• تاریخ انتشار : 1396/09/14 - 13:10
  • تعداد بازدید کنندگان خبر : 3184
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه

نخستین کنگره بین‌المللی بیماری‌های منتقله توسط ناقلین و تغییرات اقلیمی و سومین کنگره ملی حشره‌شناسی پزشکی ایران، به کار خود پایان داد

در سومین و آخرین روز از نخستین کنگره بین‌المللی بیماری‌های منتقله توسط ناقلین و تغییرات اقلیمی و سومین کنگره ملی حشره‌شناسی پزشکی ایران، بر تغییرات اقلیمی و معضل گرمایش زمین که اثرات چشمگیری بر بروز، نوپدیدی و حتی بازپدیدی بیماری‌های منتقله ناقلین دارند، تأکید شد.

گالری عکس
در نخستین روز و مراسم افتتاحیه این کنگره که یکشنبه 12 آذر 96 در سالن آمفی‌تئاتر دانشکده بهداشت برگزار شد، دکتر علی اکبری ساری رئیس دانشکده بهداشت و رئیس کنگره گفت: در کنگره امسال جدیدترین یافته‌های علمی درزمینهٔ بیماری‌های منتقله توسط ناقلین، تغییرات اقلیمی و موضوعات مرتبط ارائه شد که انتظار می‌رود موضوعات و دستاوردهای آن جهت کاهش شیوع بیماری‌ها در جامعه موردبحث و تبادل‌نظر قرار گیرد.
سپس دکتر حسن وطن‌دوست دبیر علمی کنگره در خصوص بیماری‌های مختلف منتقله توسط ناقلین، عوارض این بیماری‌ها و وضعیت شیوع و بروز بیماری‌های مرتبط و اقدامات و پژوهش‌های انجام‌گرفته در خصوص حشره‌شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین در کشور توضیحاتی ارائه داد.
وی بابیان اینکه پشه ناقل زیکا در کشورهای مختلف متفاوت است، افزود: این پشه در کشور ما توسط محققان شناسایی‌شده ولی تاکنون این بیماری در ایران گزارش نشده است.
وی افزود: زیکا ویروسی است که از طریق نیش پشه منتقل می‌شود. این ویروس برای اولین بار در سال 1947 در میمون‌های رزوس مشاهده و پس‌ازآن در انسان در سال 1952 در اوگاندا و جمهوری متحده تانزانیا شناسایی شد. شیوع بیماری ویروس Zika در آفریقا، آمریکا، آسیا و اقیانوسیه ثبت‌شده است.
دکتر وطن‌دوست با اشاره به اینکه رایج‌ترین علائم ابتلا به این ویروس تب، جوش‌های خارش‌دار، درد مفاصل و التهاب چشم‌ است، بیان کرد: این ویروس اثرات نامطلوبی بر روی جنین دارد و سبب تولد کودکان ناقص می‌شود.
وی ادامه داد: این بیماری معضل جدی در برخی از کشورهای دنیا است و دست‌اندرکاران نظام سلامت کشور ما نیز در حال کنترل این بیماری هستند. مردم هم باید مراقب این بیماری باشند تا مبتلا نشود.
دکتر وطن‌دوست اظهار کرد: پشه‌ها یک عامل خطرساز مهم برای عفونت ویروس Zika هستند. پیشگیری و کنترل بیماری زیکا، درگرو کاهش پشه‌ها و کاهش تماس بین پشه و انسان است. برای کنترل این موضوع، مردم می‌توانند از مواد دافع حشرات استفاده کنند، لباس آستین‌دار و ترجیحاً رنگ روشن بپوشند، با استفاده از موانع فیزیکی مانند توری، درها و پنجره‌ها را ببندند، شب‌ها در زیر پشه‌بند بخوابند و ظروفی مانند سطل آشغال و گلدان‌ها که محل رشد و تجمع پشه است را تمیز نگه‌دارند.
دکتر محمدرضا یعقوبی ارشادی رئیس انجمن علمی حشره‌شناسی پزشکی ایران نیز یادآور شد: علیرغم پیشرفت‌های صورت گرفته، متأسفانه امروزه بیماری‌های زیادی توسط ناقلین ایجاد می‌شوند و این بیماری‌ها به‌ویژه در مناطق گرمسیری در حال گسترش است.
دکتر یعقوبی ارشادی بابیان اینکه سالانه بیش از یک میلیارد نفر در جهان به بیماری‌های منتقله توسط ناقلین مبتلا شده و یک‌میلیون نفر نیز براثر این بیماری‌ها جان خود را از دست می‌دهند، تصریح کرد: طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی بیش از 80 درصد جمعیت دنیا در معرض ابتلا به یک بیماری ناقلین و بیش از 50 درصد در معرض ابتلا به دو یا بیش از دو بیماری ناقلین هستند.
رئیس انجمن علمی حشره‌شناسی پزشکی ایران با اشاره به علل گسترش و شیوع بیماری‌های منتقله توسط ناقلین، اظهار داشت: اتخاذ رویکردی هماهنگ، استفاده از شواهد علمی دقیق، همکاری مناسب درون و بین بخشی و ارائه راه‌حل‌های درازمدت می‌تواند در کنترل این بیماری‌ها مؤثر باشد.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم برگزاری این رویداد علمی بسترهای لازم را برای تبادل علمی و دانش‌افزایی دانشجویان و محققان فراهم کرده و درنتیجه به هدف اصلی یعنی کاهش مشکلات بهداشتی جامعه کمک کند.
 دکتر یاور راثی دبیر اجرایی کنگره نیز در مصاحب‌هایی در سومین روز کنگره گفت: اقدامات مقدماتی برای برگزاری کنگره امسال از اردیبهشت‌ماه شروع‌شده بود و تا به امروز نیز تعداد زیادی از اساتید، دانشجویان و همکاران در برگزاری مناسب این کنگره شرکت داشته‌اند که از همگی این عزیزان تشکر می‌کنم.
وی بابیان اینکه در کنگره امسال بیش از 400 نفر شرکت‌کننده داریم، افزود: 265 مقاله در دبیرخانه کنگره پذیرش‌شده که از این تعداد 44 مقاله به‌صورت اورال و 162 مقاله نیز به‌صورت پوستر است.
دکتر راثی یادآور شد: علاوه بر سخنرانی‌های کنگره، 3 کارگاه مگس‌های مهم ازنظر پزشکی قانونی،کارگاه مگسها و کارگاه مدیریت آفات شهری نیز در ایام برگزاری کنگره حشره‌شناسی پزشکی و مبارزه با ناقلین برگزار شد.
دبیر اجرایی کنگره گفت: موضوع حشره‌شناسی پزشکی قانونی از موضوعات مهمی است که در کنگره امسال به آن پرداخته‌شده چراکه مبحث حشره‌شناسی  قانونی برای موضوعات مختلف به‌ویژه تعیین زمان مرگ اجساد، به کار می‌رود.
دکتر راثی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دمای کره‌ی زمین رو به افزایش است به‌طوری‌که سالانه 4 دهم درجه سانتی گراد زمین گرم می‌شود که تأثیر بسزایی بر روی حشرات و دیگر بندپایان که به‌عنوان ناقلین انواع بیماری‌ها من‌جمله مالاریا، لشمانیوز، تب دانگ هستند که احتمالاً وضعیت ناقلین و پراکنش آن‌ها با پراکنش و سیمای بیماری در دنیا تغییر خواهد یافت.
شاید مکان‌هایی که قبلاً به‌عنوان مناطق بومی بیماری بودند به مناطق جدید راه یابند که باید گوش‌به‌زنگ باشیم به‌خصوص در مورد بیماری‌های ویروسی که توسط این حشرات منتقل می‌شوند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در مراسم اختتامیه این کنگره به یک پوستر برتر جایزه اهدا خواهد شد و همچنین قطعنامه‌ای که به همت انجمن علمی حشره‌شناسی پزشکی خطاب به سیاست‌گذاران سلامت در خصوص هشدار نسبت به بیماری‌های منتقله از بندپایان تدوین‌شده قرائت خواهد شد.
توضیح اینکه، نخستین کنگره بین‌المللی بیماری‌های منتقله توسط ناقلین و تغییرات اقلیمی و سومین کنگره ملی حشره‌شناسی پزشکی ایران، با محورهای، بیماری‌های منتقله توسط بندپایان، تغییرات اقلیمی و بیماری‌های ناقل زاد، حشره‌شناسی پزشکی و دامپزشکی، حشره‌شناسی قانونی، آفات شهری، کنترل ناقلین، سم‌شناسی، مدیریت تلفیقی ناقلین، سیستماتیک، فیلوژنی و تکامل و زمینه‌های جدید تحقیقاتی از صبح یکشنبه 12 آذرماه 96 به همت دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران و انجمن علمی حشره‌شناسی پزشکی ایران و با همکاری مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر و مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت و مهمانانی از کشورهای مختلف نظیر سوئیس، اسپانیا، عراق، غنا، ایتالیا، نیجریه، اردن، انگلستان و فرانسه در دانشکده آغاز شد و امروز سه‌شنبه 14 آذرماه به کار خود پایان داد.


خبر: مقدم
عکس خانم بنی اردلان

  • گروه خبری : ستاد مرکزی روابط عمومی,گروه خبری RSS
  • کد خبر : 72720
فریبا  مقدم
تهیه کننده:

فریبا مقدم