مراسم معارفه دستیاران نو ورود بیمارستان فارابی
دستیاران دیروز، اساتید امروز
مراسم معارفه دستیاران نو ورود بیمارستان فارابی با حضور سرپرست معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مسئولان، اساتید و روسای بخش های بیمارستان فارابی برگزار شد و هر یک از اساتید حاضر در این جلسه تجربیات خود را از دوره دستیاری بیان کردند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران بیمارستان فارابی، مراسم معارفه دستیاران چشم پزشکی نو ورود این مرکز با حضور دکتر مهدی خداپرست، رئیس بیمارستان فارابی، دکتر مهدی ابراهیمی، سرپرست معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر محمدرضا اکبری، مدیر گروه چشم پزشکی این دانشگاه و همچنین معاونان درمان، آموزشی، پژوهشی و جمعی از روسای بخش های بیمارستان فارابی صبح دوشنبه 11 مهر 1401 برگزار شد. یکی از نکات مهم این مراسم که پس از کنفرانس هفتگی بیمارستان فارابی برگزار شد، توصیه هایی بود که اساتید چشم پزشکی برای دستیاران داشتند و هریک به نوعی تجربیات خود را در قالب این نکات در اختیار دستیاران جدید قرار دادند.
آنچه که برای ما اهمیت زیادی دارد رعایت اخلاق حرفه ای است
در ابتدای این مراسم دکتر اکبری ضمن خوشامدگویی به دستیاران نو ورود بیمارستان فارابی اظهار داشت: شما منتخبان و بهترین های کشور هستید که در امتحان دستیاری پذیرفته شده اید و قرار است دوران رزیدنتی خود را در بیمارستان فارابی سپری کنید. قدر این دوران را بدانید. شاید دوران دانشجویی و اینترنی به این شکل نباشد اما دوران رزیدنتی قطعا بهترین دوران زندگی شما خواهد بود. پس تلاش کنید تا در این دوران با جدیت درس بخوانید. زیرا موفقیت در فارابی دو قسمت است، قسمت اول خودتان و تلاشی که می کنید و قسمت دوم بستری است که در این بیمارستان برای شما فراهم شده است.
وی با اشاره به اهمیت رعایت اخلاق حرفه ای در دوره دستیاری افزود: بدون اغراق بیمارستان فارابی در بسیاری از موارد یک سر و گردن بالاتر از مراکز چشم پزشکی کشور است. ما در اینجا برترین استید کشور را داریم که در خدمت مجموعه و آموزش هستند. با این حال آنچه که برای ما اهمیت زیادی دارد، رعایت اخلاق حرفه ای است. یعنی علاوه بر مسائل آموزشی و مهارت عملی، نحوه برخورد صحیح با بیماران و همکاران بسیار مهم است. نکته دیگری که در بیمارستان فارابی وجود دارد تنوع بیماری هایی است که با آن مواجه می شوید. زیرا تعداد مراجعه کنندگان به این مرکز بسیار زیاد است. ممکن است شما شبی درباره یک بیماری مطالعه کنید و روز بعد در درمانگاه با بیماری که به همان مشکل مبتلاست برخورد کنید. این برای شما یک امتیاز خواهد بود و امیدوارم که قدر این فرصت را بدانید.
در راه خدمت به بیماران نقش شما دستیاران در کنار اساتید یک نقش کلیدی است
در ادامه دکتر خداپرست نیز با اشاره به تاریخچه پربار بیمارستان فارابی اظهار داشت: جایی که شما امروز بر آن نشسته اید، جایی است که انسان های بزرگی بر آن تکیه زدند و هرکدام در زمینه چشم پزشکی کشور تاریخ ساز شدند. لذا توقع ما از شما تلاش زیاد و درس خواندن است. زیرا اعتبار فارابی به رفتار من و شما بستگی دارد. تقاضا دارم از همین امروز پیمانی را با همه دوره ای های خود ببندید تا سرانجام آن سربلندی و افتخار برای مجموعه فارابی باشد.
