• تاریخ انتشار : 1395/11/06 - 14:47
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 2567
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

برگزاری کارگاه دانش‌افزایی استادان دانشکده توان‌بخشی

دکتر سید محسن فاطمی: انسان‌های پویا و حاضر، همیشه به بستر و عمق موضوع توجه می‌کنند

به همت مدیریت هم‌اندیشی استادان نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، کارگاه دانش‌افزایی استادان با موضوع «حضور و پویایی در لحظه و آثار روان‌شناختی آن در زندگی» در دانشکده توان‌بخشی برگزار شد.

گالری عکس

به گزارش روابط عمومی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، در این جلسه که ساعت 10 روز سه‌شنبه 5 بهمن 95 در سالن آمفی‌تئاتر دانشکده توان‌بخشی آغاز شد، دکتر سید محسن فاطمی، فوق دکترای روانشناسی و مدرس دانشگاه هاروارد ضمن خوشامدگویی به حضار، وجود و هستی را یکی از بخش‌های مهم حضور و پویایی در لحظه یا «Mindfulness» عنوان کرد و گفت: در این زمینه ذهن انسان‌ها می‌تواند حالت‌های مختلفی به خود بگیرد که یکی از این حالت‌ها حالت انفعالی است.
وی در ادامه سه موج رفتاری، شناختی و حضور پویا در لحظه را از امواج mindfulness در حوزه درمان معرفی کرد و گفت: حضور در لحظه را می‌توانیم به ‌صورت‌های مختلفی تجربه کنیم و این باعث می‌شود نسبت به آن لحظه متفاوت عمل کنیم.
دکتر فاطمی در ادامه با اشاره به این نکته که احیای حضور در لحظه حال مهم‌ترین ویژگی mindfulness است گفت: با توجه به آیه 23 سوره معارج که می‌گوید «الّذين همْ على صلاتهمْ دائمون » یعنی «آن‌ها كه نمازها را به صورت بجا مي‏آورند»، ذکر خدا و یاد کردن مکرر او بر پویایی و حضور در لحظه تأثیرگذار است.
وی در ادامه افزود: به‌مجرداینکه آگاهی را در لحظه ایجاد کنیم، ادراک ما نیز احیا خواهد شد و این احیا شدن باعث تغییر توجه می‌شود و حاصل این تغییر نیز پویایی و حضور در لحظه خواهد بود.
دکتر فاطمی گفت: یکی از مهم‌ترین عامل‌های حضور در لحظه این است که هم در ارتباط‌های بین فردی و هم ارتباط‌های درون فردی ویژگی‌های مثبتی ایجاد می‌کند. به‌عنوان‌مثال در ارتباط‌های بین فردی اگر حضور پویا وجود نداشته باشد، باعث فقدان ارتباط بین طرفین می‌شود و این باعث می‌شود که اکسیژن عاطفی بین طرفین کم شود و از بین برود.
مدرس دانشگاه هاروارد با اشاره به سخن امام علی (علیه‌السلام) گفت: هم‌زمانی و هم‌زبانی یکی از ویژگی‌های مهم دیگری در حضور پویا در لحظه است و هرچقدر این انفصال‌های عاطفی بیشتر باشد، باعث ناتمام ماندن کار و این ناتمامی باعث عدم ایجاد حضور پویا در لحظه می‌شود. در مقابل اتصال‌های عاطفی باعث می‌شود که انسان‌ها ازلحاظ عاطفی کمال بیشتری را تجربه کنند.
وی در ادامه با بیان سخنی از امام صادق (علیه‌السلام) گفت: به فرموده امام، انسان بهشتی چهار نشانه دارد که اولی رخسار منبسط و شاد، دومی زبان نرم، سومی قلب رحیم و رئوف و چهارمی دست‌های دهنده و بخشنده است.
دکتر فاطمی همچنین افزود: انعطاف‌پذیری آدم‌ها در روابط هرچقدر بیشتر باشد، حضور پویا را بیشتر اما لجاجت در روابط عکس آن عمل می‌کند.
وی در ادامه عنوان کرد: حضور پویا در لحظه متضمن این است که بتوانیم در لحظه حال، پذیرای لذت بردن از هر چیزی در آن لحظه باشیم.
دکتر فاطمی در ادامه به یکی از مهم‌ترین علل فقدان حضور اشاره کرد و گفت: نگاه یک‌جانبه به موضوع، باعث این فقدان می‌شود؛ اما انسان‌های پویا و حاضر، همیشه بستر و عمق موضوع را نگاه می‌کنند و قبل از تجویز چیزی اول آن را تشخیص می‌دهند. همان‌طور که در مدیریت تجویز بدون تشخیص باعث خسارات زیادی در یک سازمان و جامعه می‌شود، این تجویز بدون تشخیص در روابط بین فردی نیز زیان ایجاد می‌کند. در خانواده، جامعه و سایر نهادها وقتی تشخیص وجود نداشته باشد، این امر باعث دوری آدم‌ها از یکدیگر شده و باعث انفصال عاطفی بیشتر انسان‌ها می‌شود. وقتی‌که ما سرگردان و در لحظه حضور نداشته باشیم، آن نیت بندی در فضای خلاقیت وجود نخواهد داشت.
وی در پایان سخنان خود گفت: ما به همان اندازه که حضور و پویایی را در خود و افراد بالا می‌بریم، به همان اندازه اصالت و هویتمان نیز بیشتر می‌شود و این اصالت حضور باعث می‌شود سبک زندگی انسان‌ها آگاهانه و شاعرانه و در فضای بین فردی و درون فردی باشد.
توضیح اینکه در پایان این نشست، پرسش و پاسخ و طرح نظرات بین حضار و کارشناس انجام شد و مراسم در ساعت 12 به پایان رسید.

  • گروه خبری : دفتر نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري در دانشگاه,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 65816
میر حامد  حسینی
تهیه کننده:

میر حامد حسینی