نشست شورای سیاستگذاری علم و فناوری دانشگاه برگزار شد
دکتر کریمی: باید به محققان دانشگاه اعتماد بیشتری شود
با حضور رییس دانشگاه و معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت و پژوهشگران برجسته دانشگاه، فرصتها و چالشهای پژوهشی موردبررسی قرار گرفت.
گالري عکس
در این نشست که شنبه 30 دی 96 در سالن شورای دانشگاه تشکیل شد، ابتدا دکتر ملکزاده معاون تحقیقات و فناوری وزیر بهداشت، به بررسی وضعیت پژوهشی دانشگاه و جایگاه آن در رتبهبندیهای بینالمللی پرداخت و گفت: حوزه پژوهش باوجود مشکلات و محدودیت منابع، به دلیل برخورداری از نیروی انسانی علاقهمند توانسته به یکی از اهداف سند بالادستی، دست پیدا کند و رتبه اول را ازنظر تعداد مقاله و استنادات در منطقه به دست آورد.
نقش کلیدی دانشگاه در تولید علم
وی بابیان اینکه برای کسب موفقیتهای بیشتر هنوز جای کار بسیاری وجود دارد افزود: دولت و مجلس باید سرمایهگذاری بیشتری در این زمینه داشته باشند و پژوهشگران نیز باید تلاش بیشتری کنند تا از رقابتی که در سطح دنیا وجود دارد باز نمانیم.
دکتر ملکزاده نقش دانشگاه علوم پزشکی تهران در تحقیقات حوزه پزشکی را اساسی و کلیدی دانست و گفت: 30 درصد کل تحقیقات رشته پزشکی متعلق به دانشگاه علوم پزشکی تهران است که بایستی این دانشگاه موردحمایت بیشتری قرار گیرد تا بتواند اهداف سند بالادستی را محقق نماید.
ایدهها و پیشنهادهای اعضای شورا
سپس هریک از اعضای شورا به بیان دیدگاهها و نظرات خود پرداختند.
دکتر شاهین آخوندزاده به امکانات محدود پژوهشی گروهها اشاره کرد و گفت: تجهیزات و امکانات محققان پاسخگوی نیاز امروز نیست و باید در این زمینه حمایتهای بیشتری صورت گیرد.
وی بر تقویت علوم پایه تأکید کرد و گفت: باید بخشی از افرادی که جذب رشتههای علوم پایه میشوند از حوزه پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی باشند تا بتوانند ارتباط مؤثری را با مراکز تحقیقاتی برقرار کنند.
دکتر رامین کردی نیز بر بینالمللی سازی حوزه پژوهش تأکید کرد و گفت: تحقق این امر جزء سیاستهای دانشگاه است به این منظور جلساتی را با دستاندرکاران حوزه پژوهش برگزار کردیم تا مدلی را طراحی کنیم که بینالمللی سازی وارد عرصه پژوهش شود.
سپس دکتر رسول دیناروند جهتدهی و هدفگذاری فعالیتهای پژوهشی را ضروری دانست و افزود: باید از پژوهشهایی که منجر به تولید و خلق ثروت میشوند و در جهت پاسخگویی به نیازهای جامعه هستند حمایت بیشتری صورت گیرد.
وی بابیان اینکه باید به پژوهشگران حرفهای اعتماد کرد گفت: اگر بروکراسی را برای پژوهشگران برتر و شناختهشده تسهیل کنیم قطعاً با سرعت بیشتری میتوانند به فعالیتهای پژوهشی خود ادامه دهند.
دکتر محمد عبداللهی با تأکید براینکه شرایط کنونی پژوهشگران بسیار بهتر از گذشته شده است افزود: این تغییر رویه را بهخوبی میتوان احساس کرد که نشاندهنده مفید بودن جلساتی است که برگزار میشود.
وی بر تقویت Ph.D. by research تأکید کرد و پیشنهاد داد: در مدرکی که به فارغالتحصیلان این دوره ارائه میشود عنوان by research درج نشود. همچنین بهجای تمرکز برافزایش تعداد مقالات، کیفیت مقالات و مباحث اخلاقی انتشارات موردتوجه قرار گیرد.