رئیس بیمارستان فارابی همچنین توجه به درمان بیماران را وظیفه ای مهم برای دستیاران تلقی کرد و گفت: به یاد دارم در گذشته برای دسترسی به یک پزشک باید مشقت و مشکلات زیادی را تحمل می کردیم. با این حال امروز نیز شاهد مراجعه هموطنانی هستیم که از نقاط بسیار دور افتاده کشور به بیمارستان فارابی مراجعه می کنند. نقاطی که هربار رفت و آمد برای آنان زحمت و مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت. پس توجه به روند درمانی بیماران و پیگیری کار آنان رسالت سنگینی است که بر دوش ما است. در راه خدمت به بیماران نقش شما دستیاران در کنار اساتید یک نقش کلیدی است.
در دوره دستیاری هرچه از محضر اساتید استفاده کنید باز هم کم است
دکتر ابراهیمی نیز که میهمان این مراسم بود با تبریک آغاز سال تحصیلی 02-1401 عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی تهران توجه ویژه ای به رفاه دانشجویان دارد. بنده نیز به همراه همکارانم از معاونت فرهنگی و دانشجویی برنامه ویژه ای را برای بازدید از پاویون های اینترن ها و رزیدنت ها داریم و با قول مساعدی که از طرف مسئولان دانشگاه داده شده، امیدواریم بتوانیم فعایت های مثبتی را در این زمینه داشته باشیم و مشکلات را رفع کنیم. البته بیمارستان فارابی از آن بیمارستان هایی است که مشکل خاصی ندارد و همه چیز در آن عالی پیش می رود. اگر ما بخواهیم کاری بکنیم تنها می توانیم چیزی به نکات مثبت موجود اضافه کنیم.
معاون فرهنگی و دانشجویی با اشاره به حال و هوای دوران دانشجویی و دستیاری افزود: انسان تا زمانی که دانشجوست از همه متوقع است اما زمانی که این دوران تمام می شود و شما اولین بیمار خود را معاینه می کنید می بینید مشکلات تازه شروع می شوند. اینجاست که جا عوض می شود و این بار همه از شما متوقع هستند. گاهی این مطالبات از شما به گونه ای است شاید شرایط را سخت کند. این نکته را فقط به این جهت عرض کردم که بگویم دوران دستیاری در چشم برهم زدنی به پایان می رسد. در این دوره هرچه از محضر اساتید استفاده کنید باز هم کم است و می توانید برای آینده خودتان تجربیات خوبی را کسب کنید.
در کشور ما سیستم آموزشی دستیار محور است
دکتر محمدطاهر رجبی، معاون پژوهشی بیمارستان فارابی نیز با بیان اینکه نظام آموزشی در کشور ما با بسیاری از کشورها متفاوت است عنوان کرد: شاید هیچ کجای دنیا شما سیستم آموزشی مشابه سیستم آموزشی فارابی و کشور ما را پیدا نکنید.هم از نظر آموزشی و هم پژوهشی. به عنوان مثال در آمریکا سیستم آموزشی فلو محور بوده و عملا دستیاران در آنجا تنها مشاهده کننده (Observer) هستند. اما در کشور ما سیستم آموزش دستیار محور است. یعنی شما می توانید بسیاری از جراحی ها را در مرکزی مانند فارابی یاد بگیرید. آن کسی که باید از این فرصت استفاده کند شما هستید. از امروز 4 سال زمان دارید تا هرچه که می توانید از سیستم آموزشی و پژوهشی فارابی برداشت کنید و آینده بهتری را برای خود رقم بزنید.
بیمارستان فارابی جاذبه ای دارد که نمی خواهید آن را ترک کنید
سپس دکتر حمید ریاضی، معاون آموزشی بیمارستان فارابی با اشاره به خصوصیات این مجموعه اظهار داشت: بیمارستان فارابی جاذبه ای دارد که نمی خواهید آن را ترک کنید. گاهی شاهد هستم که همکاران و اساتید تا ساعاتی از شب نیز در بخش ها و پاویون حضور دارند و این به دلیل همان جاذبه ای است که گفتم. دستیاران در سال اول بیشترین ارتباط را با درمانگاه اورژانش و درمانگاه های عمومی خواهند داشت. زیرا ریشه اصلی آموزش چشم پزشکی را شکل می دهد و می توان گفت مهمترین سال تحصیل شما نیز همین سال اول است. از شما خواهش می کنم که از همین ابتدا پرقدرت شروع کنید. چون باید شرایط خوب را از همین سه چهار ماه اول برای خود رقم بزنید.
