آیین نهمین همایش ملی قرآن، عترت و سلامت ویژه جامعه پزشکی
حجتالاسلاموالمسلمین سیدقریشی: جامعه پزشکی، بعد از انقلاب اسلامی در کنار وحی، خودش را بازیابی کرد و این انسانهای زانوزده در کنار وحی با چنین دیدگاهی، هم طبیب شدند، هم حکیم
به همت گروه قرآن، عترت و سلامت فرهنگستان علوم پزشکی و با همکاری مرکز قرآن و عترت وزارت بهداشت، نهمین همایش ملی قرآن، عترت و سلامت ویژه جامعه پزشکی با موضوع و محوریت قرآن و عترت مدار تحول معنوی در جامعه پزشکی، روز پنجشنبه و جمعه ۱۲ و ۱۳ اسفند ۱۴۰۰ با حضور مسئولان دستگاهها و نهادهای نظام سلامت، قاریان ممتاز جامعه پزشکی و سخنرانی کارشناسان برجسته قرآنی کشور در سالن آمفیتئاتر ستاد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران با رونمایی از پرده متبرک بارگاه امیرالمؤمنین و تجلیل از خانواده شهدای مدافع سلامت برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، مراسم نهمین همایش ملی قرآن عترت و سلامت ویژه جامعه پزشکی با موضوع و محوریت، قرآن و عترت مدار تحول معنوی در جامعه پزشکی، روز پنجشنبه و جمعه ۱۲ و ۱۳ اسفند ۱۴۰۰ از ساعت ۸ صبح با حضور دکتر حسین قناعتی، رئیس دانشگاه، حجتالاسلاموالمسلمین سیدقریشی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه، دکتر مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی، دکتر سیم فروش، رئیس قرآن، عترت و سلامت فرهنگستان علوم پزشکی، حجتالاسلاموالمسلمین دکتر عیسیزاده، دبیر اجرایی همایش و معاون آموزش و پژوهش نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، مسئولان دستگاهها و نهادهای نظام سلامت، قاریان ممتاز جامعه پزشکی، کارشناسان برجسته قرآنی کشور و خانوادههای معزز شهدای گرانقدر مدافع سلامت، در سالن آمفیتئاتر ستاد مرکزی دانشگاه با رونمایی از پرده متبرک بارگاه امیرالمؤمنین و تقدیر از خانواده شهدای مدافع سلامت برگزار شد.
در ابتدای این مراسم دکتر حسین قناعتی، رئیس دانشگاه، انقلاب اسلامی را معجزه قرن حاضر خواند و گفت: در عصری زندگی میکنیم که کمونیست با ادعای عدالت، بدون ذکری از خدا وارد عرصه شد و سپس کاپیتالیست با رهبری امریکا با بهرهگیری از نام خدا وارد شد و ضربهای مهلک بر پیکره اخلاق و خانواده وارد کرد. در این عصر، عبد صالح، امام خمینی (ره) مردی که خودساخته بود و مانند همه انبیا با غربت و تنهایی وارد شد، توانست با حملهبر شیطان و مادیگری، موفقیت و پیروزی به دست آورد. امام حرکت بزرگی انجام داد که همه مدیون آن هستیم و معجزات بزرگی در انقلاب رقم خورد.
وی با اشاره به اهمیت خودسازی و پیام دعوت امام خمینی (ره) به خودسازی گفت: بودند افرادی که حتی عضو سپاه پاسداران بودند و اکنون امام زمان و خدا را منکر شدند. امام در اغلب سخنرانیها میفرمود «خود را بسازید و تا خود را نسازید دیگران را نمیتوانید بسازید» مقام معظم رهبری نیز در سخنرانی خود فرمودند تا از سیمخاردار نفس خود رد نشوید نمیتوانید در عرصه مبارزه بیرونی موفق باشید.
