محتوای خبری معاونت غذا و دارو

تبریک معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران به مناسبت هفته جهانی غذا 

همزمان با آغاز هفته جهانی غذا معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تهران این روز را به متولیان تولید غذای سالم تبریک گفت.

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو تهران؛ دکتر منان حاجی محمودی معاون غذا و دارو دانشگاه، در آستانه 24 مهر آغاز هفته جهانی غذا، ضمن تبريک به متولیان و دست اندرکاران تولید غذای سالم، با توجه به شعار ملی سال 97 مبنی بر تغییر و اصلاح الگوی تغذیه برای حفظ و ارتقاء سلامت بر اهمیت برچسب کنترل اصالت کالا، نشانگر رنگی تغذیه ای (چراغ راهنما) و ایمنی مواد غذایی تاکید کرد.
دکتر حاجی محمودی، از درج برچسب چراغ راهنمایی بر روی 80 درصد محصولات داخلی خبر داد و گفت: دانشگاه‌ها موظف شدند فاکتورهای مخاطره‌آمیز مانند اسیدهای چرب اشباع و ترانس، میزان نمک و انرژی فراورده‌های غذایی را از طریق سه رنگ سبز، زرد و قرمز بر روی محصولات مشخص کنند و بدین ترتیب امکان انتخاب سالم‌تر را در اختیار مصرف‌کننده قرار دهند. برای مثال نوشیدنی دوغ که ازنظر میزان نمک در محدوده سبزرنگ قرار دارد، نسبت به محصول مشابه که در محدوده زرد قرار دارد از غلظت نمک کمتری برخوردار بوده و انتخاب مناسب‌تری برای بیماران قلبی عروقی و دیگران است.
معاون غذا و داروی دانشگاه، در خصوص اسیدهای چرب ترانس توضیح داد و گفت: این اسید در مرحله هیدروژناسیون یا اشباع روغن‌های گیاهی معمولاً ایجاد می‌شود و در حال حاضر بیشتر در کره‌های گیاهی یافت شده و به نظر متخصصان امر ازجمله ریسک فاکتورهای تشدیدکننده بیماری‌های قلبی عروقی محسوب می‌شود و نسبت به اسیدهای چرب اشباع و چربی‌های جامد مخاطرات جدی‌تری را ایجاد می‌کنند.
همچنین در خصوص سامانه «كنترل اصالت» اظهار داشت: مردم با استفاده از اين سامانه از اصالت و سلامت محصولات بهداشتي، مواد غذایی و دارويي اطمينان حاصل می‌کنند.
وی ضمن بيان اينكه كالاهاي قاچاق با اجناس تقلبي تفاوت دارد، اظهار داشت: اكثر مردم اجناس تقلبي و كالاهاي قاچاق را مترادف هم دانسته و خطرات مصرف این‌گونه كالاها را معادل هم در نظر می‌گیرند، اين در حالي است كه ازنظر ارگان‌های نظارتي بين كالاي قاچاق و اجناس تقلبي، تفاوت جدي وجود دارد.
در ادامه بیان کرد: آن دسته از كالاهايي كه از مبادي غیررسمی وارد كشور شده و نسبت به چرخه تأمین و نگهداري آن‌ها نمی‌توان اطمينان خاطر حاصل نمود، كالاهاي قاچاق هستند ولي در مقابل اجناس تقلبي با کپی‌برداری از برندهای اصلي تولیدشده و با برچسب جعلي در بازار عرضه می‌شوند. در بيشتر اوقات می‌توان رد محصولات تقلبي را در کارگاه‌های زیر پله‌ای گرفت كه متأسفانه پديده فراگيري است.
وی بابیان اينكه كالاهاي تقلبي از مخاطرات سلامت جامعه به شمار می‌آید، اعلام کرد: درصد بسياري از محصولاتي كه به‌صورت غیرقانونی و غير اصيل در كشور وجود دارند، كالاهاي تقلبي هستند، نه كالاهاي قاچاق. البته گاهي اوقات براي تهيه كالاهاي قاچاق نيز به‌منظور كسب سود بيشتر از مواد اوليه تقلبي استفاده می‌شود.
دکتر حاجی محمودی در خصوص اقدامات دولت براي كاهش مصرف محصولات تقلبي و قاچاق در حوزه بهداشت و درمان گفت: يكي از خدمات دولت در حوزه بهداشت و درمان، راه‌اندازی سامانه «كنترل اصالت» بوده كه بر اساس آن الصاق برچسب اصالت بر روي فرآورده‌های سلامت‌محور وارداتي ازجمله تجهيزات پزشكي، داروها، مواد غذايي، مکمل‌ها و لوازم‌آرایشی بهداشتي الزامي شده است.
برچسب ردیابی و کنترل اصالت کالا، بر روی محصولات وارداتی درج‌شده تا از طریق کدها و شماره ارتباطی سازمان غذا و دارو، اعتبار کالا قابل‌استعلام باشد. به‌این‌ترتیب هر یک از مصرف‌کنندگان می‌توانند به‌عنوان بازرس به ساماندهی سطح عرضه کمک کنند.
وي افزود: سامانه كنترل اصالت اين امكان را در اختيار مصرف‌کننده قرار می‌دهد كه استاندارد بودن زنجيره تأمین محصولات را كه شامل توليد، توزيع و عرضه آن می‌شود را كنترل كند. البته بر اساس شيوه عملكرد اين سامانه وجود برچسب اصالت بر روي كالا به‌تنهایی قابل‌اعتماد نيست و براي كسب اطمينان از اصالت فرآورده وارداتي بايد اطلاعات بر روي برچسب توسط مصرف‌کننده و از طريق سامانه پيامكي 20008822 استعلام و تائید شود.
معاون غذا و دارو دانشگاه؛ با اشاره به برنامه پایش محصولات غذایی در سطح عرضه گفت: سلامت فراورده‌های غذایی در طرح PMS (Post Marketing Surveillance) مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. در این طرح نمونه‌برداری از سطح عرضه صورت گرفته و دانشگاه‌ها موظف به رصد و بررسی ایمنی محصولات در سطح عرضه تحت پوشش خود هستند.
همچنین یادآور شد: نمونه‌های تهیه‌شده، طبق آزمون‌های پیش‌بینی‌شده در استاندارد ملی و ازنظر برخی مخاطرات احتمالی، مورد آزمون قرار می‌گیرند به‌طوری‌که بیش از 4 هزار آزمون بر روی محصولات، انجام می‌شود که تقریباً همگی بر اساس مخاطرات ایمنی بوده و به‌طور مستقیم ایمنی محصولات را رصد می‌کنند.
وی بابیان اینکه نمونه‌ها از تولیدات کارخانه‌ها سراسر کشور تهیه می‌شود افزود: درصورتی‌که عدم انطباق محصولات محرز شود با معاونت‌های غذا و داروی مربوطه جهت پیگیری بیشتر و در صورت لزوم برخوردهای قضایی مکاتبه می‌شود.

 

کلمات کلیدی
خدیجه  آب پر
تهیه کننده:

خدیجه آب پر