هشتمین جلسه کمیته طب انتقال خون مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) در سال 1401
در جلسه کمیته انتقال خون مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) بر ضرورت رفع چالشهای مربوط به پوشش بیمهای خون کراس مچ شده، اهمیت آموزش عوارض تزریق خون به کادر درمان و لزوم اصلاحات ثبتی در نرم افزارشفا و لیبل نمونههای خون بیماران تاکید شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) هشتمین جلسه کمیته طب انتقال خون مجتمع در سال جاری، دوشنبه 9 آبان 1401 با حضور دکتر امیرحسین اورندی معاون درمان، دکتر امیرحسین امامی رئیس بخش خون و آنکولوژی، دکتر حسین دلیلی رئیس بخش نوزادان و NICU، دکتر سید حسن اینانلو مدیر نظارت بر درمان، دکتر سمانه سالاروند دبیر علمی کمیته و مسئول فنی بانک خون، نیکو رمکی مسئول ایمنی بیمار، مائده محمودی دبیر کمیته و کارشناس بانک خون و سایر اعضا در سالن شورای ریاست برگزار شد.
دکتر اورندی ضمن تاکید بر ضرورت بررسی راهکارهای اجرایی پوشش بیمهای خدمات مربوط به خون کراس مچ شده بانک خون مجتمع از طریق معاونت درمان و اداره امور آزمایشگاههای دانشگاه در خصوص رفع چالشهای مربوط به ثبت اطلاعات بانک خون در نرمافزار شفا گفت: با توجه به اینکه بسیاری از فرآیندهای ما در این حوزه الکترونیکی است حضور کارشناسان آی تی در این جلسات برای چارهجویی در حل چالشهای موجود کمککننده است.
معاون درمان مجتمع همچنین بر لزوم استفاده بهینه از پیامرسانهای داخلی برای اطلاعرسانیهای بین گروهی تاکید کرد.
دکتر سالاروند با تبیین فرمهای ثبت عوارض تزریق خون گفت: مسئولیت ارزیابی این فرمها با مرکز ثبت عوارض سازمان انتقال خون است و تحلیلهای علمی این بررسیها، نقش مهمی در کاهش عوارض تزریق خون دارد. موضوع هموویژولانس نیز اگرچه در طول زمان منجر به بهینهسازی مصرف خون و فرآوردههای خونی شد؛ ولی قبل از هر چیز برای کمک به کاهش عوارض تزریق خون بود. طبیعتاً آگاهسازی کادر درمان با آموزشهای مستمر در این مسیر اثرگذار است.
وی در ادامه یادآور شد: باهدف اثربخشی و کاهش عوارض در همه بیماران، پکسل های خارجشده از یخچال بانک خون باید ظرف مدت نیم ساعت تزریق شود و بهتر است همکاران درخواست خود را هنگامیکه بیمار کاملاً آماده تزریق است به بانک خون ارسال کنند. البته این موضوع با تامین یخچال نگهداری پکسل در نقاط مختلف بیمارستان تا حدی قابلکنترل است.
دکتر دلیلی برگزاری ژورنال کلاب های متعدد و آموزشهای مستمر را دلیل اصلی کاهش روند درخواست خون شسته شده و اشعه دیده در بخش نوزادان و NICU عنوان کرد و عدم آگاهی کافی پزشکان و پرستاران از عوارض تزریق خون را در کاهش گزارش دهی آن دخیل دانست و افزود: بدیهی است مواردی ازایندست با آموزشها و نظارت مداوم اصلاح میشود.
دکتر امامی نیز یکی از عوامل موثر در کاهش گزارش دهی عوارض تزریق خون را بروکراسیهای پیچیده مربوط به آن عنوان کرد و گفت: در عارضههای خفیف تزریق خون، هیچکس بهطورقطع نمیتواند بگوید که تب، لرز، کهیر و سایر عوارض مشاهدهشده در بیمار مربوط به تزریق خون است. با توجه به سختگیریهایی که در ثبت این عوارض وجود دارد اغلب تنها عوارض حاد تزریق خون گزارش میشوند.
مائده محمودی با توضیح در خصوص برخی اصلاحات موردنیاز ثبت اطلاعات در نرمافزار شفا بر لزوم درج تشخیص در فرم درخواست خون اشعه دیده، اضافه شدن کد ملی و شماره پرونده به صفحه پاسخدهی بیمار اشاره کرد و ایجاد امکان متمایز کردن پذیرش نمونه مادر و نوزاد و بیماران ترخیص شده از طریق تغییر رنگ نوار مربوطه در HIS را در تسهیل فرآیندهای بانک خون موثر خواند و افزود: با تعریف دسترسی همکاران پرستار برای حذف آزمایشهای تکراری در نرمافزار شفا، برخی از چالشهای ترخیص بیماران هم برطرف میشود.
وی در ادامه با پرداختن به گزارش بازدید سازمان انتقال خون از بانک خون مجتمع به مواردی چون نقایص اطلاعات لیبل نمونه بیماران، لزوم ثبت جنسیت در مچبند شناسایی هویت بیماران و اهمیت ارائه گزارش کامل و مستمر عوارض تزریق خون اشاره کرد.
در این جلسه ضمن بررسی روند پیشرفت مصوبات پیشین، گزارش آمار مصرفی و امحای خون و فرآوردههای خونی، نسبت C/T بیمارستان، عوارض ناخواسته انتقال خون، موارد عدم انطباق، درخواست خون و عدم مصرف آن در بازه مهرماه 1401 ارائه و بررسی شد.
نظر دهید