دکتر تکیان: مجمع جهانی سلامت، فرصت همکاری مشترک میان دانشگاه علوم پزشکی تهران و 24 دانشگاه تراز اول عضو پیمان گروه هشت را فراهم می آورد
سرگروه پانل توسعهٔ پایدار سلامت، گسترش هدفمند همکاری های بین المللی دانشگاه را یکی از مهمترین رسانه ها برای معرفی توانمندی نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران به تمام دنیا دانست و ابراز امیدواری کرد تا با برگزاری این نشست، به سرمایهٔ اجتماعی نظام سلامت افزوده شود.
دکتر امیر حسین تکیان، رئیس گروه سلامت جهانی دانشکده بهداشت، گفت: توسعهٔ پایدار سلامت یعنی، بتوانیم بدون آن که از منابع نسل آینده هزینه کنیم، نیازهای نسل حاضر را به خوبی پاسخ دهیم. در واقع این مهم مقوله عدالت بین نسلی نظام سلامت است. هر کشوری در زمینهٔ نظام سلامت با معضلات و اولویتهایی مواجه است و این در حالی است که در شرایط کنونی کشور، مسئله بیماریهای غیر واگیر، آلودگی هوا و... از اهمیت زیادی برخوردار است. از این رو هر کدام از موضوعات، محور اصلی یکی از پنل های علمی است.
وی افزود: توسعهٔ پایدار سلامت در این نشست بهعنوان یک پنل و گروه علمی خاص در نظر گرفته شده است چرا که این مفهوم همچون چتری است که بسیاری از اقدامات به هم پیوسته و یکپارچه را برای گروههای دیگر فراهم میکند؛ لذا دو نشست جامع (Plenary) را برای این مفهوم اختصاص دادیم که معمولاً وزرا و روسای سازمانها و دانشمندان تراز اول در آن شرکت میکنند و در خصوص ابعاد توسعهٔ پایدار صحبت می شود.
دکتر تکیان موضوع Plenary نخست را توسعهٔ پایدار سلامت برای رسیدن به پوشش همگانی سلامت عنوان کرد و گفت: قسمتی از این نشست، در مورد تغییرات آب و هوایی خواهد بود و اینکه چرا تغییرات آب و هوایی سلامت را تحت تأثیر قرار میدهد. بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت، در سال حداقل ده میلیون نفر از آلودگی هوا فوت میکنند، این رقم بسیار قابل توجه است و همان طور که می دانید ما در تهران و شهرهای صنعتی با این معضل مواجهیم.
سرگروه پانل توسعهٔ پایدار سلامت، خاطرنشان کرد: از آنجا که نظامهای اطلاعاتی ستون فقرات سیستم سلامت هستند، قصد داریم تا بدانیم این نظامها چه کمکی برای بهتر شدن سلامت به ما خواهند کرد لذا یکی از پنل ها به استفاده از سلامت الکترونیک برای رسیدن به توسعهٔ پایدار سلامت اختصاص دارد. البته پنل دیگری هم در حال آماده شدن است که در آن از تکنولوژیهای پیشرفته برای رسیدن به توسعهٔ پایدار سلامت نام میبریم. برای مثال بررسی خواهیم کرد که نقش سلولهای بنیادی، نانوتکنولوژی، مهندسی بافت و... برای اینکه بتواند به طور عام در اختیار همهٔ شهروندان قرار بگیرد و به سلامت آنها کمک کند چیست.
وی پنل جاده ابریشم را موضوعی نوآورانه خواند که با مشارکت کشورهای حاضر در جادهٔ ابریشم برگزار می شود و یادآور شد: جاده ابریشم بهعنوان یک نماد است تا ببینیم چطور میتوان از مشارکت بین کشورها برای بهبود سلامت استفاده کرد. توسعهٔ پایدار ۱۷ آرمان و ۱۶۹ هدف دارد و آرمان هفدهم که یکی از ستونهای پنجگانهٔ اهداف توسعهٔ پایدار است به مسئله مشارکت یا همان partnership می پردازد. این مشارکت میتواند بینالمللی، ملی، محلی و منطقه ای باشد و بر این اساس باید سازو کاری تدوین شود تا همه باهمکاری یکدیگر وضعیت را بهبود ببخشند. در این پنل به طور خاص جادهٔ ابریشم جدید و نحوه همکاری میان کشورهای شرق پرداخته می شود.
دکتر تکیان، پروندهٔ الکترونیک سلامت را از جمله چالش های سلامت الکترونیک در کشور خواند و گفت: میهمانان این بخش از کشورهایی دعوت شدهاند که بهترین تولید نظام الکترونیک سلامت را دارند. یکی از دانشمندان از ایالت متحده آمریکا و مدیر سابق سلامت الکترونیک سازمان جهانی بهداشت است و همین طور دو دانشمند اروپایی دیگر در پنل E- Health حضور دارند. البته تجربیات ایران را نیز بنده، با توجه به تحقیقات سابقم در مورد سلامت الکترونیک در ده سال گذشته و یکی دیگر از همکارانمان در دانشگاه صنعتی شریف بیان خواهیم کرد.
وی افزود: در پنل جاده ابریشم جدید نیز نمایندگانی از چین، قزاقستان، پاکستان، ارمنستان و... حضور خواهند داشت.
دکتر تکیان با اشاره به سخنرانان plenary توسعهٔ پایدار سلامت گفت: در plenary توسعهٔ پایدار سلامت با محوریت تغییرات آب و هوایی و آلودگی هوا، از مشاور ارشد وزیر بهداشت قطر، رئیس بخش تغییرات آب و هوایی سازمان جهانی بهداشت و دو دانشمند از آمریکا و اروپا دعوت کردهایم. همچنین از وزرای مدعو نیز خواسته میشود تجربیات کشور خودشان را مطرح کنند؛ معاون سازمان محیط زیست کشور نیز که شخصیتی دانشگاهی و در زمینهٔ آلودگی هوا صاحب سبک هستند حضور دارد.
