فواید مصرف خرما در ماه مبارک رمضان

اغلب متخصصين توصيه مى ‏كنند كه هنگام نوشيدن چاى، خرما را جايگزين قند يا شكر كنيد، زيرا خرما داراى قند طبيعى است، اين نوع قند به سرعت جذب مى‏ شود و در نتيجه بر قند مصنوعى ارحجيت دارد.

خرما از جايگاه ويژه ‏اى در ميان محصولات كشاورزى برخوردار است. خرما داراى فروكتوز، ساكارز، گلوكز، آب، موسيلاژ، مواد آلبومينوئيدى و پكتيكى، ويتامين‏ هاى A، B، C، D و E و املاحى نظير روى، منگنز، فسفر، آهن و كلسيم است.

خواص درمانى خرما
-  خرما ميوه‏اى است شيرين، خوش‏ طعم و انرژى دهنده كه داراى طبيعت گرم و خشك است.
- خرما ويتامين‏ هاى متعددى دارد، ويتامين A موجود در آن سبب تقويت بينايى چشم مى ‏شود.
-  خرما به واسطه داشتن تركيبات متعدد، در پيشگيرى و كنترل بسيارى از بيمارى‏ ها نقش دارد؛ پيشگيرى از بيمارى‏ هاى قلبى و عروقى، حوادث مغزى و پيشگيرى از بروز برخى سرطان ‏ها، در مورد خرما مطرح شده، به اثبات رسيده است. در درمان برخى بيمارى‏ هاى ديگر مانند زخم‏ هاى بدخيم، اختلال در جذب و دفع غذا، افت توانايى جنسى، بيمارى ام.اس و برونشيت مصرف خرما توصيه مى‏ شود.
-  اغلب متخصصين توصيه مى‏ كنند كه هنگام نوشيدن چاى، خرما را جايگزين قند يا شكر كنيد، زيرا خرما داراى قند طبيعى است، اين نوع قند به سرعت جذب مى‏ شود و در نتيجه بر قند مصنوعى ارحجيت دارد.
-  اگر مدت هاست كه از خواب راحت و آرام بى ‏نصيب مانده‏ ايد، هر شب يادتان باشد پيش از خوابيدن، يك ليوان شير گرم با چند عدد خرما ميل كنيد.
-  خرما داراى ويتامين ‏هاى A و C است كه سبب تقويت ناخن، رشد مو و طراوت و زيبايى پوست مى‏ شود.
-  ويتامين ‏هاى موجود در خرما، سبب تقويت رشد و حفظ سلامت دهان و دندان مى‏ گردد.
- خرما بسيار مغذى و انرژى ‏زا است و مصرف آن در هنگام فعاليت ‏هاى بدنى، ورزشى و انجام كارهاى فكرى و ایام روزه داری مى‏ تواند مفيد باشد.
-  زندگى پرمشغله، ناراحتى‏ هاى روحى، اضطراب‏ هاى شغلى؛ بر روى ميل و قواى جنسى بعضى از افراد اثر مى‏ گذارد. بهترين علاج اين امر، استفاده مداوم از خرماست، اين امر سبب تقويت ميل و قواى جنسى مى‏ شود. مصرف خرما بهترين راه براى به دست آوردن انرژى و قدرت جوانى است.
-  خرما تركيباتى دارد كه سبب آرامش روحى و خواب راحت مى ‏شود. براى رفع بى‏خوابى، قبل از خواب چند عدد خرما را همراه با يك ليوان شير ولرم ميل نماييد و با آرامش بخوابيد.
-  خرما يكى از مواد مؤثر در بهبود حافظه مى‏ باشد. خرما منبع مناسبى از ويتامين‏ هاى گروه B، سلنيوم، آهن و منگنز مى‏ باشد و بدين ترتيب مى‏تواند ماده غذايى مناسبى براى تقويت حافظه باشد.
-  خرما ميوه‏اى بسيار مغذى و مقوى است و بهتر است كه حتما در برنامه غذايى سالمندان، كودكان و نوجوانان در حال رشد، وارد شود. براى استفاده بيشتر از خرما، مى ‏توان از اين ميوه به اشكال مختلف در طباخى استفاده كرد. براى مثال چند عدد خرماى هسته گرفته را همراه شير در مخلوط ‏كن ريخته و شيرخرما تهيه كنيد. شير خرما براى سالمندان و كودكان به راحتى مصرف مى‏ شود.
-  تعدادى خرما، قطعات موز، مقدارى پودر نارگيل، پسته يا بادام را با مقدارى شير و يا آب‏ميوه درون مخلوط ‏كن ريخته و مخلوط نماييد، معجون حاصل بسيار مقوى و خوشمزه خواهد بود.
-  خرما سبب تقويت و تنظيم دستگاه گوارش است و تركيبات موجود در آن، اسيد معده را تنظيم مى‏ كند. افرادى كه معده ‏شان اسيد اضافى ترشح مى‏ كند و يا به اصطلاح معده شان ترش مى‏ كند، مى‏ توانند خرما ميل كرده و يا چند عدد خرما را له كرده، در آبجوش ريخته، هم زده و آب آن را بنوشند.
- خرما خاصيت ملين دارد و روده ‏ها را پاكسازى مى ‏كند. ماده نيكوتينيك موجود در خرما، دارويى فوق‏ العاده مؤثر براى رفع ناراحتى روده ‏اى است. خوردن خرما سبب ايجاد و تقويت باكترى ‏هاى مفيد روده ‏اى مى ‏شود.
-  مصرف شيره خرما همراه با شير مى‏ تواند سبب تقويت قواى جنسى شود. شيره خرما، عصاره خرماست كه داراى مواد قندى بسيار بالايى مى‏ باشد و بسيار مغذى و مقوى است. براى تقويت نيروى جنسى، خرماى خشك را در شير خيسانده، ميل نماييد.
-  در بعضى از مناطق گرمسيرى، هسته خرما را آرد كرده و با آن نان مى‏ پزند و يا هسته خرما را بو داده و از دم‏كرده آن مانند قهوه استفاده مى‏ كنند.
-  اثر مفيد ديگر هسته خرما، از بين بردن تورم پلك‏ هاى چشم و تقويت ديد چشم مى‏ باشد. به اين منظور اعراب، پمادى از هسته خرما تهيه كرده و روى چشم قرار مى‏ دهند. اين پماد براى رشد مژه ‏ها نيز بسيار مفيد مى‏ باشد. البته به روش ديگرى هم مى‏ توان از هسته خرما بهره برد؛ هسته خرما را بو داده تا كاملاً سياه رنگ شود، سپس پودر آسياب ‏شده آن را به عنوان سرمه به چشم مى‏ كشند كه باعث رشد مژه‏ ها و تقويت چشم مى ‏شود.
نکته: خرما داراى قند فراوانى مى‏ باشد و خاصيت گرم دارد. لذا افراد گرم ‏مزاج و يا افرادى كه بيمارى‏ هاى قندى دارند، بايد در خوردن آن احتياط كنند.

منبع :برگرفته از کتاب دايره ‏المعارف خواص درمانى ميوه‏ ها و سبزى‏ ها، تالیف دکترنسرين تك‏زارع،عضو هيئت علمى دانشكده پزشكى، دانشگاه علوم پزشكى تهران
تنظیم: مونا عدالت یار

مونا  عدالت یار
تهیه کننده:

مونا عدالت یار