اخبار جلسات و نشست ها

 

 

در جنوبی‌ترین مرکز آموزشی درمانی دانشگاه

یک‌صد و هجدهمین جلسه دوره چهارم هیئت‌رئیسه دانشگاه برگزار شد

در یک‌صد و هجدهمین جلسه دوره چهارم هیئت‌رئیسه دانشگاه، ضمن ارائه گزارشی جامع از فعالیت‌های بیمارستان ضیائیان در حوزه‌های مختلف آموزشی، پژوهشی و درمانی، برنامه‌های مختلف این بیمارستان در مسیر ارتقا و توسعه تشریح شد.

گالری عکس
در یک‌صد و هجدهمین جلسه دوره چهارم هیئت‌رئیسه دانشگاه که روز یکشنبه ششم تیر سال 95 در بیمارستان ضیائیان برگزار شد، دکتر عفت پناه رییس این بیمارستان به ارائه گزارشی جامع از عملکرد و برنامه‌های آن در سه حوزه آموزشی، پژوهشی و درمانی پرداخت و گفت: بیمارستان ضیائیان با 157 تخت مصوب و 142 تخت فعال، در پرتراکم‌ترین منطقه تهران واقع‌شده است که قریب به نیمی از ساکنان آن زیر خط فقر هستند و به‌عنوان جنوبی‌ترین مرکز آموزشی درمانی دانشگاه، انتظار می‌رود که مسئولان توجه ویژه‌ای به آن داشته باشند.
وی با اشاره به وجه تمایز بیمارستان ضیائیان با سایر بیمارستان‌های دانشگاه گفت: نخستین بخش آموزشی دستیاری طب سالمندی در کشور در این بیمارستان قرار دارد. ضمن این‌که نخستین و تنها مرکز آموزش دستیاری پزشک خانواده دانشگاه نیز محسوب می‌شود.

گزارش رییس بیمارستان ضیائیان
دکتر عفت پناه بابیان این‌که 26 عضو هیئت‌علمی، 55 پزشک غیر هیئت‌علمی، 270 پرستار و درمجموع 537 پرسنل در بیمارستان ضیائیان مشغول خدمت‌رسانی هستند گفت: درزمینهٔ خدمات سرپایی و همچنین پاراکلینیک، هر نوع خدمتی که در قالب بیمارستان عمومی (General Hospital) باشد، در این بیمارستان ارائه می‌شود.
وی شایع‌ترین علت مراجعه به بیمارستان را تروما و پس‌ازآن، بیماری‌های قلبی عروقی و فشارخون بالا عنوان کرد و در ادامه با اشاره به چشم‌انداز بیمارستان گفت: در نظر داریم به‌عنوان برترین بیمارستان عمومی دانشگاه درزمینهٔ ارائه خدمات درمانی کارآمد و عادلانه شناخته شویم و برای رسیدن به این هدف، برنامه‌ای استراتژیک و عملیاتی طرح‌ریزی کرده‌ایم.
دکتر عفت پناه، بیمارستان ضیائیان را با خیل عظیم مراجعین آن، بستر مناسبی برای آموزش فراگیران خواند و گفت: این بیمارستان در سال 94 شیب صعودی قابل‌توجهی در آموزش مقطع Under Graduate داشته است و به مرکز آموزشی مطلوبی برای اینترن ها تبدیل خواهد شد.
وی با اشاره به گسترش تعاملات بیمارستان ضیائیان با فراگیران گفت: شناسایی و تشویق فراگیران برجسته، نحوه تعامل با فراگیران رشته‌های پرستاری و توان‌بخشی، آشنایی فراگیران با محیط بیمارستان در بدو ورود، نیازسنجی و بررسی وضعیت موجود از بیماری‌های شایع همچون زخم بستر و برگزاری برنامه‌های آموزشی مشترک ازجمله اقدامات انجام‌شده در این راستا است.
رییس بیمارستان ضیائیان افزود: کمبود اعضای هیئت‌علمی، کمبود فضای فیزیکی در درمانگاه‌های آموزشی، عدم پذیرش بیمه‌گروه‌های تخصصی پزشکی خانواده و طب سالمندی توسط سازمان‌های بیمه‌گر، نداشتن عضو هیئت‌علمی کافی در گروه تخصصی پزشکی خانواده و طب سالمندی، ازجمله چالش‌های ارتقای آموزش بالینی در این بیمارستان است.
وی ضمن اشاره به فعالیت‌های پژوهشی بیمارستان، با اشاره به تأسیس واحد توسعه تحقیقات بالینی در سال 93، از مشارکت بیمارستان در دو مطالعه بزرگ کوهورت خبر داد و در ادامه به بیان تلاش‌های انجام‌شده برای اجرای برنامه‌های پژوهشی مشترک با سایر واحدهای دانشگاه پرداخت.
دکتر عفت پناه افزود: طولانی شدن بررسی طرح‌ها در کمیته اخلاق پزشکی، نبود الزامات قانونی مشخص و کافی برای دانشجویان در پیگیری پایان‌نامه‌های دانشجویی، کمبود طرح‌های HSR، کمبود تعداد طرح‌های تحقیقاتی مشترک با سایر مراکز تحقیقاتی، کمبود نیروی انسانی همکار در طرح‌ها، کمبود بودجه لازم و عدم تخصیص به‌موقع آن به طرح‌ها ازجمله چالش‌های حوزه پژوهش در بیمارستان ضیائیان است.
وی با اشاره به فعالیت‌های بیمارستان درزمینهٔ پوشش و تعهد حرفه‌ای، تکریم بیمار و اخلاق پزشکی گفت: تشکیل ماهیانه کمیته اخلاق پزشکی با حضور اساتید دانشگاه و برگزاری کارگاه‌های آموزشی ازجمله این فعالیت‌ها است. نصب راهنماهای مختلف برای مراجعین و اطلاع‌رسانی به بیماران در بدو ورود، ضمن بستری و حین ترخیص از دیگر اقدامات بیمارستان است.   
دکتر عفت پناه غفلت از معرفی خود به بیمار از سوی پرستار و پزشک مسئول به بیمار را از اشکالات موجود در بیمارستان‌های سطح کشور دانست و گفت: آمار معرفی پزشکان حدود 50 درصد است که در مورد پرستاران به رقم بالاتری می‌رسد.
وی افزود: در سال 91، داروخانه بیمارستان ضیائیان به حلقه داروخانه‌های بیمارستانی دانشگاه پیوست و در سال 94 بازنگری در فارماکوپه دارویی آن آغاز شد. این در حالی است که تقریبا هیچ دارویی خارج از لیست فارماکوپه تأمین نمی‌شود. برای مصرف منطقی دارو نیز جلساتی برگزارشده است.
رییس بیمارستان ضیائیان، محدودیت فضای داروخانه، عدم پرداخت به‌موقع مطالبات از سازمان‌های بیمه‌گر و نبود داروسازی بالینی مقیم در بیمارستان را ازجمله چالش‌های داروخانه دانست.
وی از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان در محورهای مختلف خبر داد و گفت: به برکت این طرح، در حال حاضر این بیمارستان دارای هفت پزشک متخصص و هفت پزشک مقیم در شب است. همچنین علی‌رغم وجود همه مسائل، موفق شدیم که در سال گذشته سه مرتبه از وزیر بهداشت و دانشگاه لوح تقدیر دریافت کنیم.  
دکتر عفت پناه با تأکید بر این‌که دریافت خدمات باکیفیت، تکلیف ما و حق مراجعین است گفت: روان‌سازی در اجرای پروژه‌های ساختمانی و عمرانی، تأمین تجهیزات و ملزومات پزشکی و غیرپزشکی، تأمین نیروی انسانی تخصصی و فراهم کردن راهکارهای لازم برای دریافت به‌موقع مطالبات از سازمان‌های بیمه‌گر ازجمله درخواست‌هایی است که بیمارستان ضیائیان از ستاد دانشگاه انتظار دارد.
در بخشی دیگر از این جلسه، دکتر داوودی رییس بخش جراحی، دکتر وهابی رییس بخش سالمندان و دکتر امیدی معاون آموزشی دانشگاه به بیان مسائل و چالش‌های مختلف بیمارستان درزمینهٔ های مختلف پرداختند و دکتر غلامی رییس داروخانه‌های بیمارستانی دانشگاه نیز به تبیین وضعیت داروخانه بیمارستان ضیائیان پرداخت.
در ادامه جلسه، اعضای هیئت‌رئیسه دانشگاه، با بررسی گزارش‌ ارائه‌شده، نقطه نظرات و راهکارهایی را برای رفع چالش‌ها و ارتقای وضعیت این بیمارستان بیان داشتند.

جمع‌بندی رییس دانشگاه
دکتر جعفریان رییس دانشگاه، ضمن تسلیت شهادت مولای متقیان امیرالمؤمنین علی (ع) بابیان این‌که هر بیمارستانی اقتضائات و محدودیت‌های خاص خود را دارد گفت: بیمارستان ضیائیان پیش‌ازاین به‌عنوان مرکز درمانی محسوب می‌شد و در حال حاضر به مرکز آموزشی درمانی مبدل شده که این امر مزایایی برای بیمارستان ایجاد کرده است.
وی بابیان این‌که بیمارستان ضیائیان یک دوره گذار از بیمارستان جنرال درمانی به بیمارستان آموزشی را سپری کرد گفت: سال گذشته تخصص طب سالمندی در این بیمارستان راه‌اندازی شد و پزشکی خانواده نیز در مقطع تخصصی، در حال جذب دستیار است.
دکتر جعفریان با اشاره به بازدید اخیر وزیر بهداشت از بیمارستان ضیائیان، این بازدید را فاقد هرگونه بازخورد منفی خواند و با مثبت خواندن مسیر حرکت بیمارستان گفت: موقعیت جغرافیایی و جمعیتی بیمارستان، از ویژگی‌های خاص آن است. ویژگی دیگر، حضور هیئت‌علمی جدید و جوان در بیمارستان است که می‌تواند در استفاده از روش‌های نوین و تسریع امور، کارگشا باشد. به‌عنوان‌مثال تخصص طب سالمندی در این بیمارستان در مدت‌زمانی زودتر از بیمارستان‌های دیگر راه‌اندازی شد که این از مزایای بیمارستان است.
وی بحث واگذاری‌ها و برون‌سپاری‌ها را نیازمند توجه و ملاحظات بیشتر دانست و در ادامه با اشاره به لزوم رعایت ضوابط و چارچوب‌ها گفت: معتقد به استقلال بیشتر واحدها هستیم به‌شرط آن‌که مشکلات و گرفتاری‌های آن‌ها گریبان گیر دانشگاه نشود. در این میان، هرچقدر که ارتباط میان دانشگاه و محیط بهتر باشد، نفع هر دو طرف تأمین می‌شود.
رییس دانشگاه با تأکید بر این‌که بیمارستان ضیائیان باید جنرال باقی بماند گفت: این بیمارستان با ظرفیت در حدود 150 تخت خواب، نبایستی به بیمارستان فوق تخصصی تبدیل شود و نباید شاخه‌شاخه شدن (Fragmentation) در آن روی دهد که البته در این میان، طب خانواده و سالمندی، مسئله‌ای مجزا است.  
وی افزود: یکی از مسائلی که بیمارستان ضیائیان در افق میان‌مدت و بلندمدت باید چاره‌ای برای آن بیندیشد، پاسخگویی مناسب به تعداد بالای مراجعین سرپایی آن است. در بحث نقشه هیئت‌علمی نیز پس از تصویب آن، در مورد این بیمارستان ساده می‌توان تصمیم‌گیری کرد چراکه در آموزش عمومی تکلیف آن روشن است.
دکتر جعفریان با جدی دانستن موضوع تعهد حرفه‌ای گفت: با تلاش‌های دفتر تعهد حرفه‌ای، تا پایان تابستان گام جدیدی در این زمینه برمی‌داریم که انشاء الله نتیجه آن ابلاغ خواهد شد.
وی بر ایجاد هماهنگی‌های لازم میان بخش‌های دارو، درمان و آموزش در بیمارستان، برای بهبود اطلاع‌رسانی تأکید کرد و در ادامه از ابلاغ دستورالعمل پرداخت مبتنی بر عملکرد و اجرایی شدن آن در شهریور خبر داد.
رییس دانشگاه، ارتباط بیمارستان با پزشکان عمومی منطقه را ایده خوبی دانست و گفت: می‌توان با مطرح کردن این مدل در قالب یک پروپوزال، ارتباط لازم را با وزارت بهداشت، شهرداری و سایر ارگان‌ها برقرار کرد. ضمن این‌که حوزه بهداشت باید برای برنامه‌ریزی این طرح، نقش محوری داشته باشد.  
وی افزود: در سال 94 باوجود رویارویی با محدودیت جدی منابع طرح تحول نظام سلامت، توازن مالی دانشگاه مثبت بود. در گزارش بیمارستان ضیائیان نیز، موازنه مالی این بیمارستان در سال گذشته منفی نبود.
دکتر جعفریان با اشاره به امکان استفاده از بحث تله مدیسین در مشاوره‌های فوق تخصصی گفت: می‌توانیم به‌صورت پایلوت این کار را آغاز کنیم.
خبرنگار: زهرا صادقی
عکاس: جمشید ربیعی  









تهیه کننده: