انجام موفقیت آمیز پانصدمین پیوند کبد در بیمارستان امام خمینی

ایران در جایگاه نخست پیوند کبد از مرگ مغزی در منطقه خاورمیانه قرار دارد

پانصدمین پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، عصر دوشنبه 18 مرداد 95 در بیمارستان امام خمینی(ره) تهران با موفقیت روی یک جوان 27 ساله مبتلا به نارسایی مزمن کبد انجام شد.

گالری عکس
سرپرست تیم پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان این مطلب که از سال گذشته با انجام بالغ بر یکصد مورد پیوند موفق کبد در زمره مراکز با حجم بالای پیوند قرار گرفته ایم، گفت: این رخداد حاکی از زیر ساخت های مناسب و نتایج کاری قابل قبول است که با مراکز مشابه در اروپا و آمریکا برابری و همگامی دارد.
دکتر علی جعفریان با اعلام این افتخار که بر اساس آمار، میزان بقاء یکساله بیماران پیوندی در این مرکز 88 تا 90درصد و میزان بقاء پنجساله 75 درصد است که همگام با مراکز خوب دنیاست، افزود: این حاصل لطف خداوند و تلاش همکارانم در اتاق عمل، بخش بستری و درمانگاه است.
وی گفت: ایران از نظر تعداد کل پیوند کبد(پیوند از زنده و جسد)، پس از ترکیه در جایگاه دوم قرار دارد ولی از نظر پیوند کبد از مرگ مغزی در مقام نخست منطقه  قرار گرفته است؛ این آمار نشان دهنده تعداد بالای مرگ مغزی در کشور بوده از این رو نیاز به دهنده زنده را کم کرده است.
دکتر جعفریان با اشاره به فراهم شدن شرایط پیوند کبد از زنده برای اطفال و امکان پیوند پانکراس برای برخی بیماران دیابتی در این مرکز افزود: با وجود بیش از 800 مورد مرگ مغزی در سال گذشته که پیش بینی می شود این رقم دو برابر باشد با عنایت به اینکه دهنده مناسب کودک کمیاب است، پیوند از خانواده برای اطفال بیمار را در دستور کار قرار داده ایم.
سرپرست تیم پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اعلام خبر راه اندازی پیوند پانکراس و پیوند بخشی از کبد زنده خانواده به کودک بیمار در شش ماهه دوم امسال، گفت: پیوند همزمان کلیه- پانکراس و کبد- پانکراس به زودی اجرایی می شود.
این جراح کبد و هپاتوبیلیاری، افزود: خوشبختانه با بهبود فرایندهای جراحی، برگزاری دوره های آموزشی پیشرفته و تامین تجهیزات و تدارک تیم پیوند موفق شده ایم، زمان عمل جراحی را از بالغ برهفت ساعت به حدود چهار ساعت، کاهش داده و تعداد خون مصرفی حین عمل را نیز به زیرچهار واحد و حتی در برخی اعمال بدون نیاز به خون تقلیل دهیم که بیانگر تفاوت های معنی دار آماری و بهبود یافته در سال های اخیر است.
وی با اشاره به ارتقاء آمار موفقیت بقاء یکساله بعد از پیوند در یک دهه اخیر از 50درصد به 88تا90 درصد، گفت: در کمتر از بیست سال گذشته، بیماران نیازمند پیوند به خارج از کشور اعزام می شدند و مجبور به صرف هزینه ای بین 400تا600هزار دلار بودند. علاوه بر آن ناگزیر از تحمل رنج و سالها انتظار در فهرست پیوند بودند ولی به لطف خدا بیماران در مدت حداکثر سه ماه توسط درمانگاه و تیم پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران ارزیابی و در صورت نیاز در لیست پیوند قرار می گیرند.
دکتر جعفریان با اشاره به اهمیت توجه به آموزش در کنار درمان بیماران، تصریح کرد: اعضاء بیش از ده گروه پزشکی، تخصصی، پیراپزشکی و پاراکلینیکی با مسائل و مشکلات درمان بیماران کبدی درگیر می شوند که این مساله نقش اثرگذاری در آموزش های پزشکی و درمان سریع بیماران خواهد داشت.
این فلوشیپ جراحی کبد مجاری صفراوی و پیوند کبد، همزمان با انجام موفقیت آمیز پانصدمین مورد پیوند کبد در پانزده سال اخیر، ضمن تشکر از همه همکاران، گفت: بیش از بیست پزشک و متخصص مختلف، حدود چهل پرستار و پرسنل اتاق عمل و بخش مراقبت های ویژه با همراهی حدود ده پرسنل پشتیبانی، اعضاء اصلی تیم پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران را تشکیل می دهند که تک تک این افراد برای هر پیوند درگیر شده و زحمات فراوانی متحمل می شوند.
جراح پانصدمین پیوند کبد با اعلام خبر پذیرش نخستین دستیار فوق تخصصی(فلوشیپ) پیوند کبد و هپاتوبیلیاری در دانشگاه علوم پزشکی تهران با مجوز وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی گفت: این روند ادامه خواهد داشت تا نیازهای کشور بر طرف شود.
سرپرست تیم پیوند کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان با ذکر نام پایه گذاران و تلاشگران عرصه پیوند کبد دانشگاه، یاد استادان دکتر عباس ربانی، دکتر محمدعلی محققی و دکتر سید حسن امامی رضوی را که در امر آموزش و ایجاد زیر ساخت های مناسب پیوند کبد اثرات ماندگاری برجای گذاشته اند، گرامی داشت و از همکاران تیم پیوند، سرپرستاران اتاق عمل بویژه غفارپور و توکلی همچنین سایر پرسنل که از ابتدای راه اندازی تیم در یک دهه اخیر مشارکت داشته اند تقدیر کرد./ق

خبر: رضا حسینمردی
عکس: حسن اسماعیلی

عالی است و افتخار بر انگیز