وی دوره دستیاری را فرصتی برای افزایش ذخیره علمی، آموزشی و پژوهشی برشمرد و تصریح کرد: زمانی که درگیر کار، آموزش و پژوهش شوید، این دوره 4 ساله مانند برق و باد می گذرد و هرچه بیشتر بر ذخیره علمی، آموزشی و پژوهشی خود بیافزایید قطعا برای آینده خودتان مفیدتر است.
معاون آموزشی بیمارستان فارابی همچنین ارتباط نزدیک میان اساتید را یکی از ویژگی های مثبت این بیمارستان دانست و افزود: بسیاری از اساتید بیمارستان به صورت تمام وقت خدمت می کنند و معمولا تا ساعت 7 شب دستیاران به آنان دسترسی مستقیم دارند. این را می توان یک گنجینه گرانبها دانست. زیرا شما می توانید علاوه بر مشکلات آموزشی، حتی مشکلات زندگی شخصی خود را نیز با آنان بازگو کنید. خوشبختانه بحث منتورینگ نیز توسط مدیر توسعه آموزش دستیاری در بیمارستان به خوبی در حال انجام است و شما می توانید با تعامل خوب، از تجربیات ایشان بهره مند شوید.
در گذشته خبری از جلسات معارفه نبود!
دکتر محمدناصر هاشمیان، عضو هیئت علمی و رئیس بخش قرنیه بیمارستان فارابی نیز به بیان تفاوت های دوره دستیاری در گذشته و حال پرداخت و گفت: زمانی که چهره دستیاران جدید را می بینم بسیار خوشحال می شوم. زمانی که بنده این دوره را می گذراندم حتی این دوستان متولد هم نشده بودند و این به نظرم نکته جالبی است. در گذشته مانند امروز خبری از جلسات معارفه دستیاران یا جلسه ای برای راهنمایی آنان وجود نداشت. اما شما امروز این شانس را دارید که از بستر مناسبی که برایتان فراهم شده استفاده کنید.
وی اشاره ای نیز به نحوه آموزش دستیاران در درمانگاه قرنیه داشت و افزود: شما چیزی حدود 7 ماه از دوران رزیدنتی خود را در بخش قرنیه خواهید گذراند و در این دوره با پایه و اساس جراحی های قرنیه آشنا خواهید شد. امیدوارم دوره موفقی را در این درمانگاه سپری کنید.
در بیمارستان فارابی ما هرچه داریم از بیماران داریم
دکتر رضا زارعی، عضو هیئت علمی و رئیس درمانگاه گلوکوم (آب سیاه) بیمارستان فارابی یکی دیگر از کسانی بود که در این جلسه تجربیات خود از دوران دستیاری را مطرح کرد و اظهار داشت: زمانی که صحبت از بیماران می شود باید عرض کنم که بیماران ولی نعمتان ما هستند. باور کنید ما هرچه داریم از بیماران داریم. هر پزشکی که با بیماران بیشتری سر و کار داشته باشد و توجه بیشتری نیز به آن ها کند فرد موفق تری خواهد بود. زیرا در تشخیص بیماری های مختلف مهارت بیشتری پیدا می کند. ما امروز نمونه این پزشکان موفق را در بیمارستان فارابی می بینیم.
وی رسیدگی به مشکلات بیماران را یکی از اولویت های دستیاران دانست و گفت: باید به درد بیمار رسیدگی کرد. مطمئن هستم شما از آن دسته هستید که به مشکلات آنان توجه خواهید کرد. زیرا در نهایت باعث موفقیت خود شما خواهد شد. امیدوارم پس از 4 سال با کوله باری پر از علم و تجربه از بیمارستان فارابی فارغ التحصیل شوید.
امکانات برای دستیاران فراهم است، تنها باید علاقه مند باشید
دکتر علی طباطبایی، عضو هیئت علمی و رئیس بخش اورژانس نیز شروع سال تحصیلی جدید را به دستیاران جدید این بیمارستان تبریک گفت. وی در ادامه اظهار داشت: مهرماه همیشه برای همه ما با یک هیجان و علاقه همراه است. خوشبختانه شما توانسته اید به جایی راه پیدا کنید که می توانید آن را خانه خود بدانید. توصیه می کنم فعالیت های خود را با علاقه انجام دهید. در غیر این صورت شرایط برایتان سخت می گذرد. شما در بیمارستانی هستید که 80 تا 90 سال قبل پایه گذاری شده است و استادان مهمی در آن تحصیل کرده اند. همانطور که سایر همکاران نیز گفتند، امکانات برای شما فراهم است، تنها باید علاقه مند باشید که از این امکانات بهره ببرید.