در ادامه دکتر سیدرضا مجدزاده، از دکتر ملکزاده خواست Social science را بهعنوان یکی از رشتههای نوپا، موردتوجه قرار دهند و گفت: مراکز تحقیقاتی کوچکتر به حمایتهای بیشتری نیاز دارند. همچنین لازم است موانع دریافت گرنت های بینالمللی برای محققان برداشته شود.
وی همچنین خواستار تسهیل فرایندهای پژوهشی شد و پیشنهاد داد: ایدهها و نظرات همه فعالان عرصه پژوهشی دانشگاه جمعآوری و مورداستفاده قرار گیرد.
دکتر علی احمدیان نیز بر تخصیص منابع براساس عملکرد محققان تأکید کرد و گفت: باید تخصیص اعتبار به استاد جایگزین تخصیص گرنت به پایاننامه شود. براین اساس اساتید براساس بودجهای که در اختیارشان قرار میگیرد دانشجو میپذیرند و این امر به تسهیل فرآیندها و سیستم نظارتی دانشگاه کمک میکند.
وی افزود: برای رسیدن به تحقیقات هدفمند باید پایاننامهها به سمت اولویتها و نیازهای دانشگاه هدایت شود.
دکتر شاهین مرآت نیز بر رفع دغدغه معیشتی اعضای هیات علمی و محققان جوان دانشگاه تأکید کرد و گفت: اگر بتوانیم این بخش از مشکل نیروهای جوان را برطرف کنیم انگیزه بیشتری برای فعالیت در عرصه پژوهش خواهند داشت.
سپس دکتر احمد اسماعیلزاده تأکید کرد: دانشجویان PhD باید در اختیار اساتید باشند تا با برنامهریزی مناسب از این پتانسیل استفاده بهینه شود. همچنین روند داوری پروژهها نیاز به بازنگری و اصلاح دارد.
وی خواستار مدیریت صحیح بودجههای پژوهشی شد و گفت: در همه جای دنیا محدودیت اعتبارات وجود دارد مهم این است که با مدیریت صحیح این بودجه را به سمت مگا پروژههایی برد که به رفع نیاز کشور کمک کند.
دکتر احمدرضا دهپور نیز این گردهمایی را که بهمنظور بازنگری شیوههای مرسوم گذشته برگزار میشود مثبت ارزیابی کرد و گفت: بهتر است بهجای پذیرش دانشجوی تحصیلات تکمیلی از طریق آزمون متمرکز، به گروههای آموزشی اجازه دهند خودشان دانشجویان را انتخاب کنند.
وی خواستار پیوند علوم پایه و بالینی شد و گفت: علوم پایه بهتنهایی نمیتواند نیاز کشور را تأمین کند و لازم است بین علوم پایه و بالینی ارتباط مؤثری برقرار شود.
دکتر عباس کبریایی زاده نیز با تأکید بر اینکه روش پذیرش دانشجویان مقطع PhD باید تغییر کند افزود: دستکم باید نیمی از پذیرش دانشجویان این مقطع از رشتههای پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی باشند.
وی افزایش مطالعات آینده نگارانه در دانشگاه را ضروری دانست و افزود: برای مگاپروژههای دانشگاه باید مطالعه اولویتسنجی صورت گیرد تا براساس آن نیازها و اولویتهای دانشگاه بهصورت علمی مشخص شود. همچنین تجهیزات دانشگاه باید روزآمد شده و افزایش یابد.
دکتر نیما رضایی نیز بر بازنگری روشهای آموزشی و پژوهشی دانشگاه تأکید کرد و گفت: بایستی از محققان خواسته شود که نیازهای پژوهشی خود را بیان کنند.
وی پیشنهاد داد ضمن توجه به زمینه تحقیقاتی و علاقهمندی محققان برجسته و انتظارات دانشگاه، با پژوهشگران تفاهمنامهای منعقد شود تا تحقیقات آینده براین اساس شکل گیرد.
دکتر محمدرضا آی نیز بر برقراری ارتباط سیستماتیک بین علوم پایه و بالینی تأکید کرد و گفت: یکی از موفقترین مدلهای دانشگاه، رشته مهندسی پزشکی است. این گروه با 15 عضو هیات علمی، تاکنون 30 دستگاه را وارد بازار کرده است که برای ادامه مسیر خود نیاز به حمایت بیشتری دارد.
وی افزود: بایستی بودجههای تحقیقاتی براساس میزان فعالیت محققان تخصیص پیدا کند تا افرادی که فعالیت بیشتری میکنند موردحمایت بیشتری نیز قرار بگیرند.
تأکید بر پیگیری دغدغه محققان
سپس دکتر صحرائیان معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه به جمعبندی مطالب مطرحشده پرداخت و گفت: دغدغه پژوهشگران را پیگیری خواهیم کرد.
وی افزود: دانشگاه برای انجام پژوهشهای هدفمند باید اولویتهای پژوهشی را تعریف کند و امکانات دانشگاه با اجرای مگاپروژهها در اختیار جامعه قرار گیرد. به این منظور مراکز تحقیقاتی را تشویق خواهیم کرد که در مگاپروژهها مشارکت کنند و جانی دوباره بگیرند.
دکتر صحرائیان تأکید کرد: برای استفاده ازنظرات پژوهشگران و بررسی مسائل حوزه پژوهش این جلسه بهصورت فصلی ادامه پیدا خواهد کرد.
تأکید بر همفکری و هماندیشی با محققان
در ادامه جلسه دکتر کریمی رییس دانشگاه، پس شنیدن نظرات اعضای شورا، نیاز امروز دانشگاه را بهرهمندی از ایدههای اساتید دانست و گفت: وضعیت امروز دانشگاه روشن است. در این شرایط همه از کمبود اعتبارات گلایه دارند درحالیکه بحث ما کمبود بودجه نیست بلکه استفاده از همفکری محققان و صاحبنظرانی است که میتوانند به دانشگاه کمک کنند.
وی افزود: باوجود فشار سنگینی که حوزه درمان و مسائل طرح تحول سلامت به دانشگاه تحمیل میکند ما با حمایت و برنامهریزی تلاش کردیم آموزش و پژوهش تحت تأثیر این شرایط قرار نگیرد.
دکتر کریمی با اشاره به مسائلی که از سوی اعضای شورا مطرح شد گفت: بخشی از مشکلاتی که بیان شد مانند پذیرش دانشجویان PhD نیاز به سیاستگذاریهای خارج از دانشگاه دارد. اما بسیاری از موارد در داخل دانشگاه قابل انجام است.
رییس دانشگاه خواستار تسهیل فرآیندهای اداری شد و گفت: باید دستورالعملهای قدیمی و نحوه پاسخگویی معاونتها و دانشکدهها به اساتید، دانشجویان و کارکنان بازنگری شود این توصیهای است که من بارها و بارها به آن تأکید کردهام.
دکتر کریمی بر اعتماد به اساتید و محققان تأکید کرد و گفت: اگر انتظار داریم تحقیقات هدفمند در دانشگاه افزایش یابد، باید اعتماد بیشتری به پژوهشگران صورت گیرد.
وی افزود: پاسخگویی به سازمانهای نظارتی نباید عامل بازدارنده ما در تسهیل فرآیندها باشد تا وقتیکه درست و شفاف عمل میکنیم نباید نگران مسئلهای باشیم لذا معاونتها و روسای دانشکدهها اختیار کامل دارند تا پروسههای اداری را موردبازنگری قرار دهند.
وی در پایان سخنان خود بر تقویت ارتباط علوم پایه و بالینی تأکید کرد و گفت: از هر پیشنهاد قابل اجرایی که به تقویت ارتباط علوم پایه و بالینی کمک کند استقبال خواهیم کرد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: مهدی کیهان
متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید: