پیگیری پنج دستور اخلاقی در جلسه شورای اخلاق دانشگاه
با حضور رییس دانشگاه و در شورای اخلاق دانشگاه، پنج دستور تعهد حرفهای، اخلاق در پژوهش، وضعیت آموزش اخلاق پزشکی و کمیتههای اخلاق بیمارستانی دانشگاه و مأموریت دانشگاه در توسعه دانش اخلاق پزشکی کشور در طرح تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی موردبررسی قرار گرفت.
در این نشست که 22 خرداد 95 در سالن شورای دانشگاه برگزار شد، ابتدا گزارش دکتر امینی از فعالیتهای دفتر تعهد حرفهای، دکتر یونسیان از وضعیت اخلاق در پژوهش، دکتر جلیلی از وضعیت آموزش اخلاق پزشکی، دکتر علی پور از عملکرد کمیتههای اخلاق بیمارستانی و دکتر پارساپور از مأموریت ویژه دانشگاه در توسعه دانش اخلاق پزشکی کشور در طرح تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی مطرح شد.
سپس اعضای شورا درخصوص موضوعات مطرحشده به بحث و تبادلنظر پرداختند.
رییس دانشگاه نیز در جمعبندی مطالب مطرحشده، با بیان اینکه تشکیل کمیتهها و تولید مستندات به معنای بهتر شدن وضعیت نیست افزود: در زمینه اینکه مستندات تولیدشده در تغییر رفتار افراد تا چه اندازه تأثیر گذار بوده است شواهدی در اختیار نداریم.
وی افزود: برنامهها و دستورالعملها ابزاری هستند که با کمک آن اصلاحات لازم در مجموعه ایجاد شود ولی باید توجه داشت آنچه موردسنجش قرار میگیرد این ابزارها نیستند بلکه نتیجه کار و تغییر رفتاری است که ایجاد میشود.
رییس دانشگاه با بیان اینکه تغییر رفتار بهزودی اتفاق نمیافتد افزود: نمونههایی وجود دارد که از طریق آموزش اصلاحاتی در مجموعه صورت گرفته است بهعنوان مثال بیمارستانی در شهر تهران وجود دارد که نیروی حراست آن آموزشدیدهاند و یا نیروهای حراست مرکز قلب تهران رفتار مناسبی با بیماران دارند چراکه اهمیت این موضوع در این بیمارستانها درک شده و برای آن وقت صرف کردند و به نتیجه رسیدند.
وی با تاکید بر ارزیابی تعهد حرفهای گفت: ارزیابی تعهد حرفهای از شهریورماه سال 95 حداقل برای گروههای منتخب باید به اجرا درآید.
دکتر جعفریان در زمینه شیوهنامه ارزیابی رفتار حرفهای دانشکده پزشکی تصریح کرد: همزمان با ارزیابی فراگیران سطوح مختلف باید اعضای هیات علمی نیز در معرض این شیوهنامه قرار بگیرند.
رییس دانشگاه با اشاره به مأموریت دانشگاه در ترویج دانش اخلاق پزشکی کشور گفت: با توجه به اینکه مأموریت دانشگاه توسعه دانش اخلاق پزشکی در طرح تحول و نوآوری آموزش علوم پزشکی است باید این مأموریت را در طول سه ماه آینده به نتیجه برسانیم لذا جلساتی را با نمایندگان قطبها برگزار و روشهای پیشنهادی متناسب با دومین برنامه راهبردی اخلاق پزشکی کشور مطرح شود.
وی بر لزوم تشکیل کمیتههای سازمانی بررسی طرحهای پژوهشی تاکید کرد و گفت: تشکیل کمیتههای سازمانی در بیمارستانهای امام خمینی، شریعتی و مرکز طبی کودکان که مراکز تحقیقاتی متعددی دارند ضروری است و با ایجاد این کمیتهها بسیاری از مشکلات رفع میشود.
دکتر جعفریان خواستار پیگیری تشکیل کمیته اخلاق بیمارستانی شد و افزود: شورای اخلاق دانشگاه موضوعات مهمی را که لازم است در کمیته اخلاق بیمارستانی بررسی شود به بیمارستانها ابلاغ میکند تا راهکار اصلاحی ارائه دهند.
وی افزود: در زمینه رعایت اصول اخلاقی علاوه بر پزشکان و پرستاران، بایستی سایر گروههای مرتبط با بیماران نیز آموزش ببیند. لذا معاونت توسعه و حراست در این زمینه برنامهریزی کنند. همچنین در شبکههای بهداشتی نیز لازم است برای گروه مراقبت سلامت راهنمای اخلاقی تدوین شود.
رییس دانشگاه از دانشکدههایی که دروس اخلاق تدریس میکنند خواست برای اثرگذاری بیشتر در فراگیران، از گروه اخلاق پزشکی دانشگاه مشورت بگیرند.
دکتر جعفریان با تاکید براینکه در دستور جلسه آینده گزارش روند نظارت بر کمیتهها مورد بررسی قرار گیرد افزود: کمیتهها و مصوبات زیادی در دانشگاه داریم که باید نحوه اجرا و عملکرد آنها مورد نظارت قرار بگیرد.
وی افزود: معمولاً برای تدوین مستندات وقت زیادی صرف میکنیم که دیگر زمانی برای اجرای آن باقی نمیماند. هرچند که لازم است چشماندازی برای آینده خود داشته باشیم اما نیازی نیست همه مراحل آن را پیشبینی کنیم چراکه سرعت تغییرات زیاد است و نمیتوان برنامهای نوشت که برای 5 سال نیازی به بازنگری نداشته باشد.
رییس دانشگاه در پاسخ بهنقدی که طرح تحول سلامت را شتابزده میدانند افزود: اگر این طرح با سرعت انجام نمیشد چه کسی میخواست آن را اجرا کند. درستترین کار این بود که 6 ماه فشرده روی آن متمرکز شدند و ضمن اجرای آن اشکالات را شناسایی و اصلاح کردند.
در ادامه جلسه مقرر شد نظرات اعضای شورا در خصوص برنامه راهبردی اخلاق پزشکی وزارت بهداشت، در اختیار دبیر شورای اخلاق دانشگاه قرار گیرد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: مریم موسوی
متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید: