• تاریخ انتشار : 1398/05/19 - 11:21
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 1640
  • زمان مطالعه : 6 دقیقه

گزارش یک سفر

شرکت عضو هیئت علمی بیمارستان فارابی در کارگاه های بین‌المللی التهابات چشمی

دکتر محمد زارعی، فوق تخصص ویتره و رتین و عضو هیئت علمی گروه چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگو با روابط عمومی بیمارستان فارابی، گزارشی از سفر خود به ژاپن و حضور در کارگاه های بین المللی التهابات چشمی ارائه کرد.

به گزارش روابط عمومی بیمارستان فارابی، دکتر محمد زارعی، فوق تخصص ویتره و رتین و عضو هیئت علمی گروه چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در کارگاه های بین المللی التهابات چشمی global ocular inflammation workshops(GOIW)2019 که از7 تا 9 تیر 1398(30-28 ژوئن 2019) در دانشگاه هوکایدو در شهر Sapporo ژاپن برگزار شد، شرکت داشت.
وی که به همراه دکتر مسعود سهیلیان، رییس گروه یووئیت انجمن چشم پزشکی ایران، در این کارگاه شرکت کرده بود، گفت: دکتر سهیلیان نتایج مطالعه ای را تحت عنوان« درمان بیماری بهجت چشمی در ایران» (Treatment of Ocular Behcet's Disease and its Duration in Iran) در پنجمین کارگاه بین المللی بهجت چشمی ارائه کرد که مورد توجه حضار قرار گرفت. این پژوهش با همکاری متخصصین یووئیت مراکز مختلف به ویژه بیمارستان فارابی انجام شده و بنده و دکتر نازنین ابراهیمی ادیب نیز در جمع آوری اطلاعات بیماران مراجعه کننده به درمانگاه یووئیت بیمارستان فارابی با آن همکاری داشتیم. 
دکتر زارعی در مورد ویژگی های این همایش گفت: این برنامه که بیش از 340 نفر از صاحب نظران مبحث یووئیت ( التهابات داخل چشمی) از 29 کشور از آسیا، اروپا، امریکای شمالی و جنوبی، شمال افریقا و اقیانوسیه درآن حضور داشتند،در واقع مجموعه ای از 5 کارگاه با محوریت بیماری های التهابی چشم بود که شامل یازدهمین کارگاه بین المللی بیماری VKH و سیمپاتتیک افتالمیا، هفتمین کارگاه بین المللی سارکوئیدوز چشمی، ششمین کارگاه بین المللی سل چشمی، پنجمین کارگاه بین المللی بهجت چشمی، دومین کارگاه بین المللی رتینوپاتی دیابتی و AMD و یک گردهمایی با عنوان هشتمین گردهمایی گروه مطالعاتی ( (Study Group) بیماری های التهابی داخل چشمی آسیا و اقیانوسیه می شد.
عضو هیئت علمی گروه چشم پزشکی دانشگاه، این همایش را تجربه ای جذاب و آموزنده توصیف کرد و گفت: اولین نکته و وجه غالب این نشست، شیوه متفاوت ارائه مطالب یعنی  طرح سوالات مهم و کاربردی مرتبط با موضوع در کنار اهداف آموزشی بود. کارگاه های این نشست در سطح فوق تخصصی و با هدف پاسخ به سوالات بدون جواب مبحث التهابات چشمی برگزار می شد و تقریبا در همه آن ها صاحب نظرترین افراد در موضوع اصلی کارگاه سخنرانی می کردند یا در بحث ها مشارکت داشتند.
وی اضافه کرد که در هر کارگاه سخنرانانی که صاحب نظران اصلی آن موضوع در سطح دنیا هستند، مسایل فوق تخصصی و مواردی با جواب های نا مشخص  را در مورد آن رشته یا بیماری التهابی مطرح می کردند و ضمن بیان تجربیات خود و کشورشان، محدودیت های موجود و سوالاتی را که به عنوان نقاط خاکستری و نامعلوم در تشخیص و درمان این بیماری ها برایشان مطرح است، بازگو نموده وبرای چاره جویی در مورد آن مسئله و دریافت پاسخ های قانع کننده، به تبادل نظر می پرداختند.
در مواردی هم که پاسخ قانع کننده ای یافت نمی شد، سعی می کردند روش هایی پیشنهاد و مطالعاتی طراحی شود و مقدمات اجرایشان فراهم آید تا انجام آن مطالعات در سال های آینده منجر به یافتن پاسخی درست برای این سوالات باشد.
در برخی موارد هم به این نتیجه می رسیدند که اطلاعات برای اظهار نظر و اعلام تصمیم قاطع وجود ندارد و برای یافتن پاسخ باید مطالعات بین المللی طراحی و اجراشود.
