جشنواره روز بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران

دکتر آیتی: دیپلماسی علمی در حوزه سلامت یکی از راه‌های مؤثر برای بهبود و ارتقا روابط بین الملل بین کشورها است

دکتر محمدحسین آیتی معاون بین الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران در جشنواره روز بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران که به‌صورت مشترک و با شعار همکاری‌های علمی برای صلح جهانی با حضور سفرا، روسای دو دانشگاه و دانشجویان بین الملل برگزار شد گفت: دیپلماسی علمی در حوزه سلامت یکی از راه‌های مؤثر برای بهبود و ارتقا روابط بین الملل بین کشورها است.

به گزارش سینا رسانه دانشگاه علوم پزشکی تهران معاونت بین الملل، جشنواره روز بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران به‌صورت مشترک از ساعت 14 تا 17 چهارشنبه ۹ اسفند ۱۴۰۲ در آمفی‌تئاتر ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد. همکاری‌های علمی برای صلح جهانی، شعار این جشنواره بود و سفرا و رایزنان کشورهای خارجی، روسا و معاونان بین‌الملل دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه تهران، اعضای هیئت‌رئیسه، اساتید و همچنین دانشجویان بین‌الملل دو دانشگاه در این جشنواره حضور داشتند.
متن کامل سخنرانی دکتر آیتی به شرح زیر است:

به نام او
با عرض سلام، احترام و خیر مقدم خدمت شما حضار محترم، سفرا، رایزن ها و نمایندگان کشورها، اعضاء محترم هیات علمی، پرسنل و دانشجویان عزیز و نیز فعالین ارزشمند حوزه های بین الملل دانشگاهی، ضمن تشکر از قبول دعوت و حضور پر افتخارتان به این مراسم به یاد ماندنی، خرسندم که در این جمع ارزشمند و فرهیخته، در خدمت شما هستم. خوش آمدید.
بازگشت به محیط دانشگاه، همیشه یک تجربه جذاب و پرانرژی بوده است. اینجا، شما به عنوان سفیران و نمایندگان کشورهای خود، چه در نقش سفیر، رایزن یا نماینده و چه در جایگاه دانشجو ، نقش مهمی در ایجاد ارتباطات فرهنگی و تبادل دانش ایفا می‌کنید.
برگزاری این مراسم هم که حاصل تشریک مساعی دو دانشگاه بزرگ تهران و علوم پزشکی تهران و نیز حضور شما عزیزان می باشد، نمودی از توسعه فعالیت های بین الملل می باشد.
موضوعی که قصد دارم درباره آن با شما صحبت کنم، بین المللی سازی آموزش عالی است. این موضوع که در دهه‌های اخیر به یکی از چالش‌ها و فرصت‌های مهم نظام‌های آموزش عالی جهان تبدیل شده است، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.
بین المللی سازی آموزش عالی، از طرفی یک ضرورت و و از سوی دیگر یک فرصت است که باید به آن پرداخته شود.
رهبری و مدیریت در بین المللی سازی آموزش عالی نقش کلیدی دارد و به معنای تعیین راهبرد، اهداف، برنامه‌ها، سیاست‌ها، و سازوکارهای لازم برای اجرای فعالیت‌های بین المللی سازی در دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی است. این رهبری و مدیریت باید از سطوح مختلفی از جمله سطح ملی، سطح دانشگاهی، و سطح دانشکده‌ای انجام شود. همچنین باید از ابزارهای مناسبی هم بهره برد، و در این راستا، دیپلماسی علمی می تواند یکی از راهکارهای عملی و ابزاری مناسب برای عبور کشور از مشکلات باشد.
دیپلماسی علمی فرایندی است که در آن یک کشور از طریق همکاری و تبادل علمی و فناورانه با کشورهای دیگر، روابط خود را با آن‌ها تقویت می‌کند و منافع مشترک را ایجاد می‌کند.

دیپلماسی علمی می‌تواند در سه حوزه اصلی اعمال شود: دیپلماسی برای علم، دیپلماسی از طریق علم، و دیپلماسی در علم. دیپلماسی برای علم به معنای حمایت از توسعه علم و فناوری در کشورهای مختلف است. دیپلماسی از طریق علم به معنای استفاده از علم و فناوری به عنوان ابزاری برای بهبود روابط بین‌المللی و حل مسائل جهانی است و دیپلماسی در علم به معنای تنظیم قواعد و معیارهای علمی و فناورانه در سطح بین‌المللی است.
دیپلماسی علمی می‌تواند اعتبار و جایگاه کشور را در سطح جهانی بالا ببرد، و به حل مسائل مهمی مانند تغییرات اقلیمی، بهداشت و سلامت، انرژی و امنیت کمک کند. بنابراین، دیپلماسی علمی را نباید به عنوان یک گزینه انتخابی، بلکه به عنوان یک ضرورت استراتژیک در نظر بگیریم.
از طرفی سلامت یکی از ارزش‌های اساسی و انسانی است که برای همه مردم جهان اهمیت دارد. سلامت همچنین یکی از شاخص‌های توسعه و پیشرفت هر کشوری است که بر روی عوامل مختلفی مانند رشد اقتصادی، کاهش فقر، افزایش آموزش، و تقویت امنیت تأثیر می‌گذارد. بنابراین، سلامت را نمی‌توان به عنوان یک مسئله داخلی و ملی در نظر گرفت، بلکه باید به عنوان یک مسئله بین‌المللی و جهانی با آن روبه‌رو شد. اما چگونه می‌توانیم سلامت را به عنوان یک مسئله بین‌المللی مدیریت کنیم؟ پاسخ این سوال، دیپلماسی علمی در حوزه ی سلامت است.
دیپلماسی علمی در حوزه ی سلامت یکی از راه‌های مؤثر برای بهبود و ارتقا روابط بین الملل بین کشورها است.

دانشگاه علوم پزشکی تهران تلاش میکند یک رویکرد استراتژیک و برنامه‌ریزی شده برای دیپلماسی علمی در حوزه ی سلامت داشته باشد و با تعیین اهداف، اولویت‌ها، بودجه، منابع، شرکای، و شاخص‌های ارزیابی در این مسیر حرکت کند، و در ایجاد شبکه‌ها و ارتباطات با دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی داخلی و خارجی از طریق برقراری ارتباط مستقیم، شرکت در همایش‌ها و کارگاه‌های علمی، عضویت در انجمن‌ها و شبکه‌های علمی و همکاری و تبادل علمی و فناورانه با دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی و پژوهشی داخلی و خارجی، طرح‌ها و پژوهش‌های مشترک، تبادل دانشجویان و اساتید، ارائه برنامه‌های درسی و مدارک مشترک، و انتقال تکنولوژی و دانش فعال باشد.

در پایان باید بگویم برای توسعه فعالیت های بین المللی باید چالش های آن برطرف شود و همه در این زمینه به هم یاری رسانند. از شما عزیزان می خواهم که در فعالیت‌های بین المللی سازی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی شرکت کنید، از آن‌ها حمایت کنید و ما را در نیل به این هدف بزرگ و ارزشمند تنها نگذارید .

مهدی  گلپایگانی
تهیه کننده:

مهدی گلپایگانی