• تاریخ انتشار : 1401/09/02 - 13:40
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 472
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

مقاومت‌های میکروبی و مصرف منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها (27 آبان تا 3 آذر 1401)

دکتر آرش سیفی: هدف مصرف منطقی آنتی‌بیوتیک مصرف نکردن آنتی‌بیوتیک نیست

رییس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) با تاکید بر مصرف منطقی آنتی بیوتیک ها؛گفت: آنتی بیوتیک درست، در زمان درست، با مقدار درست و برای مدت درست تجویز شود.

دکتر آرش سیفی
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر آرش سیفی متخصص عفونی و فلوشیپ کنترل عفونت بیمارستانی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) با اشاره به اینکه هدف مصرف منطقی آنتی‌بیوتیک مصرف نکردن آنتی‌بیوتیک نیست؛ بلکه درست مصرف کردن است، گفت: باید بتوانیم آنتی‌بیوتیک را در زمان مناسب و با مقدار و مدت درست تجویز کنیم.
وی افزود: سازمان بهداشت جهانی طبق بررسی‌های به‌عمل‌آمده برآورده کرده است که حدود 8 تا 13 درصد بیمارانی که در بیمارستان‌ها بستری می‌شوند مبتلا به عفونت بیمارستانی می‌شوند که به نظرم عدد قابل‌توجهی است. دکتر سیفی یادآور شد: در وزارت بهداشت طی مقالات و تحقیقاتی که انجام شده در سال، حدود 130 هزار مورد عفونت بیمارستانی در سطح کشور گزارش شده است. بحث عفونت‌های بیمارستانی بیشتر در بخش‌هایی در بیمارستان مطرح است که بیماران بدحال‌تر به مدت بیشتری بستری و لذا در بخش‌های مراقبت‌های ویژه‌ بیماران با نقص ایمنی بستری می‌شوند و بیشتر با این عفونت‌ها مواجه هستند که متأسفانه میزان مرگ‌ومیر این عفونت‌ها بسیار بالا است.
وی خاطرنشان کرد: تقریباً نیمی از بیمارانی که در ICU  مبتلا به عفونت بیمارستانی می‌شوند دیگر بیمارستان را ترک نمی‌کنند؛ متأسفانه سرانجام کارشان به علت بیماری‌های زمینه‌ای و شاید عفونتی که با این میکروب‌های مقاوم مبتلا می‌شوند؛ فوت است. 
رئیس بخش عفونی بیمارستان امام خمینی (ره) تصریح کرد: در حال حاضر عملاً با سونامی مقاومت‌های میکروبی مواجه هستیم این صحبتی که گاهی اوقات می‌شود که اگر رعایت نکنیم مقاومت‌های میکروبی ما را به چالش خواهد کشید به‌گونه‌ای مطرح است چرا که ما در حال حاضر وسط این داستان در سطح جامعه و بیمارستان‌ها مواجه هستیم. 
متخصص عفونی و فلوشیپ کنترل عفونت بیمارستانی، خاطرنشان کرد: چهارمین علت فوت در برخی کشورهای پیشرفته عفونت‌های بیمارستانی است به‌طوری‌که سازمان بهداشت جهانی ذکر می‌کند که اگر ما با همین روال مصرف غیرمنطقی در بحث آنتی‌بیوتیک‌ها  حرکت کنیم تا سال 2050 تقریباً سالانه 10 میلیون مرگ ناشی از عفونت‌های مربوط به میکروب‌های مقاوم را جهان تجربه خواهد کرد. 
عضو هیئت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: هر بار آنتی‌بیوتیکی که اختراع و کشف شده در کمتر از ده سال نسبت به آن مقاومت ایجاد شده و این نشان می‌دهد که ما در وضعیت نامناسبی هستیم و باید از آنتی‌بیوتیک‌هایی که در حال حاضر داریم به بهترین نحو استفاده کنیم؛ مشکل ما بحث مقاومت‌های میکروبی و راه‌حل آن مصرف منطقی آنتی‌بیوتیک‌ها است.  
دکتر سیفی ادامه داد: در سطح جامعه ما برای در مان سرماخوردگی و آنفولانزا مردم تقاضای آنتی‌بیوتیک از پزشکان دارند که به نظرم باید مقاومتی از طرف همکاران پزشک ما صورت گیرد که بی‌دلیل با تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها با افزایش مقاومت‌های میکروبی در جامعه مواجهه نشویم. در شایع‌ترین داروهایی که در سطح کشور استفاده می‌شود اقلام آنتی‌بیوتیکی متعددی به چشم می‌خورد؛ مثلاً در کنار؛ آسپیرین، داروهای قند و داروهای چربی، متأسفانه شاهد این هستیم که بعضی از آنتی‌بیوتیک‌ها هم دارای رنکینگ و درجهٔ بالایی از مصرف در سطح جامعه هستند.
وی در ادامه گفت: دستورالعمل‌ها طی دهه‌های اخیر توسط سازمان‌های معتبر جهانی و حتی سازمان‌های محلی در زمینهٔ مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها ارائه شده؛ اما پایبندی این دستورالعمل‌ها به نظر من بسیار مهم است که در سطح جامعه توسط پزشکان عمومی و در بیمارستان‌ها توسط متخصصین عفونی باید رعایت شود تا بحران مربوط به مقاومت‌های میکروبی را کنترل کنیم.  
دکتر سیفی با اشاره به اینکه در زمینهٔ مصرف منطقهٔ آنتی‌بیوتیک‌ها کلیپ‌های آموزشی توسط گروه بیماری‌های عفونی دانشگاه علوم پزشکی تهران تهیه شده است؛ افزود: در آینده نزدیک با پاندمی میکروب‌های مقاوم روبرو هستیم که بایستی آمادگی لازم را در این زمینه داشته باشیم. به‌طورکلی باید از آنتی‌بیوتیک‌ها محافظت کنیم تا آن‌ها هم بتوانند از ما مراقبت کنند. این را بدانیم که ما در مقابل نسل‌های آینده مسئول هستیم و اتفاقاً استفادهٔ صحیح و منطقی از آنتی‌بیوتیک‌ها یک مورد کاملاً اخلاقی و اثبات شده است که پزشکان باید رعایت کنند. 
 
  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی,آنفولانزا
  • کد خبر : 222156
فیلم بردار
تدوین گر
الهام علی
تهیه کننده:

الهام علی

فیلم ها

فایل ها

0 نظر برای این مقاله وجود دارد

نظر دهید

متن درون تصویر امنیتی را وارد نمائید:

متن درون تصویر را در جعبه متن زیر وارد نمائید *