محتوای خبری معاونت غذا و دارو

حضور دکتر نمازی در همایش دستاوردهای دولت تدبیر و امید

مدرس گروه اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در همایش دستاوردهای دولت تدبیر و امید در خصوص باغ موزه نگارستان سخنرانی کرد.

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو، دکتر حمیدرضا نمازی مدرس گروه اخلاق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص تاریخچه باغ موزه نگارستان به مدعوین شرکت کننده در همایش دستاوردهای دولت تدبیر و امید گفت: این باغ در سال ۱۲۲۲ هجری قمری مطابق با 1807 میلادی ساخته شد و در زمان ساخت خارج از محدوده شهر تهران قرار داشت. فتحعلیشاه قاجار، به این باغ علاقه ویژه‌ای نشان می‌داد و اغلب مدتی از تابستان را در این باغ به سر می‌برد.
 وی ادامه داد:  فتحعلیشاه، وقتی عازم سفر می‌شد، ابتدا به این باغ عزیمت می‌کرد و بعد از تعیین ساعت سعد برای روز حرکت، سفر خود را آغاز می‌ کرد. در آن روز، روحانیان، شاهزادگان و رجال به این باغ می‌آمدند، برای سلامت شاه دعا می‌کردند و احیانا هدایایی را تقدیم می‌ کردند.
نمازی اظهار داشت: این باغ از باختر به خیابان صفی‌علی‌شاه، از خاور به خیابان دروازه شمیران، از جنوب به میدان بهارستان و از شمال به خیابان آتشکده (علایی) و محل سابق دانشکده ادبیات که در قسمت جنوب غربی آن ساختمان سازمان برنامه قرار دارد.
وی در ادامه افزود: در ۱۳۰۴ ه‍. ق. این باغ به مدت یک سال به وزارت عدلیه اختصاص داده‌شد. در زمان مظفرالدین‌شاه، پس از سفر به فرنگ و بازدید از مدرسه فلاحت امپراتوری در مسکو، اولین مدرسهٔ فلاحت ایران با استخدام یک بلژیکی در این باغ دایر شد. کمی بعد در بناهای جنوبی باغ، مدرسهٔ مستظرفه به ریاست کمال‌الملک تأسیس شد.
دکتر نمازی تصریح کرد: با گذشت زمان از آن‌جا که این باغ دیگر جزو بناهای سلطنتی نبود، رو به ویرانی رفت، تا این که در سال ۱۳۰۷ هجری خورشیدی، وزارت معارف در این محل سه بنای بزرگ ساخت و به دارالمعلمین عالی اختصاص داد. برای این کار از معمار و مهندس مهاجر روس، الکسی مارکف کمک گرفته‌شد. سپس با رعایت اصول معماری ایرانی، نقشهٔ تبدیل عمارت به دارالمعلمین تهیه گردید.
وی همچنین گفت: باغ نگارستان به دست سید علی‌اکبر باغبان طراحی شد. دبیرستان علمیه نیز تا سال ۱۳۱۱ ه‍. خ. در یکی از این سه بنا دایر بود و با تأسیس دانشسرای عالی در خرداد ۱۳۱۱ ه‍. خ. تمام بناها به این دانشسرا اختصاص یافت.
دکتر نمازی خاطر نشان کرد: در ۱۳۱۵ ه‍. خ، کتاب ‌خانه باغ ساخته شد که معاونت آن را پروین اعتصامی به‌عهده داشت. در ۱۳۳۵، مؤسسۀ لغت‌نامه دهخدا، کلاس‌های زبان‌های خارجی، جغرافیا و کلاس‌های عمومی دانشکده ادبیات دایر شد. در ۱۳۳۷ نیز مؤسسۀ تحقیقات اجتماعی در این مکان آغاز به کار کرد واز ۱۳۴۱ تا ۱۳۷۰ ه‍. خ. دانشکده علوم اجتماعی در این محل دایر بود و پس از انتقال آن، زمانی که در ۱۳۷۱ قصد واگذاری و تخریب آن را داشتند، دکتر روح‌الامینی مقاله‌ای با عنوان حسب حال‌ در روزنامۀ ''اطلاعات'' نوشت و به واگذاری و تخریب آن اعتراض کرد.
وی در پایان تاکید کرد: اتفاقات تاریخی متعددی در این باغ رخ داده که برخی از آنها عبارتند از:
محمدشاه در باغ نگارستان بر روی تخت طاووس تاج‌گذاری کرد.
میرزا ابوالقاسم قائم‌مقام، وزیر محمدشاه، در ماه صفر ۱۲۵۱ هجری قمری در زیرزمین عمارت دلگشا کشته شد.
نخستین مدرسه فلاحت در زمان مظفرالدین‌شاه در سال ۱۳۱۸ هجری قمری (۱۲۷۹ هجری خورشیدی) توسط داشر اتریشی در این مکان تأسیس شد.
مدرسهٔ صنایع مستظرفه در زمان وزارت ابراهیم حکیم‌الملک تحت ریاست کمال‌الملک در سال ۱۳۲۹ هجری قمری (۱۲۹۵ هجری خورشیدی) در عمارت حوضخانه گشایش می‌یابد.
در سال ۱۳۰۴ هجری خورشیدی به عنوان وزارت عدلیه نامیده شد.
در سال ۱۳۰۷ هجری خورشیدی به عنوان محل دایمی دارالمعلمین و دانشسرای عالی در نظر گرفته می‌شد. بدین ترتیب دو دانشکدهٔ مهم ادبیات و علوم اجتماعی در آن‌جا تشکیل شد.
اولین فرهنگستان ایران در سال ۱۳۱۴ هجری خورشیدی در اتاق شورای دانشسرا شکل گرفت.
از سال ۱۳۳۵ هجری خورشیدی به ترتیب مؤسسهٔ لغت‌نامهٔ دهخدا، مؤسسهٔ جغرافیا و مؤسسهٔ زبان‌های خارجی در این‌جا به فعالیت علمی خود ادامه دادند.
در سال ۱۳۳۷ هجری خورشیدی باغ نگارستان به مؤسسهٔ تحقیقات اجتماعی واگذار شد.
پژوهشکدهٔ فرهنگ و هنر در سال ۱۳۷۷ هجری خورشیدی در باغ نگارستان مستقر شد و در سال ۱۳۸۱ هجری خورشیدی این پژوهشکده به مؤسسهٔ پژوهشی فرهنگ و هنر تغییر نام یافت.
توضیح اینکه این مراسم در 4 اسفند 95 در باغ موزه نگارستان برگزار شد.

 

خدیجه  آب پر
تهیه کننده:

خدیجه آب پر