• تاریخ انتشار : 1401/08/18 - 11:13
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 314
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

برگزاری کلاس آموزشی اطفای حریق در برق گرفتگی به مناسبت هفته پدافند غیرعامل

کلاس آموزشی اطفای حریق در برق گرفتگی با هدف افزایش دانش و مهارت لازم برای پیشگیری از آتش سوزی و مقابله با آتش سوزی هنگام بروز برق گرفتگی ویژه کارکنان معاونت غذا و دارو برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت غذا و دارو، به مناسبت هفته پدافند غیر عامل کلاس آموزشی "اقدامات مناسب هنگام آتش سوزی با جریان برق" با تدریس امید تیغ کار کارشناس آتش نشانی ایستگاه شماره 40 برای کارشناسان و مدیران معاونت غذا و دارو روز یکشنبه 15 آبان 1401 برگزار شد.
در ابتدای جلسه تیغ کار سر فصل آموزش های ایمنی حریق که شامل حریق واحتراق بود آموزش دادگفت: حریق به احتراق شدید ماده سوختنی یا آتشی گفته می شود که ناخواسته و از کنترل خارج شده که معمولا با نور، دود و حرارت زیاد توام است و تعریف احتراق عبارت است از ترکیب یک ماده سوختنی با اکسیژن.
کارشناس آتش نشانی ایستگاه شماره 40  در ادامه علل پیدایش یا منابع بروز آتش سوزی را تماس با شعله مستقیم، افزایش تدریجی دما، واکنش های شیمیایی، اصطکاک، صاعقه، جرقه، الکتریسیته جاری، الکتریسیته ساکن، تمرکز پرتوهای مرئی یا نامرئی، انفجارات، تراکم مواد عنوان نموده و عوامل موثر در گسترش و سرایت حریق را وزش باد، اختلاف دما، انفجارات ناشی از احتراق یا فشار (در سیلندر، آبگرمکن و ...)، درب و پنجره های مشرف به فضاهای قابل اشتعال، سیم وکابل های برق، راه روها و راه پله ها، کانال ها، چاله آسانسور سیستم های تهویه و ...
وی در مورد طبقه بندی آتش گفت: انواع مختلف آتش سوزی شامل آتش سوزی ناشی از جامدات (A) که این گونه آتش سوزی درون سوز بوده وپس ازسوختن خاکستر آنها برجای میماند، مانند: چوب،کارتن، پارچه و ...؛ آتش سوزی ناشی از مایعات(B) این گونه از آتش سوزی سطح سوز بوده وپس از سوختن هیچگونه خاکستری از ان برجای نمی ماند، مانند: بنزین، نفت و گازوییل؛ آتش سوزی ناشی از گازها (C)، مانند گاز پروپان، گاز شهری و...؛ آتش سوزی فلزات (D) مانند: پتاسیم، منیزیم و ... و آتش سوزی الکتریسیته (برق) (E) مانند سیستم برق شهری، تجهیزات و دستگاه های برقی از جمله تلویزیون و کامپیوتر و دستگاههای آزمایشگاهی و ... است.
 تیغ کار ضمن تاکید بر اینکه حریق ناشی از الکتریسته یکی از حساس ترین نوع آتش سوزی است به تعرف آن پرداخت و گفت: حریق ناشی از الکتریسته به آتشی که ناشی از جریان الکتریسیته باشد، گفته می شود؛ این نوع حریق ممکن است از یک مدار کوتاه، سیم کشی معیوب، سیم برق آسیب دیده، ورود بیش از حد برق به وسایل الکتریکی و یا بار الکتریکی بیش از حد در پریز برق شروع شود.
کارشناس آتش نشانی افزود: در هر مکانی که تجهیزات الکتریکی یا سیم کشی برق وجود داشته باشد، پتانسیل ایجاد آتش وجود دارد. هنگامی که آتش سوزی در یک وسیله الکتریکی نظیر لوازم آشپزخانه، تابلو برق، کامپیوتر و سایر وسایل الکتریکی ایجاد می شود، جریان برق موجود در آنها بعنوان منبع جرقه یا شروع آتش عمل می کند.
وی در خصوص نحوه خاموش کردن حریق مربوط به لوازم الکتریکی تاکید کرد که آب و فوم قادر به خاموش کردن حریق تجهیزات الکتریکی نیستند زیرا آنها قادر به مقابله با منبع الکتریکی آتش سوزی نیستند و از آنجایی که آب رسانای جریان برق است، استفاده از آن برای مهار حریق الکتریکی بسیار خطرناک بوده و می تواند باعث پخش شدن جریان الکتریسیته و برق گرفتگی افراد شود.
 تیغ کار در ادامه گفت: مهار حریق تجهیزات نیازمند عاملی است که حداقل یکی از عوامل تغذیه کننده آتش یعنی اکسیژن، حرارت و ماده سوختی را حذف کند. کپسول خاموش کننده CO2 (دی اکسید کربن) قادر به خاموش کردن آتش از طریق حذف اکسیژن است.
همچنین به دلیل اینکه دی اکسید کربن هنگام خروج از کپسول منبسط شده و بسیار سرد می شود، می تواند باعث خنک شدن ماده در حال اشتعال شود. کپسول های آتش نشانی شیمیایی خشک نیز از واکنش اکسیژن و ماده سوختی جلوگیری کرده و آتش را مهار می کنند. این نوع خاموش کننده ها می توانند حاوی مونو آمونیوم فسفات، بی کربنات پتاسیم یا کلرید پتاسیم باشند که همگی برای مهار حریق کلاس C مناسب هستند.
در پایان جلسه کارشناس آتش نشانی به سوالات حاضرین پاسخ داده و راه کارهای لازم را برای دستیابی به ایمنی بیشتر توضیح داد.

  • گروه خبری : معاونت غذا و دارو
  • کد خبر : 220216
سمیه رنجبر
تهیه کننده:

سمیه رنجبر

تصاویر

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *