواد، نحوه ثبت و گزارش دهی، کاهش آسیب، سلامت اجتماعی و حمایت های روانی اجتماعی در حوادث و بلایا از محورهای آموزشی آخرین روز این کارگاه بود.
در جریان ششمین روز از کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه، معصومه سادات موسوی کارشناس مسئول پیشگیری و کاهش آسیب اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه ضمن تشریح برنامه کاهش آسیب، بکارگیری روش های کاهش تقاضا و اجرای برنامه های پیشگیری و درمان همگام با مبارزه با عرضه مواد را تنها روش موثر برای کاهش شیوع اعتیاد خواند.
وی با اشاره به سطوح پیشگیری از اعتیاد، افزود: سطح اول پیشگیری شامل کلیه برنامه های پیشگیرانه و اجتماع محور در محیط های آموزشی است که با هدف آگاه سازی مردم انجام می شود.
موسوی راه اندازی مراکز درمانی و بازتوانی دولتی و خصوصی معتادان را در راستای پیشگیری سطح دوم و راه انداری مراکز گذری کاهش آسیب اعتیاد را در راستای پیشگیری سطح سوم خواند و چهار مداخله اولویت دار در مراکز کاهش آسیب را شامل  توزیع سرنگ و سوزن رایگان، درمان های جایگزین با داروهای آگونیست، آزمایش HIV و مشاوره و درمان عفونت های رتروویروسی تبیین و تصریح کرد: در مراکز گذری کاهش آسیب به منظور کاهش عواقب و آسیب های بهداشتی ناشی از مصرف مواد  از قبیل ابتلا به بیماری های منتقل شونده از راه خون به خصوص HIV، عفونت های باکتریال و همچنین به منظور کاهش آسیب های اقتصادی- اجتماعی، مداخلات نه گانه کاهش آسیب بر اساس دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت به گروه هدف ارائه می شود.
در ادامه عالیه زرکش کارشناس مسئول سلامت اجتماعی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، برنامه سلامت اجتماعی را از جمله برنامه های جدید در تحول بهداشت خواند و ابعاد سلامت اجتماعی را تشریح کرد.
زرکش بعد فردی سلامت اجتماعی را نحوه تعامل فرد با افراد دیگر جامعه و مهارت های وی در مدیریت رفتار خواند و منظور از بعد اجتماعی سلامت اجتماعی را میزان فراهمی منابع و امکانات جامعه برای تحقق حقوق شهروندی افراد دانست.
وی با اشاره به تعریف مشکل اجتماعی گفت: مشکل اجتماعی زمانی مطرح می شود که یک مسئله ای از فردیت فرد گذشته و به جامعه سرایت کند.
کارشناس مسئول سلامت اجتماعی ادامه داد: در پیشگیری اولیه از مشکلات اجتماعی، محور فعالیت ها همان آموزش های پیشگیرانه مثل آموزش مهارت های زندگی، حل مسئله، تصمیم گیری، مدیرت خشم و ارتباط موثر بوده و در سطح دوم پیشگیری در واقع غربالگری و تشخیص زودرس و بهنگام آسیب های اجتماعی در افراد حائز اهمیت است.
زرکش افزود: در این برنامه، نیروهای مراقب سلامت پایگاه های سلامت ضمن غربالگری اولیه افراد به لحاظ آسیب های اجتماعی، موارد مثبت را به کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه ارجاع داده و کارشناس سلامت روان نیز موظف به انجام غربالگری تکمیلی بر اساس فرم های مربوطه بوده و ضمن انجام مداخلات و اقدامات اولیه، فرد را به سطوح بالاتر ارجاع  می دهد.
زرکش در ادامه شرح وظایف کارشناس سلامت روان در برنامه سلامت اجتماعی را تشریح و محوریت برنامه سلامت اجتماعی را خشونت خانگی خواند.
ششمین روز کارگاه منطقه ای کارشناسان سلامت روان مراکز سلامت جامعه با تشریح مداخلات موثر در اورژانس های روانپزشکی و حمایت های روانی اجتماعی در حوادث و بلایا پایان یافت./ق

خبر: خباز
عکس: اسماعیل استاجی

تهیه کننده:

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *