به همت واحد تحقیقی و توسعه معاونت غذا و دارو تهران

توصیه های تغذیه ای در ماه مبارک رمضان

تغذیه‌ی صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل "تنوع" و "تعادل" در برنامه‌ی غذایی است.

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو ، به نقل از واحد تحقیق و توسعه؛ تغذیه‌ی صحیح در ماه مبارک رمضان مانند سایر اوقات، به معنی رعایت دو اصل "تنوع" و "تعادل" در برنامه‌ی غذایی است. "تنوع" به معنی استفاده از گروه های غذایی اصلی شامل نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی‌ها، میوه‌ها و گروه گوشت و جایگزین‌های آن و "تعادل" بدین معنی است که از همه‌ی گروه‌های غذایی به مقدار کافی مصرف کرده و از کم خوری یا پرخوری پرهیز شود.

وعده‌های غذايي در ماه رمضان به سه وعده افطاري، شام و سحري تقسيم می‌شوند و افرادي كه در ماه رمضان روزه می‌گیرند بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه خوردن افطاري و سحري با رعايت اعتدال ضروري است.
سخنگوی واحد تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو در خصوص توصیه‌های تغذیه‌ای مربوط به وعده سحری گفت:
وعده سحری باید تأمین‌کننده بیشتر انرژی بدن در طول روز باشد. در وعده سحری، مصرف غذاهاي سبك و مختصر شامل گروه‌های غذايي شير و لبنيات (مانند شير، ماست و پنير)، میوه‌ها و سبزی‌ها، نان و غلات (مانند برنج و نان) توصيه می‌شود مانند نان و پنير و سبزي كه يكي از عادات خوب غذايي هم‌وطنان در اين ايام است.
همچنین: سه عمل نادرست که روزه‌داران در وعده سحری انجام می دهندعبارتند از:
1- روزه‌داری بدون میل کردن وعده سحری:
برخلاف تصور برخي افراد، روزه بدون سحري نه‌تنها موجب كاهش وزن نمی‌شود بلكه به دلیل افت شديد قند خون در طي روز موجب مي شود تا شخص روزه‌دار در زمان افطار تمايل بيشتري براي خوردن غذاهاي شيرين و چرب پيدا كند و همين موضوع درنهایت منجر به‌اضافه وزن و چاقي می‌شود.
2- استفاده از مواد غذایی باانرژی بالا ازجمله مواد چرب و قندی:
بسياري از افراد معتقدند هنگام سحري بايد از مواد غذايي كه انرژي بالايي دارند استفاده كنند تا در طول روز احساس گرسنگي نكنند به همين خاطر به خوردن غذاهای پرچرب رو می‌آورند درحالی‌که مصرف مواد غذايي پرچرب تشنگي شديدي را در طول روز برای فرد به ارمغان آورده و باعث ايجاد مشكلات عدیده‌ای ازجمله چاقی و ناراحتی‌های گوارشی در افراد می‌گردد.
3- نوشیدن بیش‌ازحد نرمال چای در وعده سحری:
از نوشيدن بیش‌ازاندازه چای در وعده سحري اجتناب نمایید چون چاي باعث افزايش دفع ادرار و از دست رفتن نمک‌های معدني كه بدن شما در طول روزبه آن احتياج دارید می‌شود.
در ادامه با اشاره به توصیه‌های تغذیه‌ای مربوط به وعده افطار افزود:
افراد بايد افطار خود را با يك يا چند عدد خرما، چاي كمرنگ يا شير ولرم به همراه مقداري نان، سبزي و پنير آغاز كنند.
استفاده از میوه‌ها و سبزی‌ها در زمان افطار و در فاصله زماني بين افطار تا سحر به دليل اينكه منبع خوبي از فيبر هستند براي دستگاه گوارش مفيد بوده و مانع بروز يبوست می‌شود. مواد غذایی پر فیبر آب زیادی در خود جذب می‌کنند و بدن می‌تواند این آب را به آهستگی در طول روز جذب کند. لازم به ذکر است که مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد اســـت لــذا تـــوصيه می‌شود كه در وعده افطار حتی‌المقدور 3 تا 5 عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش‌ازحد خرما نيز مانند ساير شیرینی‌ها پرهيز شود.
کارشناس واحد تحقیق و توسعه در خصوص کارهای نادرست که باید از انجام آن‌ها در وعده افطار پرهیز کنیم گفت:
1- يكي از عادات غذايي نادرست روزه‌داران اين است كه به دليل تشنگي زياد، افطار را با آب سرد و یا نوشیدنی‌های سرد شروع می‌کنند که توصيه می‌شود افطار را با  نوشیدنی‌های گرم و يا ولرم مانند آب ولرم، چاي کمرنگ و شیر گرم آغاز كرده و سپس از خرما يا كشمش استفاده كنند زيرا اين دو سبب كنترل اشتها شده و از پرخوری به هنگام افطار ممانعت می‌کنند و مصرف آب زياد به هنگام صرف افطار سبب اختلال در هضم مواد غذايي می‌شود. بعد از صرف سحري نيز بســـياري از روزه‌داران از بيــــم تشنــــگي در طول روزبه مقدار فراوان آب می‌نوشند كه عادت صحیح غذایی نيست.
2- مصرف بیش‌ازحد مواد غذايي شيرين و پرچرب و سرخ‌شده (ازجمله آش رشته غلیظ، حلیم، زولبیا و بامیه و انواع شیرینی‌ها) هنگام افطار منجر به تشنگي می‌شود و مصرف نوشیدنی‌های زياد به‌خصوص مايعات خنك با رقيق كردن اسيد و آنزیم‌های دستگاه گوارش باعث اختلال در هضم و جذب مواد غذايي می‌گردد.
و در پایان در خصوص تغذیه‌ای مربوط به وعده شام توصیه‌های را نمود:
شام خود را با غذاهاي سبك كم قند و فيبردار مثل سوپ و سبزی‌ها يا سالاد كه فشار چنداني به معده وارد نمی‌کند شروع كرده و سپس سراغ شام اصلي برويد.
مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آب‌میوه، شیر کم‌چربی، دوغ بدون نمک و کم‌چرب در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک می‌کند که تعادل آب و الکترولیت‌های بدن شما در هنگام روزه‌داری حفظ شود.

 

کلمات کلیدی
خدیجه  آب پر
تهیه کننده:

خدیجه آب پر