رئیس بخش اورژانس بیمارستان فارابی همچنین استفاده از فرصت ها را در دوره دستیاری بسیار مهم دانست و عنوان کرد: در یک چشم برهم زدن یا شاید بهتر بگویم در یک چشم برهم نزدن دوران رزیدنتی شما تمام خواهد شد. زمان سریع می گذرد. پس قدر این دوران را بدانید و سعی کنید از مراجعه زیاد بیماران به بیمارستان فارابی نهایت استفاده را کرده و با معاینه بیشتر و آشنایی هرچه بیشتر با بیماری ها، از این شرایط به نفع خودتان بهره برداری کنید. و البته فراموش نکنید که رعایت نظم و انضباط کلید موفقیت شما در این راه خواهد بود.
بزرگترین حسنی که بیمارستان فارابی دارد اساتید بسیار با تجربه آن هستند
یکی دیگر از اساتیدی که در این جلسه صحبت کرد دکتر ابوالفضل کسائی، عضو هیئت علمی و رئیس بخش اربیت و اکولوپلاستی بیمارستان فارابی بود. وی با معرفی قسمت های مختلف این بخش گفت: بخش اربیت و اکولوپلاستی از سه قسمت ضایعات اربیت، ضایعات پلک و اختلالات سیستم اشکی تشکیل شده است که شما دوره ای را در این قسمت ها خواهید گذراند. اما بزرگترین حسنی که بیمارستان فارابی دارد اساتید بسیار با تجربه آن هستند. امروزه شما می توانید هر مطلب علمی را با جستجو در اینترنت بیابید. اما آنچه که شما از علم چشم پزشکی در بیمارستان فارابی می آموزید مهارت های عملی آن است. یعنی شما باید هنر جراجی و اینکه یک جراحی را چگونه انجام دهید را فرا بگیرید. اینجاست که اهمیت وجود اساتید باتجربه مشخص می شود. به عنوان مثال اگر بخشی 5 استاد دارد، هرکدام روش خود را در جراحی دارند و شما از این طریق می توانید آموزش های مختلفی را در زمینه عملی فرا بگیرید. خوشبختانه این موضوع در همه بخش های بیمارستان فارابی وجود دارد و همان چیزی است که شما باید از آن استفاده کنید.
اگر بخواهید کاری در بیمارستان فارابی انجام دهید حتما می توانید
سپس دکتر هوشنگ فقیهی، عضو هیئت علمی و رئیس بخش رتین (شبکیه) بیمارستان فارابی با ابراز خشنودی از شروع سال تحصیلی جدید اظهار داشت: از اینکه با همکاران جدید آشنا شده و دوستان جدیدی پیدا می کنیم بسیار خوشحالیم. امیدوارم با خاطره ای خوش دوره دستیاری را به پایان برسایند و این دوستی پس از پایان این دوره نیز ادامه داشته باشد. سایر اساتید همه صحبت ها را بیان کردند فقط می خواهم بگویم اگر بخواهید کاری در بیمارستان فارابی انجام دهید حتما می توانید و هر آنچه را که بخواهید می توانید بیاموزید. ممکن است طرز تفکر همه یکسان نباشد اما در هر بخش از این بیمارستان اساتیدی وجود دارند که بهترین ها را به شما آموزش می دهند. حال بستگی به خودتان دارد که از این فرصت چگونه استفاده کنید.
مسئولیت شما در دوره دستیاری فقط یادگیری است
صحبت های دکتر آرش میرمحمدصادقی، عضو هیئت علمی و مدیر توسعه آموزش دستیاری پایان بخش این مراسم بود. وی گفت: فکر می کنم برای خود من و خیلی از اساتید بیمارستان فارابی، بهترین دوران عمر همین دوره 4 ساله دستیاری بود. زیرا در این دوران دغدغه و مسئولیت کمتری وجود دارد و هر زمیان که بخواهید کار کلینیکی انجام دهید، اساتید در دسترس شما هستند تا از آنان راهنمایی بگیرید. علی رغم سختی هایی که ممکن است در کشیک ها داشته باشید اما دوران خوبی است و مسئولیت شما در این دوره فقط یادگیری است.
نظر دهید