برگزاری نشست هماندیشی استادان با موضوع تحولات جدید در کردستان عراق در بیمارستان بهرامی
به همت مدیریت هماندیشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی تهران، نشست هماندیشی استادان با موضوع تاریخ معاصر ایران در بیمارستان فوق تخصصی کودکان بهرامی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، این نشست از ساعت 13 روز چهارشنبه، 24 آبان 96 با تلاوت آیاتی از کلامالله مجید آغاز شد.
در ابتدای این نشست دکتر متقی، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران ضمن خوشامدگویی و خیرمقدم به استادان شرکتکننده در این کارگاه، گفت: موضوعی که امروز مطرح خواهیم کرد «همهپرسی در کردستان عراق، تاریخچه و تبعات منطقهای» است و قبل از هر صحبتی در این زمینه، ما باید این موضوع را بر اساس تاریخ منطقه بررسی کنیم.
وی افزود: قبل از پیمان سال 1915، کشور عراق وجود نداشت و این کشور یکی از کشورهایی است که بعدها، پس از تجزیه امپراتوری بزرگ عثمانی پدید آمد.
دکتر متقی با اشاره به تبعات تجزیه یک امپراتوری بزرگ گفت: وقتیکه یک امپراتوری بزرگ از بین برود باید تقسیم قدرت صورت گیرد و درنتیجه باید یک امپراتوری کوچک شکل گیرد و لازمهاش این است که سرزمینهای کوچکی ایجاد شود. در این جریان انگلیس و فرانسه بهعنوان کشورهای پیروز در جنگ جهانی اول، تصمیم گرفتند که کشورهای جدیدی در منطقه شکل بگیرد. درنتیجه عراق را در شرایطی شکل میدهند که تحت حکومت عثمانی و طرز تفکرشان حکومت خلافتی بوده است و حکومتی با سه مجموعه شیعی، سنی و کردی عراق ساخته میشود که باهم هیچگونه تناسب فرهنگی و اجتماعی ندارند.
وی افزود: در سال 1958 حکومت پادشاهی در عراق بر اساس کودتایی پایان میابد و این دهه، دورانی است که ناسیونالیسم در جهان عرب شکل میگیرد؛ و عراق در این دوره در فضای کنترل مرکزی قرار میگیرد. وی همچنین افزود: در دو دهه 1970 و 1980، اکثریت تفکر قریب بهاتفاق ملت عراق بر این باور بود که عراقی هستند و درنتیجه احساس تجزیه و جدایی نمیکردند.
استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه گفت: در سال 2003، عراق موجودیت خود را از دست داد و در این زمان کردها اسم خودشان را اقلیم کردی گذاشتند و در عراق دو حزب «دموکرات» و «اتحادیه میهنی» کردستان شکل گرفت. آنچنانکه خود، فرهنگ و تاریخشان را جدای از عربها و فضای مربوط به حکومت عربها میدانستند.
وی در ادامه با اشاره به این نکته که تحولات منطقهای زمانی شکل میگیرد که دو مؤلفه هویت و حمایت بینالمللی در تقاطع با یکدیگر قرار گیرند، اظهار داشت: ازنظر هویتی، کردهای عراق خود را دارای هویت مستقل میدانستند و ازنظر حمایتی اسرائیل تنها کشوری بود که از این همهپرسی حمایت کرد.
دکتر متقی در پایان سخنان خود گفت: به نظر میرسد با روند موجود، خشونت در خاورمیانه ادامه خواهد داشت و موج تجزیهطلبی نیز در بین اقوام به وجود خواهد آمد.
توضیح اینکه در پایان جلسه، بین استادان و کارشناس برنامه پرسش و پاسخ و تبادلنظر انجام گرفت.
ارسال به دوستان