رئیس دانشگاه در خاتمه گفت: از خدامی خواهم که قدردان باشیم و بتوانیم توفیق خدمت یابیم و در گناه ضربه به اسلام شریک نباشیم. قطعاً اگر امروز به اسلام و قرآن توجه نکنیم این لیاقت از ما گرفته و به قوم دیگری داده خواهد شد. خداوند عالم، حیات را به ما هدیه کرده و اجازه داده که این معجزه (حیات دوباره به بیماران) به دست کادر پزشکی انجام شود. قدر آن را بدانیم و آن را با توجهات دنیوی آلوده نکنیم. نگذاریم که هوای نفس و توجهات مادی بر ما غلبه کند.
در ادامهی مراسم دکتر علیرضا مرندی، رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در سخنرانیهای گوناگون، توجه به آنها را موجب بهبود امور دانست و گفت: وقتی مقام رهبری در توصیههای خود مکرراً در مورد دانشگاهها و سیاستهای کلی وزارت بهداشت صحبت میکنند، میبینیم که چقدر ما کوتاهی و غفلت میکنیم و چقدر باید تلاش کنیم تا حسرت نخوریم. باید در مسائل ارزشی مدام بررسی کنیم که ما چه کردهایم.
دکتر مرندی یکی از مسئولیتهای مهم فرهنگستان را رصد امور سلامت در سطح کلان خواند و گفت: انسان باید بیشتر بر نفس خودکار کند و مادام خود را رصد کند. همانگونه که در کارها نیز باید ببینیم که اگر کوتاهیهایی هست حتماً آن را رفع کنیم. در سیاستهای کلی کشور بر علم و فناوری، حاکمیت ارزشها و تحقق دانشگاه اسلامی تأکید شده است. آیا ما تلاشی برای اسلامی شدن دانشگاه میکنیم؟ مقام رهبری فرمودهاند که دانشگاه سه چیز لازم دارد، دین، اخلاق و تهذیب. آیا دانشجویانی که تربیت میکنیم دارای این ویژگیها هستند یا خیر و اگرنه، قطعاً این تجلی روح ما در دانشجویان بوده است.
وی در خاتمه، بر ضرورت توجه به فرمایشات رهبری تأکید کرد و گفت: عزیزانی که امکانی برایشان هست به توصیههای مقام رهبری توجه کنند چراکه این سخنان نیازمند عمل است و همه اساتید و دانشجویان باید با همکاری هم این نهال را سبز نگاهدارند. بههرحال خدا را شاکریم به خاطر انقلابی که خداوند به ما هدیه کرده اما شکر تنها کافی نیست و تلاش مضاعفی میبرد تا آن را به نقاط دیگر جهان منتقل کنیم.
در ادامه مراسم، حجتالاسلاموالمسلمین نیکزاد عیسی زاده، معاون آموزشی نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاهها گفت: از نگاه وحی آنچه مقام معلمی را از جایگاه رفیع برخوردار ساخته، توجه به نقش تربیتی است که معلم را از دایره انتقال دانش صرف خارج و روح و روان شاگرد را در امتداد تکامل و ترقی به آموزههای تربیتی استاد گره میزند. زیرا در پرتو تزکیه و تهذیب نفس، معرفت حاصل میشود. آنچنانکه قرآن کریم خودسازی و تزکیه نفوس را از مهمترین برنامههای پیامبر اسلام دانسته است. همچنین مهمترین هدف رسالت پیامبران بهویژه پیامبر گرامی اسلام را تعلیم و تربیت انسانها عنوان کرده است.
وی دین اسلام را دارای مکتب خاصی در تعلیم و تربیت انسانها عنوان کرد و گفت: بر اساس آموزههای قرآن کریم، اولین رسالت انبیای عظام تزکیه و تربیت انسانها جهت نیل به اهداف بلند خلقت بوده است. دین اسلام با دارا بودن کاملترین و پویاترین اصول تعلیم و تربیت، با نگرشی الهی گونه به انسان و فلسفه حیات، هندسه تعلیم و تربیت خویش را بر اساس نظامی کارآمد بنا نموده و تمام ابعاد وجودی انسان را مبتنی بر آموزههای وحیانی به رشد و بلوغ میرساند. در مقابل برخی از مکاتب تنها بر بعد جسمانی توجه نموده و جنبههای مهم انسانیت را رها کردهاند. در این راستا پرورش الگوهای شاخص و مربیانی نستوه، که خودمحور هدایت و تربیت راه پویان باورمند باشند، در درجه بالای اولویت قرار دارد.
ایشان در خاتمه، علم، عالم، تعلیم، معلم و متعلم واژگان مقدسی خواند و تصریح کرد: این واژگان همواره ارزش و بهای خود را حفظ کرده و حاملان آن پیوسته بر تارک تاریخ جای داشتهاند. دانشجویان و استادان اصلیترین زیربنای علم و دانش بوده و تهذیب و توانمندی آنهاست که سعادت و شکوه معنوی، اخلاقی و علمی یک جامعه را رقم میزنند. دانشجویان بهعنوان بدنه جوان و خلاق با هدایت استادان کوشا و متدین میتوانند پا بر راههای نرفته بگذارند.
در ادامه مراسم، حجتالاسلاموالمسلمین میر مجید سید قریشی مسئول نهاد در دانشگاه، ضمن خیرمقدم به حضار محترم و تبریک فرا رسیدن اعیاد شعبانیه گفت: بعد از انقلاب اسلامی ایران، واژهای در میان گفتمانهای نوپدید انقلاب ظاهر شد به نام مدیریت جهادی، این نام که ریشه در تفکرات دینی و ارزشهای اسلامی دارد، در هر برهه و هر مقطع ظهوری نو از خود بروز داده است. ابتدا مصداق روشن آن در انقلابیون اول انقلاب که شبانهروزی و با ایثار جان و مال به پیروزی انقلاب کمک کردند رخ نمود و بعد از پیروزی تا به امروز در وسعت یک کشور پهناور در عرصههای گوناگون هر روز خود را به گونهای نمایان کرده است. این رفتار و مدیریت اگر در باورهای مؤمنین ریشه نداشت قاعدتاً باید باگذشت زمان از دایره تحولات خارج میشد و به نسیان و مهجوری گرفتار میآمد، لکن این واژه نهتنها رخت کهنگی نپوشیده است بلکه به اقتضای دوران هرروز جلوهای نو از خود بروز میدهد که نشانه اصالت و ماندگاری او محسوب میشود. در کشورهای خارجی قشر کادر درمان و پزشکان به دلیل اهمیت خاصی که در مراقبت و حفظ و سلامتی جان انسانها دارند از احترام و ارجوقرب خاصی برخوردار هستند اما در کشور ما علاوه بر این دلیل، یکپایهی اعتقادی و دینی بر ارجوقرب بیشتر هم دارند. بهطورکلی دو نوع علمداریم، یکی علم ابدان و دیگری علم ادیان میباشد. وقتیکه علم ابدان و ادیان در کنار یکدیگر موردبررسی قرار میگیرد یک ویژگی بسیار خاص و والا به جامعهی پزشکی میبخشد.
