پنجمین سمینار(مجازی) تعهدحرفه ای در خدمات سلامت
دکتر قناعتی: دانشگاهها و سازمان ها در استقرار، پایش و گسترش تعهد حرفهای نقش مهمی دارند
رئیس دانشگاه در پنجمین سمینار(مجازی) تعهدحرفه ای در خدمات سلامت بر حفظ قداست پزشکی با انجام تعهدات پزشکی، رعایت شان استادی، حفظ سلامتی و استقرار عدالت در سلامت در جامعه تاکید کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دفتر ارتباط با دانش آموختگان، پنجمین سمینار(مجازی) تعهدحرفه ای در خدمات سلامت امروز 4 اسفند 1400 در دفتر ارتباط با دانش آموختگان و با همکاری سازمان نظام پزشکی و بنیاد علمی فرهنگی استاد بهادری آغاز بکار کرد.
دکتر قناعتی رئیس دانشگاه ضمن تشکر از از زحمات استاد بهادری و همکاران ایشان گفت: از زحمات استاد ارجمند و پیشکسوت دانشگاه دکتر مسلم بهادری بسیار سپاسگزارم که مسئولیت برگزاری سمینار تعهدحرفه ای را به نحو احسن به دعهده گرفته اند.
وی ادامه داد: بحث تعهد حرفهای امر مهمی است که اگر به آن توجه نکنیم غفلت کرده ایم چون پزشکی ممزوج با تعهد حرفهای است. البته که تمامی حرفه ها باید تعهد داشته باشند اما تعهد در پزشکی بسیار مضاعف است.
دکتر قناعتی افزود: اگر یک طبیب به مسایلی که در این سمینار هم در موردش بحث و گفتگو خواهد شد، متعهد نباشد ممکن است فاجعه های بسیاری در جامعه رخ دهد. در حالیکه انجام تعهد حرفهای میتواند به حل مشکلات جامعه کمک کند.
رئیس دانشگاه گفت: وقتی یک پزشک علاوه بر طبابت، در دانشگاه هم فعالیت دارد تکلیفش دوگانه خواهد بود تعهدحرفه ای با بیمار یک جنبه و تعهد او به عنوان استاد و معلم درمقابل دانشجویان تعهدی مضاعف است. چون دانشجویان از استادان خود الگو می گیرند و استاد باید علاوه بر آموختن مسائل علمی، مسئله حرفهایگری را هم آموزش دهد.
دکتر قناعتی با بیان اینکه، حرفهایگری امر مجزایی نیست و یک امر ممزوج مستمر با وظایف استادان است، تصریح کرد: به لحاظ سازمانی و اداری، هم دانشگاهها و هم سایر سازمان ها مانند سازمان نظام پزشکی در استقرار، پایش و گسترش تعهد حرفهای نقش مهمی دارند و باید به این نقش توجه کنند.
وی بر تعهد یک پزشک نسبت به بیمار و راز او تاکید کرد و گفت: یک پزشک متعهد برای ارتقا سلامت جامعه باید علم خود را به روز کند، خارج از تعرفه پزشکی هزینه ای دریافت نکند، شان خود را حفظ کند و به پزشکی نگاه معنوی و انسانی داشته باشد که اگر غفلت کند خسارت بزرگی برای جامعه به بار خواهد آورد.
دکتر قناعتی ادامه داد: متاسفانه امروز در جامعهی ما خلا آموزش در زمینهی تعهد حرفهای یا به بیان دیگر استقرار تعهد حرفهای در باطن افراد احساس می شود که بخشی از آن به استادان برمی گردد. شاید آموزش به درستی انجام نگرفته و شاید متخلق نبوده ایم که اگر متخلق بودیم امروز این نگرانی وجود نداشت.
وی در ادامه سخنان خود، دریافت وجه اضافی از بیماران و گرفتن زیرمیزی را باعث تاسف دانست و گفت: متاسفانه بعضی اوقات شاهدیم، طبیبی که باید وظیفه اش حفظ جان بیمار با علم کامل و رفتار مناسب باشد و به مسایل نظام سلامت اهمیت دهد به کارهایی می پردازد که در شان یک پزشک نیست. هر چند تعداد این افراد بسیار اندک است ولی همین نیز موجب نگرانی است.
رئیس دانشگاه تاکید کرد: یک پزشک متعهد می تواند غیر از وظیفهی آموزشی یا درمانی در حفظ بهداشت جامعه نیز فعالیت داشته باشد و سلامت مردم را ارتقا دهد به طور مثال، در کاهش وزن افراد و جلوگیری از مبتلا شدن به فشار خون یا دیابت یا سایر مسایل مهمی که نظام سلامت را تهدید میکند خدمات ارزنده ای ارائه دهد.
دکتر قناعتی گفت: نظام سلامت نظام مقدسی است و با مشاغل دیگر فرق دارد و باید این قداست حفظ شود. امیدوارم در این سمینار به این مطالب بیشتر توجه شود و راهکارهای عملی برای حل این معضلات ارائه شود.
وی همچنین بر حفظ سلامتی پزشکان و کادر درمان برای ارائه خدمات بهتر تاکید کرد و گفت: محافظت از سلامت جسم و روان بخشی از تعهد حرفهای است ورزش کردن، خواب مناسب و برنامه ریزی برای تمامی فعالیت های روزمره، برای یک پزشک لازم و ضروری است.
دکتر قناعتی شبه علم را یکی دیگر از مسائل مهمی خواند که موجب آزار جامعه پزشکی گردیده و توجه به این مهم را ضروری دانست و افزود: بعضی از افراد با ادعای کذب طب اسلامی (مبنایی برای طب اسلامی وجود ندارد) از مردم سواستفاده می کنند ما باید راه کاری برای اصلاح این روند پیدا کنیم چون سلامت جامعه اولویت کادر پزشکی است.
وی با اشاره به سخنی از پیامبر اکرم(ص) که فرموده اند، من آمده ام تا انسان ها را به نهایت اخلاق و انسانیت برسانم، اظهار کرد: به تبعیت از پیامبر اعظم (ص) امیدوارم بتوانیم به عنوان یک پزشک وظیفه و رسالت خود را که حفظ سلامت جامعه است به انجام برسانیم.
وی در بخش پایانی سخنان خود، بر استقرار عدالت در سلامت جامعه تاکید کرد و گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی ما در زمینهی علمی پیشرفت های چشمگیری داشته ایم به عنوان مثال در زمینهی پیوند کبد، پیوند کلیه و سایر پیوندها، جراحیهای پیشرفتهی قلب، تاوی، اینترونشن های عروقی مغز، انواع استنتینگ های داخل مغزی، درمان مدرن آنوریسم مغزی Cerebral aneurysm))، در زمینهی سرطان، داروهای سرطان و تکنولوژی پزشکی، اما هنوز در توزیع عادلانه سلامت در کشور دچار مشکل هستیم.
رئیس دانشگاه خاطر نشان کرد: استقرار عدالت هم جزیی از وظایف پزشک است و وظیفه یک پزشک فقط درس خواندن نیست. همه ما پزشکان یک رسالت اجتماعی داریم و بیش از نیمی از آن رسالت اجتماعی و اخلاقی، گذشت، فداکاری و دانشاست و به بیانی بهتر پزشک یک حکیم است.
نظر دهید