سرگروه پانل توسعهٔ پایدار سلامت، میزبانی این نشست در ایران و دانشگاه علوم پزشکی تهران را فرصتی ملی خواند و تصریح کرد: از دو سال پیش دانشگاه علوم پزشکی تهران بهعنوان تنها دانشگاه علوم پزشکی منطقهٔ غرب آسیا در پیمان گروه هشت حضور دارد. پیمان گروه هشت، یک کنسرسیوم شامل ۲۵ دانشگاه و فرهنگستان و مؤسسه پژوهشی پیش روی دنیا در نظام سلامت است و هرسال دو نشست برگزار می کند. نشست اول جهانی است که در برلین برگزار می¬گردد و نشست منطقهای توسط یکی از دانشگاههای عضو، میزبانی میشود.
وی ضمن تشریح مفهوم نشست منطقه ای گفت: میهمانان و سخنرانان این نشست از سراسر دنیا دعوت خواهند شد اما میزبانی آن در این منطقه خواهد بود. همچنین با توجه به آزادی دانشگاه علوم پزشکی تهران در تدوین دستورات، کمیتهٔ علمی پرداختن به مسائل منطقه را نیز به خوبی در دستور کار قرار داده است.
دکتر تکیان دانشگاه علوم پزشکی تهران را بهعنوان نماد آموزش عالی کشور خواند و تصریح کرد: قطعا چنین دانشگاهی به جز مسئله تولید دانش و ارائه خدمات، وظیفه دارد تا فضا را برای سایر دانشگاههای کشور آماده نماید و همچون الگویی عملیاتی جهت سیر به دانشگاه نسل سوم و چهارم برای سایرین عمل نماید. دانشگاه نسل سوم و چهارم بر مبنای مشکلات جامعه و برای پاسخگو بودن به مسائل جامعه شکل می گیرند، از این رو باید مسئولیتپذیر باشند و بتوانند مشکلات جامعه را حل کنند.
وی ضمن برشمردن ویژگی دانشگاه های نسل سوم و چهارم گفت: این دانشگاه ها باید بتوانند با شاخههای مختلف علوم در تماس باشند؛ بعد از تماس گرفتن این علوم را در کنار هم قرار بدهند و از افزایش مرزهای دانش برای بهبود زندگی مردم و ایجاد یک جامعهٔ بهتر استفاده کنند. امروزه جمهوری اسلامی ایران، با روش سنجش مقالات، ازنظر تولید علم به رتبهٔ شانزده دنیا رسیده است، اما نیاز دارد به سمت عملیاتی کردن تولید علم برود تا نتیجهٔ آن در زندگی مردم و تولید ثروت هم دیده شود. به عبارت دیگر دانشگاه تنها در سایهٔ ارتباط معنادار بینالمللی موفق خواهد شد و این به معنی ایجاد ساختاری برای دعوت از دانشگاههای معتبر و دانشمندان تراز اول دنیا است تا با تبادل تجربیات به حل مطلوب مسائل جامعه بپردازیم.
سرگروه پانل توسعهٔ پایدار سلامت، ادامه داد: معتقدم دانشگاه علوم پزشکی تهران میتواند تا ده سال آینده جزو پنجاه دانشگاه برتر جهان باشد که یکی از عوامل مهم برای رسیدن به این موضوع visibility بینالمللی و داشتن collaboration است. در واقع برای نخستین بار، موقعیت این پلتفرم جهانی برای دانشگاه علوم پزشکی تهران فراهمشده است و دانشگاه عضو ارزشمندترین و قویترین باشگاه های فکری سلامت جهانی و سلامت عمومی است که این موقعیت را فراهم می کند تا در دستور گذاری سلامت جهانی شرکت کنیم.
وی افزود: اکنون که کشور در اوج تحریمهای ناجوانمردانه به سر میبرد و ایران هراسی بهصورت نظام مند و سازمان یافته توسط آمریکا و متحدان آن تبلیغ می شود، همکاری های بین المللی میتواند مهمترین رسانه برای رخ نمایی توانمندی نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران به تمام دنیا باشد. دانشگاه بهعنوان یک عضو غیردولتی پیمان گروه هشت، این فرصت را فراهم میکند که بیش از ۱۲۰ دانشمند از ۵۰ کشور جهان نظام سلامت ما را از نزدیک ببینند و همچنین فرصت خوبی برای دانشمندان، اعضای هیئتعلمی و... در سراسر کشور خواهد بود.
وی به تشکیل شاخهٔ دانشجویی پیمان گروه ۸ برای نخستین بار اشاره کرد و گفت: این شاخهٔ دانشجویی فرصتی را ایجاد میکند که دانشجویان از مناطق محروم هم در این نشست حضور پیدا کنند، الگوهای جهانی و افرادی که در سلامت جهان تأثیر داشتهاند را ببینند و بینش و تجربه خود را غنی کنند.
دکتر تکیان، آخرین دستاورد این همایش را نیز ایجاد فرصت برای همکاران و دانشمندان به منظور ایجاد همکاری های دو و چندجانبه دانست و تاکید کرد: این موضوع بهخودیخود به افزایش بعد علمی ما و visibility دانشگاه کمک خواهد کرد؛ ضمن اینکه فرصت خوبی پیش خواهد آمد تا دانشگاه علوم پزشکی تهران بتواند همکاریهای مشترک خود را با بقیه اعضای پیمان گروه هشت و دانشگاههای دیگر گسترش دهد.
خبر: نسیم قرائیان
ارسال به دوستان