ایشان در ادامه با اشاره به روایتی از امام صادق (ع)، افزود: طبق فرمایش امام صادق اهل هیچ علم و بلدی از ۳ چیز هیچگاه بینیاز نخواهد شد، یکی فقیه عالم و دومی امیر حاکم و خیرخواه و سومی هم طبیبی دانا و مورد اطمینان. جامعهی پزشکی و قشر کادر درمان بعد از انقلاب اسلامی در کشورمان در کنار وحی خودش را بازیابی کرد. ازآنجاییکه خداوند اولین گفتمان خودش را با پیامبرش با جملهی «اقْرأْ باسْم ربّک الّذی خلق - بخوان به نام پروردگارت که آفرید» آغاز میکند پزشک میفهمد که باید از منظر رب به عالم نگاه کند، این وحی به علم پزشکی در این جملات ابتدایی این مفهوم را به جامعه پزشکی منتقل میکند که ای بندهی من، با من باش و بدان که چگونه تو را خلق کردم و همواره بدان که هیچوقت تنها نیستی و با تو خواهم بود به شرطی که تو هم علاقهای به بودن با من داشته باشی. نگران هیچچیز نباش چراکه تو ای بندهی من، باخدای کریمی طرف هستی که به تو آنچه را نمیدانی بهراحتی یاد میدهد. وقتی پزشک میبیند و متوجه میشود که چگونه خداوند بر روی خون و نطفهی بسته، اینچنین مهندسی و طراحی فوق پیشرفته انجام میدهد و لحظهبهلحظه در کنار اوست و پرورشش میدهد، متوجه میشود که ای بندهی من بهسوی من بیا با من باش، من تو را تنها نمیگذارم مگر اینکه خودت مرا رها کنی، من همواره تو را در آغوش میکشم و برایت بهترینها را در نظر میگیرم.
ایشان در ادامه با اشاره به روایتی از امام صادق که در مورد گفتگویی بین حضرت موسی با خداوند بود گفت: آمده است که حضرت موسی از خداوند میپرسد که طبیب کیست؟ خداوند میفرماید که من طبیب هستم و این پزشکانی که در این عالم شما میبینید، طبیب نیستند بلکه فقط، رفیق بیماران هستند تا بهواسطه و مدد من بتوانند درد بیمارانم را درمان کنند و آنها را به آرامش برسانند. فلذا از همان زمان حضرت موسی (ع) بود که اسم معالج به پزشک تغییر نام پیدا کرد. بسیاری از پزشکان کشور عزیزمان بعد از انقلاب و با این دیدگاه، انسانهای بسیار والا و تاریخسازی شدند. این بزرگواران فهمیده بودند که از خودشان چیزی ندارند و هرآنچه هست از آن خداوند عزوجل است.
وی در خاتمه افزود: این انسانهای زانو زده در کنار وحی هم طبیب شدند، هم حکیم، بهخاطر همین آگاهی و دردمندی که دچارش شده بودند، نام دیگر طبیب به حکیم نیز تغییر یافت. این حکیمان متوجه شدند که علاوهبرآن حسی که در کتابهای علمی خودخوانده بودند، حس دیگری نیز وجود دارد که قابلمقایسه با حسهای قبلی خودشان نبود، بهطورکلی دو نوع حس را درک کردند: یک حس دنیایی که نردبان این جهان بوده و دیگر حس دینی که نردبان آسمان است. طبیب حکیم، نوع نگاهش به این عالم خاکی و فانی تغییر پیدا کرده و خودش را آمادهی سفر میبیند و دائماً به دنبال نردبان آسمان هستند. این نوع طبیبان حکیم به دنبال گنج هستند نه زرهای ناچیز و اینگونه انسانها هستند که شاگرد حضرت مسیح میشوند و نهتنها جسم را درمان میکنند بلکه انسان را میتواند زنده کنند.
در پایان، پس از اجرای گروه تواشیح نور و ارائه مقالات، با رونمایی از پرده متبرک بارگاه امیرالمؤمنین، از خانوادههای معزز شهدای گرانقدر مدافع سلامت، با اهدای هدایای متبرک به نام حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، قدردانی شد.
توضیح اینکه در پایان روز اول این همایش، محفل انس با قرآن باحضور مسئولان دستگاهها و نهادهای نظام سلامت، قاریان ممتاز جامعه پزشکی و رونمایی از پرچم حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، روز پنج شنبه ۱۲ اسفند بعد از نماز مغرب و عشاء در مسجد دانشگاه تهران برگزار گردید و از دانشجویان فعال قرآنی دانشگاه، تقدیر شد.
نظر دهید