• تاریخ انتشار : 1397/07/22 - 19:39
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 17846
  • زمان مطالعه : 12 دقیقه

سال تحصیلی جدید دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور به طور رسمی آغاز شد

دکتر کریمی: آقای رییس جمهور با جوانان نخبه دانشگاهی بیشتر صحبت کنید

مراسم رسمی آغاز سال تحصیلی دانشگاه ها، مراکز پژوهشی و فناوری کشور به میزبانی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران، با حضور رییس جمهور، وزاری بهداشت و علوم، روسای دانشگاه های تهران و علوم پزشکی تهران، اساتید و دانشجویان برتر کنکور سراسری برگزار شد.

گالري عکس روابط عمومي دانشگاه

گالري عکس خبرگزاري جمهوري اسلامي 

گالري عکس خبرگزاري ايسنا

گالري پايگاه اطلاع رساني دولت

گالری عکس وب دا
در این مراسم که روزیکشنبه 22 مهر 97 در تالار علامه امینی برگزار شد، دکتر کریمی رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران، ضمن تبریک آغاز سال تحصیلی جدید به دانشگاهیان و خیرمقدم به رییس جمهور گفت: سخنانم را در قالب یک تشکر و یک خواهش بیان می کنم. از دکتر روحانی تشکر می کنم که بسیار مستدل و محکم در سازمان ملل سخنرانی کردند.  باعث افتخار است که  از زاویه حقوقی و بسیار قابل قبول و منطقی در سازمان ملل در برابر سخنان نه چندان محکم، بلکه بسیار سست، بی پایه و غیرقابل قبول سران برخی کشورها، سخنرانی کردید.

تاکید بر حفظ مرزهای علمی کشور
رییس دانشگاه، با بیان اینکه، من حرف دلم را راحت و بی پیرایه بیان می کنم، گفت:  ما هشت سال جنگ و دفاع مقدس را تجربه کردیم و اکنون  به نظر می رسد در جنگ دیگری هستیم.
وی با اشاره به تفاوت  جنگ اقتصادی امروز با دوران دفاع مقدس گفت: در آن دوران، ملت جنگ را پذیرفته بودند و وقتی شیپور آن نواخته می شد، همه آمادگی داشتند و کمک و همراهی می کردند.  ولی اکنون شیپور جنگ اقتصادی به گوش بعضی ها یا نمی رسد یا سخت می رسد. درحالی که به نظر می رسد این جنگ واقعی تر و جدی تر از گذشته است و کشور را با چالش هایی روبرو می کند.
دکتر کریمی در تکمیل سخنان خود افزود:  ما در آن دوره سربازان بسیاری خوبی داشتیم و جوانان برومند بسیاری، به دفاع از کشور می پرداختند. ولی امروز علاوه بر مقاومت ملت، به سربازهای دلیر دیگری نیاز داریم که این سربازها همان  نیروهای نخبه ای هستند که از دانشگاه ها فارغ التحصیل می شوند.
رییس دانشگاه در این بخش از سخنان خود به درخواست خود از رییس جمهور اشاره کرد و گفت: این سربازان، با تبلیغاتی که از آن سوی مرزها به داخل کشور منتقل می شود، گاهی مایوس و دلسرد می شوند و نیاز به توجیح بیشتری دارند. لذا از شما می خواهم همانگونه که در عرصه سیاست خارجی با سخنان حقوقی و مستدل خود سران کشورها را قانع می کنید در داخل هم با نخبگان دانشگاهی و جوانان برومندی که از این دانشگاه ها فارغ التحصیل می شوند بیشتر صحبت کنید. آنان سخنان شما را به عنوان بالاترین مقام  اجرایی کشور می پذیرند.
وی خواستار حضور بیشتر رییس جمهور در دانشگاه شد و گفت: از شما می خواهیم بیشتر به محیط ها و جلسات دانشگاهی بیایید و با دانش آموختگان دانشگاه ها صحبت کنید.
دکتر کریمی با یادآوری خاطره ای از سخنرانی دکتر روحانی، در41 سال پیش در مسجد حکیم اصفهان گفت: در آن زمان که من و شما بسیار جوانتر از امروز بودیم، بازهم بسیار امیدوارانه صحبت می کردید و به نظر می رسد لازم است باردیگر با نخبگان که همان سربازان جنگ اقتصادی هستند سخن بگویید.
 رییس دانشگاه، در پایان سخنان خود بر حفظ مرزهای علمی کشور تاکید کرد و افزود: اگر در هشت سال دفاع مقدس رزمندگان و خانواده های بسیاری با جان و ابروی خود مرزهای خاکی کشور را حفظ کردند امروز وظیفه ما به عنوان دانشگاهیان و بدنه اجرایی کشور است که مرزهای علمی، فکری و فرهنگی و نیروهای متخصص کشورمان را حفظ کنیم تا آیندگان قضاوت نکنند که در این دوره مرزهای علمی کشور جابه جا شده است.