دکتر زارعی تاکید کرد:  برای من این وجه عملگرایانه، جزئی نگر و مسئله محور تازگی داشت و جذاب بود.
وی در ادامه وجه جالب دیگر این نشست را تجمیع کارگاه های مرتبط با بیماری های التهابی چشم خواند و در اینباره گفت: به جای برگزاری ده کارگاه در ده روز و ده جای مختلف دنیا، همگی آنها در یک مکان و یک زمان برگزار شدند. اینکار هم از نظر لجستیکی بسیار معقول و مقرون به صرفه است، هم از انجام کارهای مشابه درکشورهای مختلف جلوگیری می نماید و هم امکان تبادل نظر صاحب نظران مختلف با یکدیگر فراهم می آید.
عضو هیئت علمی گروه رتین بیمارستان فارابی در پاسخ به این سوال که ایا امکان اجرای چنین الگویی در سمینار فارابی وجود دارد ؟ گفت: همانطور که می دانید در برگزاری هر همایش علمی یک هدف ویژه دنبال می شود برخی صرفا  آموزشی هستند و  آموزش  رادر سطوح مختلف از مخاطب عام تا سطوح بسیار تخصصی دنبال می کنند برخی هم پژوهشی هستند و در کنار این هدف به مسائل آموزشی هم می پردازند.
در  سمینار سالیانه فارابی، گرچه نشست هایی با مطالب بسیار تخصصی هم وجود دارد ولی به صورت غیر رسمی هدف سمینار  آموزش، با محوریت چشم پزشکان عمومی است و اتفاقا همین وجه و نقشی که به صورت سنتی و به تدریج به این سمینار داده شده ، موجب استقبال چشم پزشکان از آن است به بیان دیگر هدف اول شرکت کنندگان در سمینار فارابی استفاده از وجه آموزشی آن است. 
بنابر این فعلا رسالتی در زمینه آموزش های فوق تخصصی و حل سوالات بدون جواب برای سمینار فارابی در نظر گرفته نشده شاید ضرورتی هم نداشته باشد اما شاید بتوان چنین کاری را در زمینه برخی بیماری های بومی کشور که در آن صاحب نظریم ، انجام داد. البته باید امکان حضور صاحب نظران بین المللی را در این نشست فراهم کرد.
دکتر زارعی همچنین در مورد بیماری یووئیت( Uveitis) توضیحاتی داد و اظهار داشت: یووئیت یعنی التهاب داخل چشمی. این جامع ترین و کار بردی ترین تعریفی است که می توان برای یووئیت ارائه کرد و  البته  مثل خیلی از مفاهیم دیگر  ممکن است در تعریف دقیق آن اختلاف نظر وجود داشته باشد. به عبارتی یووئیت التهاب در اجزای مختلف به ویژه اجزای داخلی تر چشم است. این بیماری انواع حاد و مزمن، ساده و پیچیده دارد و  با پیامدهای خطیر و دراز مدت چشمی همراه است. بسیاری از مبتلایان به یووئیت، در سایر اعضای بدن هم التهاب دارند.
ویژگی مهم یووئیت ماهیت مزمن و طول کشنده برخی از التهابات چشمی جدی و مهم است که موجب نیاز به ویزیت های مکرر، پیگیری های طولانی مدت، تغییر درمان به دفعات مختلف و  در نتیجه مواجهه با عوارض ناخواسته درمان می شود. بنابر این درمان یووئیت صبر و تحمل زیادی از جانب بیماران، پزشکان، پرستاران و سایر کادر درمان را می طلبد. این موضوع هم فقط مسئله کشور ما نیست، مشکلی عمومی و فراگیر در همه جای دنیا است.
 عضو هیئت علمی بیمارستان فارابی گفت: به دلیل ماهیت مزمن و خیلی طول کشنده برخی از بیماری های جدی یووئیت، تعداد کمی از پزشکان به این دسته از بیماری ها می پردازند. در درمانگاه یووئیت بیمارستان فارابی، تمام سعی ما خدمت رسانی در حد مقدوراتمان به این بیماران دردمند است. بیمارانی که اتفاقا بسیار صبورند و همکاری زیادی با تیم درمانی دارند. در حقیقت ویژگی مزمن بودن یووئیت، علیرغم مشکلاتی که پدید می آورد یک تفاهم و درک متقابلی را هم در گذر زمان بین بیمار و مراقبین سلامت ایجاد می کند و جا دارد همینجا، از تمام  همکاران صبور درمانگاه یووئیت که به ما و بیماران کمک می کنند تشکر کنم .
خبرنگار: حمیده امیدوار
عکس: دکتر محمد زارعی

  • گروه خبری : بیمارستان فارابی,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 90806
معصومه  عزيزي
تهیه کننده

معصومه عزيزي