نشست خبری رویداد ملی هوش مصنوعی و سلامت
دکتر قناعتی: با استفاده از قابلیت هوش مصنوعی از طریق نوار قلبی، می توان از بروز خطرات جدی جلوگیری کرد
در نشست خبری رویداد ملی هوش مصنوعی و سلامت با تمرکز بر کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی، بر توانمندی های دانشگاه علوم پزشکی تهران در عرصه پیشگیری و درمان بیماری های قلبی و عروقی و نقش هوش مصنوعی در تحولات آینده رشته ها تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، رویداد ملی هوش مصنوعی و سلامت، با مرکزیت سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی در 24 آبان ماه 1402 برگزار می شود و محوریت بیماری های قلبی و عروقی با استفاده از هوش مصنوعی به دانشگاه علوم پزشکی تهران محول شده است.
در نشست خبری 8 آبان 1402، دکتر حسین قناعتی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، تعاریفی از سلامت و هوش مصنوعی را بیان و افق پیش روی این عرصه را ترسیم کرد و گفت: سلامت به معنای احساس خوب داشتن است و در تعاریف سازمان بهداشت جهانی جنبه های سلامت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی را دربرمی گیرد. اهمیت سلامت معنوی در کنار دیگر ابعاد سلامت به اندازه ای است که سازمان بهداشت جهانی نیز بر آن تاکید دارد زیرا فرد بیماری که از باور معنوی برخوردار است؛ آرامش و تاب آوری بیشتری دارد و روند بهبودی را بهتر طی می کند.
دکتر قناعتی در تعریف هوش مصنوعی آن را سیستم کامپیوتری دارای توانمندی اندیشیدن، یادگرفتن و کار کردن مشابه انسان دانست و گفت: انسان براساس تجربیات و ویژگی های ذاتی که دارد توانمندی انجام کارها را پیدا می کند و در هوش مصنوعی این توانمندی براساس حجم اطلاعاتی که به دستگاه داده می شود به وجود می آید.
رئیس دانشگاه با اشاره به افق پیش روی هوش مصنوعی در تخصص های مختلف گفت: ممکن است این چالش مطرح شود که هوش مصنوعی آیا می تواند جایگزین انسان در حرفه های مختلف شود؟ پاسخ اینکه، شواهد نشان می دهد در آینده این تحول در رشته های مختلف رخ می دهد. برای نمونه، در آینده کنترل هواپیماها و ربات های جراحی به صورت اتوماتیک خواهد بود. در جراحی ظرافت حرکت دست بسیار مهم است و ربات جراح ظرافتی در حد میکرون و در نتیجه دقت عمل بالاتری دارد.
دکتر قناعتی در توضیح کاربرد هوش مصنوعی در حوزه سلامت به تجربه مرکز تصویربرداری در تشیخص بیماری کووید 19 اشاره کرد و گفت: از هوش مصنوعی در تشخیص بیماری ها می توان استفاده کرد. در مرکز تصویربرداری امام خمینی، با شیوع کووید 19، نرم افزاری را با همکاری پروفسور ربیعی از دانشگاه صنعتی شریف، طراحی کردیم که اطلاعات سی تی اسکن بیماران مشکوک به کووید را می گیرد و با دقت بالایی، بیماری را تشخیص می دهد.
رئیس دانشگاه از طراحی پروژه به کارگیری هوش مصنوعی در تشخیص سرطان سینه خبر داد و گفت: دکتر گیتی و همکاران بیمارستان امام خمینی درحال طراحی پروژه به کارگیری هوش مصنوعی در ماموگرافی هستند.
دکتر قناعتی با اشاره به به کارگیری هوش مصنوعی در زمینه بیماری های قلب و عروق گفت: با استفاده از قابلیت هوش مصنوعی از طریق نوار قلبی، می توان از بروز خطرات جدی جلوگیری کرد.
دکتر قناعتی با اشاره به نقش هوش مصنوعی در آموزش گفت: به جای اینکه ذهن دانشجویان را به انبار حافظه تبدیل کنیم می توانیم انبوه اطلاعات را به هوش مصنوعی بسپاریم و قدرت خلاقیت و نوآوری دانشجویان را پرورش دهیم.
رئیس دانشگاه با مقایسه قابلیت های هوش مصنوعی با توانمندی های انسانی گفت: انسان براثر خستگی و حالت روحی متفاوت، ممکن است کارآمدی و تشخیص درست را در لحظه نداشته باشد اما هوش مصنوعی با اطلاعاتی که به آن می دهیم این قابلیت را دارد که در هر شرایطی درست عمل کند؛ در مقابل ویژگی انسان نسبت به هوش مصنوعی در نوآوری هایی است که خلق می کند.
جایگاه هوش مصنوعی در دانشگاه
در ادامه دکتر سید احمد رضایی مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه، برگزاری این رویداد ملی را به همت مرکز ملی فضای مجازی و سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران و شهید بهشتی بیان کرد و گفت: موضوع کاهش بیماری های قلبی عروقی با استفاده از هوش مصنوعی به دانشگاه علوم پزشکی تهران، بررسی تداخلات دارویی با استفاده از هوش مصنوعی به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و استفاده از دستیار هوشمند خود مراقبتی به دانشگاه علوم پزشکی ایران سپرده شده است.
دکتر رضایی با اشاره به جایگاه هوش مصنوعی در دانشگاه گفت: این دانشگاه به دلیل برخورداری از مرکز قلب تهران و پژوهشکده بیماریهای قلب و عروق، این محور از رویداد ملی هوش مصنوعی را برعهده دارد. در دانشگاه رشته های مختلف، پروژه هایی را در زمینه هوش مصنوعی تعریف کرده اند و در گروه رادیولوژی، دندانپزشکی و ارتوپدی و... این پروژه ها فعال است.
مدیر آمار و فناوری اطلاعات دانشگاه با اشاره به ارسال 13 ایده به دبیرخانه رویداد ملی و انجام مراحل داوری ایده ها گفت: هوش برتر در اختیار انسان است و امکان تحلیل پیشرفته، مغز انسان را از سایر موجودات متمایز می کند. از این رو بشر برای شبیه سازی این مدل مغزی پلتفرم هایی را بوجود آورده و در ایران نیز کارهایی در این زمینه صورت می گیرد.
ارتقا کیفیت و توزیع عادلانه خدمات سلامت با استفاده از هوش مصنوعی
سپس دکتر فرزاد مسعود کبیر رئیس پژوهشکده بیماری های قلب و عروق، شایع ترین عامل مرگ و میر در جهان و ایران را بیماری های قلبی و عروقی دانست و گفت: براساس تحقیقاتی که در این پژوهشکده صورت گرفته، در حال حاضر 4 میلیون نفر به بیماری عروق کرونر مبتلا هستند و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰ این عدد به شش میلیون نفر برسد و باید در راستای پیشگیری از این بیماری اقدام کرد.
رئیس پژوهشکده بیماری های قلب و عروق با بیان اینکه هوش مصنوعی در علوم مختلف پیشرفتهای بسیاری داشته و عرصه پزشکی شاید آخرین حوزهای است که در این زمینه وارد شده، گفت: در بکارگیری هوش مصنوعی باید مسائل اخلاقی و دیگر ملاحظات، به دقت در نظر گرفته شود.
وی با اشاره به توانمندی بکارگیری هوش مصنوعی در بیماری های قلبی و عروقی گفت: با استفاده از این ابزار می توان از روی نوار قلب و تصویر قفسه سینه، بسیاری از اختلالات قلبی و عروقی را تشخیص داد و نیاز استفاده از روش های تشیخصی و درمانی پیچیده و تهاجمی را به حداقل رساند.
دکتر مسعود کبیر هوش مصنوعی را در توزیع عادلانه خدمات سلامت و ارتقا کیفیت خدمات موثر دانست و گفت: با استفاده از هوش مصنوعی یک پزشک عمومی در یک بیمارستان دورافتاده کشور میتواند تمام دقتهای تشخیصی و اقدامات اولیه را برای بیمار انجام دهد و همه افراد از خدمات سلامت بهره مند شوند.
نظر دهید