موفقیت دیپلماسی علمی و سیاسی کشور

دکتر نیلی احمدی آبادی رییس دانشگاه تهران، با اشاره به میزبانی دو دانشگاه در این مراسم گفت: حضور رئیس جمهور در مراسم رسمی آغاز سال تحصیلی، این سنت حسنه را هر ساله تداوم می بخشد.
وی با اشاره به گوشه ای از موفقیت ها و پیشرفت های دانشگاه ها  گفت: در سال 97 براساس برخی از رتبه بندی ها بیش از 20 دانشگاه کشور در بین بیش از 26 هزار دانشگاه، جز هزار دانشگاه برتر جهان قرار گرفتند.
دکتر نیلی احمدآبادی جایگاه علمی دانشگاه های ایران را در رده شانزدهم دانست و گفت: نرخ رشد انتشار مقالات و نمایه ها بیانگر کیفیت دستاوردهای علمی دانشگاه هاست و این روند روبه رشد ادامه دارد.
رییس دانشگاه تهران با بیان اینکه تبادل استاد و دانشجو بین دانشگاه های ایران و مراکز علمی دنیا در حال گسترش افزود: ما سالیانه میزبان تعداد زیادی دانشجو و محقق از سراسر دنیا هستیم و دنیا به خوبی پذیرای دانشمندان و دانشجویان ما است و این مجموعه مبادلات تصویر بسیار خوبی از ایران در دنیا را بوجود آورده است.
دکتر نیلی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به توفیق دیپلماسی سیاسی کشور که در سایه رهنمودهای مقام معظم رهبری و همت دولت بوجود آمده گفت: ما شاهد موفقیت های دیپلماسی و انزوای امریکا در حوزه بین الملل هستیم و در پیروزی ایران در دادگاه لاهه، اساتید دانشگاه ایران و بویژه دانشگاه تهران نقش بسزایی داشتند.
وی افزود: مجموعه دیپلماسی علمی و دیپلماسی سیاسی  باعث موفقیت های اخیر ایران در عرصه بین المللی شده و دانشگاه ها  فعالیت در این عرصه را وظیفه خود می دانند و برای این همکاری اعلام آمادگی می کنند.

سخنان نمایندگان اعضای هیات علمی و دانشجویان

در ادامه نماینده ای از اعضای هیات علمی و دانشجویان به بیان خواسته های این دو قشر دانشگاهی پرداختند.
دکتر شمرانی به نمایندگی از اعضای هیات علمی گفت: اینجا سرزمین امید است و ما هنوز امیدمان را از دست نداده ایم و معقدیم اساتید و دانشجویان می توانند این امید را صدچندان کنند.
وی از رییس جمهور خواست که دانشگاه ها را بیشتر باورند کنند افزود: ما با علم و اگاهیمان می توانیم بر مشکلات غلبه کنیم.
این استاد دانشگاه با اشاره به مسئله تحریم ها گفت: از دانشگاه ها حمایت کنید و اجازه دهید در این زمینه به دولت کمک کنند. قطعا دانشگاهیان کوتاه ترین و بهترین راه را برای رسیدن به نتیجه انتخاب می کنند.
دکتر نادریان دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به نقش دانشگاه ها در حل مشکلات کشور اشاره کرد و گفت: در همه جای جهان دانشگاه ها را به صورت فعالانه برای حل مشکلات کشورها راه حل ارایه می دهند ولی در کشور ما هنوز نقش دانشگاه ها دیده نشده است.
وی با اشاره به وضعیت خوب شاخص سرمایه انسانی در کشور گفت: آموزش عالی و آموزش پرورش برای پرورش این نیروهای جوان چه کرده است؟
نماینده دانشجویان با طرح این پرسش که بیش از یک دهه مسئله ریزگردها مطرح است اما اموزش عالی در این زمینه چه کرده است افزود: به جای آزمون سراسری بایستی خلاقیت و مهارت حل مسئله در نیروهای جوان  تقویت شود.

تببین دستاوردهای علمی کشور
در ادامه، دکتر هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان این مقدمه سخنان خود را آغاز کرد و گفت: امروزه هزاران سوال از مسئولین نظام وجود دارد و ای کاش این سوالات بی پاسخ نماند و عرصه برای متقلبین و سارقان عقیده جوانان باز نشود. چون مسئولیت گمراهی جوانان و دانشگاهیان  بر عهده مسئولانی است که این سوالات را بی پاسخ گذاشته و یا می گذارند.
دکتر  هاشمی با اشاره به دستاوردهای کشور  در آستانه ورود به چهلمین سال انقلاب اسلامی گفت:  تعداد دانشجویان در ابتدای انقلاب اسلامی حدود ۲۰۰ هزار تن بود که امروز به بیش از ۴ میلیون تن، افزایش یافته است.
وی افزود:  تا سال۵۷  تعداد دانشجویان دکترای حرفه ای در کشور، ۱۰ هزار نفر بود و اکنون به ۷۰ هزار نفر رسیده است. همچنین در آن زمان دانشجویان ، در ۴۰۰ رشته مقطع تحصیل می کردند که تاکنون این تعداد به سه هزار  رشته مقطع رسیده است.
وزیر بهداشت اشاره به افزایش اعضای هیات علمی و رشد تولیدات علمی کشور گفت: در طول ۴ دهه گذشته تعداد اعضای هیات علمی در کشور از ۷ هزار نفر به ۸۰ هزار نفر افزایش یافته است. همچنین تعداد مقالات ISI از ۷۰۰ مقاله در سال ۵۷ به بیش از ۴۲ هزار مقاله رسیده و سهم ایران از تولید علم در جهان از 0.1 به ۱.۵ درصد افزایش یافته است.
دکتر هاشمی با بیان این که در چهار سال دولت یازدهم و یک سال دولت دوازدهم توانسته ایم از نظر علمی در جهان از رتبه ۱۸ به رتبه ۱۶ برسیم و در نیمه اول سال ۲۰۱۸ میلادی نیز به رتبه ۱۵ دست یافته ایم، افزود: در تربیت نیرو در تخصص های مورد نیاز حوزه پزشکی به گونه ای برنامه ریزی شد که در حال حاضر نیازی به اعزام بیماران به خارج از کشور نداریم و هر روز صدها بیمار از کشورهای مختلف برای درمان به ایران سفر می کنند.
 وی با اشاره به توفیقات بسیار کشور در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی در دهه های گذشته گفت: در آغاز دولت یازدهم، در شاخص فناوری در رتبه ۱۲۸ جهان بودیم که در پایان دولت یازدهم به رتبه ۷۵ و در دولت دوازدهم به رتبه ۶۸ ارتقا پیدا کرده ایم.
دکتر هاشمی با اشاره به نقش دانشگاه در  مرجعیت علمی که همواره مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده است افزود: در حوزه تحقیقات علوم پزشکی، در دو سال گذشته استنادات به مقالات علوم پزشکی، ۴۰۰ درصد رشد داشته است. همچنین در زمینه تحقیق و پژوهش نیز ۵۶ نفر در دانشگاه های علوم پزشکی کشور حضور دارند که از دانشمندان یک درصد برتر دنیا در رشته های خودشان هستند. این درحالی است که در آغاز دولت یازدهم، فقط ۸ دانشمند یک درصد برتر در دانشگاه های علوم پزشکی حضور داشتند.
 وزیر بهداشت بابیان این که در حال حاضر برای تحقق کامل سند چشم انداز ۱۴۰۴ ایران در حوزه علوم و فناوری، باید بیش از گذشته تلاش کنیم، افزود: باید تلاش کنیم تعاملات علمی دانشمندان و دانشجویان را با نهادهای معتبر بین المللی گسترش دهیم و از این فضا برای انتقال و بومی سازی فناوری و ایجاد اشتغال در همه زمینه ها استفاده کنیم.
وی افزود: باید موانع موجود در برقرار ارتباط با بزرگترین مراکز علمی جهان را برداریم و ایران را به عنوان پذیرنده مهم منطقه ای مراکز بزرگ جهان، مطرح کنیم. باید تلاش کنیم  دانش و فناوری و خلق ثروت از طریق شرکت های دانش بنیان، جایگزین نفت شود.

رقابت علمی ایران فراتر از کشورهای درحال توسعه
در ادامه، دکتر غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه نظام آموزش عالی و دانشگاه های کشور بنا به شواهد موجود همواره نهادی تغییر آفرین، اثرگذار ومتعهد به آرمان های دینی و ملی بوده اند، گفت: دانشگاه فقط مرکز تولید دانش فنی و مادی نیست؛ بلکه مرکزی بی بدیل برای تفکر و تولید دانش، بینش و مسئول انتقال سنت های فکری، ارزش های اجتماعی و فرهنگ ملی و دینی است.
وی با اشاره به کسب رتبه اول رشد علمی در جهان در سال 2017 گفت:  در بین ۲۵ کشور برتر تولید کننده علم دنیا، ایران با رشد ۸.۹ درصد رتبه اول رشد علمی را کسب کرده و کشور های روسیه و چین به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند. با توجه به این جایگاه، رقابت علمی ایران فراتر از مجموعه کشورهای در حال توسعه و در گردونه رقابت با کشورهای توسعه یافته است.
وزیر علوم با اشاره به رشد تولید علم در ایران برمبنای مدارک و مقالات ثبت شده در پایگاه های معتبر جهانی گفت: این رشد طی سال های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ صعودی بوده است، به گونه ای که در سال ۲۰۱۷ در مقایسه با سال ۲۰۱۲ رشد ۳۴ درصدی را تجربه کرده ایم.

مراسم آغاز سال تحصیلی، احترام در برابر علم و دانش

در ادامه دکتر روحانی رییس جمهور، این مراسم را به نوعی احترام و کرنش در برابر علم، دانش، پژوهش و فناوری دانست وبا بیان اینکه مخاطب این کرنش اساتید و دانشجویان عزیزمان هستند افزود: دانشگاه همانطور که امام(ره) فرمود می‌تواند مبدأ تحولات باشد و دانشگاه می‌تواند مظهر اقتدار باشد همانگونه که مقام معظم رهبری بر آن تأکید کرد.
دکتر روحانی واژگان دانشجو و استاد را دو واژه بسیار زیبا و غرور آفرین در دانشگاه توصیف کرد  و با تاکید بر اهمیت نقش امید در موفقیت و توسعه کشور گفت: علت موفقیت‌هایمان در دولت یازدهم، از امید به آینده شروع شد و دیدگاه مردم نسبت به آینده بود که جامعه ما را در مسیر جدیدی قرار داد.
رییس جمهور با بیان اینکه دانشگاه‌ها باید نقاد و پرسشگر باشند و باید دولت را نقد کنند افزود: وقتی موضوعی را نقد می‌کنیم، باید شرایط کشور را دقیقاً بدانیم. وقتی دستور ورزش به فردی می‌دهید، به سلامت و سن او هم توجه می‌کنید، نمی‌شود به همه نسخه ورزش یکسانی داد. شرایط کشور، شرایط یکسانی نیست. ما در این شرایط باید ببینیم چه کاری می توانیم انجام دهیم و راه حل چیست؟ نه در یک شرایط ایده‌آل.
دکتر روحانی با اشاره به وعده خود به دانشگاهیان و تلاش در تحقق آن گفت: ما  دانشگاه امن می خواهیم نه دانشگاه امنیتی، ما دانشگاه قانونمند با انضباط می خواهیم. دانشگاهی که از قیود حزبی و جناحی آزاد  و محل تحقیق، نقادی، پرسشگری و پاسخ به بسیاری از سوالات باشد
وی در پایان سخنان خود در پاسخ به درخواست رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران درخصوص ارتباط بیشتر رییس جمهور با دانشگاه گفت: این توصیه بحق و درستی است امیدواریم خدا توفیق دهد عامل به این نصحیت باشیم.
 توضیح اینکه در ادامه مراسم از رتبه های برتر کنکور سراسری با اهدای لوح  و جایزه قدردانی شد.
خبرنگار: سمیرا کرمی
عکس: جمشید ربیعی

  • گروه خبری : گروه های مطالب,گروه خبری RSS,مراسم ها و همایش ها
  • کد خبر : 80868
سمیرا  کرمی
تهیه کننده

سمیرا کرمی